İşbirlikli Öğrenmede Birlikte Öğrenme Tekniğinin Öğrencilerin Matematik Başarılarına ve İşbirliği İçinde Çalışma Becerilerine Etkisi
Öz
Bu araştırmanın amacı, işbirlikli öğrenme tekniklerinden biri olan birlikte öğrenme tekniği, ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki başarılarına ve öğrencilerin işbirliği içinde çalışma yeterl. etkilenmek incelemektir. Çalışmaya iki sınıftan olmuş toplam 68 tane (37 kız ve 31 erkek) beşinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Kontrol grubuna öğrencilere doğal sayılarla dört işlem konusu klasik, düz anlatım yöntemi ile öğretilirken, deney grubundakilere aynı hesapla çalışmak yöntemini birlikte öğrenme tekniği ile öğretilmiştir. Deney grubunun son test başarı puanı ortalaması kontrol grubununkinden yüksek olsa da, bu ortalamalar arasında istatistik olarak farklılık olmadığı görülmüştür. Ayrıca işlerlik öğrenme çalışanların katılan kız ve erkek öğrencilerin grup çalışma becerileri arasında da anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Açıkgöz, K. Ü. (1992). birlikli Örenme. Kuram, Aratırma, Uygulama. Malatya: Uurel Matbaası
- Açıkgöz, K. Ü. (1993). birliine Dayalı Örenme ve Geleneksel Öretimin Üniversite Örencilerinin Akademik Baarısı Hatırda Tutma Düzeyleri ve Duyusal Özellikleri Üzerindeki Etkileri. Bu makale 1. Ulusal Eitim Bilimleri Kongresi’nde sunulmutur, Ankara.
- Arslan, A. ve ahin, T. (2004). Oluturmacı Yaklaıma Dayalı birlikli Örenmenin Örencilerin Duyusal Örenmelerine Etkileri. Bu makale 13. Ulusal Eitim Bilimleri Kurultayı’nda sunulmutur, Malatya.
- Atıcı, B. ve Gürol, M. (2002). Bilgisayar Destekli Asenkron birlikli Örenme Yönteminin Örenci Baarısına Etkisi. Eitim ve Bilim Dergisi, 27 (124), 3-12.
- Bahar, M. (2002). birlikli Örenme: Eletirel Bir Analiz. Abant zzet Baysal Üniversitesi SBE Dergisi, 1 (4), 18-26.
- Bilgin, T. ve Akbayır, K. (2002). birlikli Örenmenin Dizi ve Serilerin Öretimindeki Etkililii. Bu makale V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eitimi Sempozyumu’nda sunulmutur, Ankara.
- Bono, D. L. (1991). The Impact of Cooperative Learning on Suzy and Janie’s Attitudes About Math, (ERIC Document Reproduction Service No. ED 362273).
- Bozkurt, Y. (1999). lkokul Dördüncü Sınıf Matematik Dersinde birlikli Örenme Sonucunda Kullanılan Farklı Ölçme Tekniklerinin Baarıyı Ölçme Düzeyine Etkisi. Yayınlanmamı yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Haziran 2007
Gönderilme Tarihi
26 Haziran 2007
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2007 Cilt: 6 Sayı: 3