Araştırma Makalesi

İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma

Cilt: 6 Sayı: 3 26 Haziran 2007
  • Seçil Alkış
PDF İndir
EN TR

İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma

Öz

Özellikle son yıllarda öğrencilerin temel kavramlarla ilgili anlamları üzerine yapılan çalışmaların sayısında bir artış gözlenmekte ve bu çalışmalardan elde edilen veriler, çoğu durumda öğrencilerin temel kavramlarla ilgili bilimsel olarak kabul edilmiş uygun bir anlamayı geliştiremediklerine işaret eder. Temel kavramlar hakkında yapılan çalışmaların başlangıç ​​noktası genelde kavram taraması ve temel kavramlar hakkında öğrencilerin düşüncesi, duygu ve düşüncelerinin ortaya çıkması. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin iklim elemanları olarak tanımlanan meteorolojik parametreler değerden biri olan nem kavramını algılamalarının belirlenmesidir. Araştırmanın örneklerimi, Bursa ilçesi 300 beşinci sınıf öğrencisidir. Ölçme aracının uygulaması 2005 ve 2006 yılları Excel ve SPSS'e göre aktarılmıştır. Sonuç olarak, ilköğretim öğrencilerinin nem kavramıyla ilgili olarak "sıcaklık arttıkça havadaki nem miktarı da artar" örneğinde olduğu gibi ciddi kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akba , Y. (2002). lkö retim 6. sınıf ö rencilerinin co rafi kavramları anlama düzeyleri ve kavram yanılgıları. Yayınlanmamı yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  2. Aksoy, B. (2003). lkö retim sosyal bilgiler programında yer alan co rafya konularının ö retim ilkeleri açısından de erlendirilmesi. Sosyal Bilgiler Konu Alanı Ders Kitabı nceleme Kılavuzu içinde (227-241), Cemalettin ahin (Ed), Ankara: Gündüz E itim ve Yayıncılık.
  3. Alkı , S. (2006-a). lkö retim ö rencilerinin ya ı kavramını algılamaları üzerine bir çalı ma. Elementary Education Online, lkö retim-online. 5 (2), 126-140.
  4. Alkı , S. (2006-b). lkö retim ö rencilerinin ya ı kavramını algılamaları üzerine bir ara tırma. Yayınlanmamı doktora tezi, Uluda Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.
  5. Arslan, B.N. (2001). lkö retim 4.sınıf ö rencilerinin “canlılar ve hayat” ünitesindeki temel kavramları anlama seviyeleri ve olu an kavram yanılgılarının tespiti. Yayınlanmamı yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  6. Atalay, . (2004). Do a bilimleri sözlü ü (co rafya-ekoloji-ekosistem). zmir: Meta Basım.
  7. Atalay, . (1994). Genel fiziki co rafya. zmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
  8. Ayas, A. & Özmen, H. (2002). Lise kimya ö rencilerinin maddenin tanecikli yapısı kavramını anlama seviyelerine ili kin bir çalı ma. Bo aziçi Üniversitesi E itim Dergisi, 19 (2), 45-60.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Seçil Alkış Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

26 Haziran 2007

Gönderilme Tarihi

26 Haziran 2007

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Alkış, S. (2007). İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. İlköğretim Online, 6(3), 333-343. https://izlik.org/JA72FX48JX
AMA
1.Alkış S. İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. İOO. 2007;6(3):333-343. https://izlik.org/JA72FX48JX
Chicago
Alkış, Seçil. 2007. “İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma”. İlköğretim Online 6 (3): 333-43. https://izlik.org/JA72FX48JX.
EndNote
Alkış S (01 Eylül 2007) İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. İlköğretim Online 6 3 333–343.
IEEE
[1]S. Alkış, “İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma”, İOO, c. 6, sy 3, ss. 333–343, Eyl. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72FX48JX
ISNAD
Alkış, Seçil. “İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma”. İlköğretim Online 6/3 (01 Eylül 2007): 333-343. https://izlik.org/JA72FX48JX.
JAMA
1.Alkış S. İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. İOO. 2007;6:333–343.
MLA
Alkış, Seçil. “İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma”. İlköğretim Online, c. 6, sy 3, Eylül 2007, ss. 333-4, https://izlik.org/JA72FX48JX.
Vancouver
1.Seçil Alkış. İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Nem Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. İOO [Internet]. 01 Eylül 2007;6(3):333-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72FX48JX