Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İmam Beyhakî ve Kitâbu’d-De’avâti’l-Kebîr’i,

Yıl 2022, Sayı: 18, 90 - 95, 31.12.2022

Öz

Hadis âlimleri ve onların telif etmiş olduğu eserlerin kritiği üzerine yapılan nitelikli ve akademik çalışmaların sayısı son yıllarda giderek artmaktadır. Bu çalışmalardan biri de Prof. Dr. Veli Atmaca’nın kaleme aldığı “İmam Beyhakî ve Kitâbu’d-De’avâti’l-Kebîr’i” başlıklı çalışmasıdır.
Alanında konuyla ilgili ilk elden temel kaynaklar kullanılarak zengin bir akademik literatürle hazırlanmış olan çalışmada; konular özlü bir şekilde ele işlenmiş, Beyhakî’nin ilmî şahsiyeti ve onun önemli eserlerinden biri olan Kitâbu’d-De’avâti’l-Kebîr’i; tasnif, muhteva, sened, rivayet vb açılardan ele alınmıştır.
Adı geçen çalışmada, siyâseten Türklerin hâkim olduğu coğrafyada, Ehl-i Sünnet ve Ehl-i Bid’at sayılan birçok fırka mensuplarının ilmî ve fikrî mücadelesine sahne olunan bir bölgede yaşamış, Ehl-i Hadis diyebileceğimiz, birçok özelliği ile mümtaz bir âlim olan Beyhakî’nin hayatı ana hatlarıyla ele alınmıştır. Genelde İslâm ilimlerinin özelde Hadis ilimlerinin o devirde tartışmalı birçok konusuna dair hacimli eser vermiş olan Beyhakî’nin “Hadiste Tür Edebiyatı”na önemli katkısı olduğunu belirten araştırmacıya göre Kitâbû’d-De’avâti’l- Kebîr’in dünyada tam olarak tek nüshasının neşrini hazırlamıştır. Araştırmacıya göre eser, nüsha özellikleri ve muhtevası kadar isnad teknikleri vs. bakımından da önemli özellikleri barındırmaktadır. İşte bu ve diğer önemli detayların delilleriyle ve örnekleriyle işlendiği bu çalışmanın, bu mahiyetteki diğer ilmî çalışmalar için de faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Kaynakça

  • Atmaca, Veli, İmam Beyhakî ve Kitâbu’d-De’avâti’l-Kebîr’i, İstanbul: Rağbet Yayınları, 1. Baskı, 2022, 104 sayfa
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm Kitap Tanıtımları
Yazarlar

Mehmet Deri 0000-0002-2287-9330

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 10 Ekim 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 18

Kaynak Göster

ISNAD Deri, Mehmet. “İmam Beyhakî Ve Kitâbu’d-De’avâti’l-Kebîr’i”,. İlahiyat Araştırmaları Dergisi 18 (Aralık 2022), 90-95.