Araştırma Makalesi

Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler

Cilt: 6 Sayı: 3 26 Haziran 2007
PDF İndir
EN TR

Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler

Öz

İkinci dil kazanımının bilişsel performansa olumsuz etiketi ileine yönelik inançlar savunucuların ve karşı gelenlerin fikirlerini yararlanılarak sorgulanmıştır. Kazanılan farklı farklı dillerdeki farklı işlevleri nedeni ile dilli ve çift dilli çocuklarda gelişimin farklılıklarından öne sürmek kabul edilebilir görünmektedir. Çift dilliliğin bilişsel gelişimi etkilediğini savunan çalışmalar dil ve biliş kavramlarının birbirinden bağımsız olduğu, birbirleri ile ilişkili olduğu mevcutuna yönelmektedir. Ancak çift dilliliğin tek kişi bir bağımsız değişken olarak algılanması ve çok yönlü bir olgu oluşunun göz ardı edilmesi, araştırma paradigmasında hala rastlanan bir problemdir. Bu kişilik çift dilliliğin etkileri üzerine odaklanabilmek için, çift dilli çocukların eşsiz olan özelliklerinin gideri alınması, gerçekleştirilen görevlerin özelliklerinin incelenmesi ve bu görevlerle incelenen yapılar arasındaki ilişkilerin açığa çıkarılması Gerekmektedir. Son olarak, çift dilli çocukların bir dili öğrenme ortamında elde ettikleri deneyimleri başka bir dil öğrenme ortamına aktarma yetileri bir avantaj olarak ele alınmış, tek dilli çocukların aynı görevleri sadece tek bir dil ortamında yerine getirmeleri durumunda daha dezavantajlı olabilecekleri tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ben-Zeev, S. (1977). The influence of bilingualism on cognitive strategy and cognitive development. Child Development, 48(3), 1009-1018.
  2. Bialystok, E. (1986). Children’s concept of word. Journal of Psycholinguistic Research, 15(1), 13-32.
  3. Bialystok, E. (1988). Levels of bilingualism and levels of linguistic awareness. Developmental Psychology, 24 (4), 560-567.
  4. Bialystok, E. (2002). Cognitive processes of L2 users. In V. Cook (Ed.), Portrait of the L2 user (pp. 147-165). New York: Multilingual Matters.
  5. Bialystok, E., & Herman, J. (1999). Does bilingualism matter for early literacy? Bilingualism: Language and Cognition, 2 (1), 35-44.
  6. Bialystok, E., Luk, G., & Kwan, E. (2005). Bilingualism, biliteracy, and learning to read: interactions among languages and writing systems. Scientific Studies of Reading, 9 (1), 43-61.
  7. Bialystok, E., McBride-Chang, C., & Luk, G. (2005). Bilingualism, language proficiency, and learning to read in two writing systems. Journal of Educational Psychology, 97 (4), 580590.
  8. Bruck, M., & Genesee, F. (1993). Phonological awareness in young second language learners. Unpublished manuscript, McGill University.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Haziran 2007

Gönderilme Tarihi

26 Haziran 2007

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2007 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Akbulut, Y. (2007). Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler. İlköğretim Online, 6(3), 422-429. https://izlik.org/JA88RR43XN
AMA
1.Akbulut Y. Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler. İOO. 2007;6(3):422-429. https://izlik.org/JA88RR43XN
Chicago
Akbulut, Yavuz. 2007. “Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler”. İlköğretim Online 6 (3): 422-29. https://izlik.org/JA88RR43XN.
EndNote
Akbulut Y (01 Eylül 2007) Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler. İlköğretim Online 6 3 422–429.
IEEE
[1]Y. Akbulut, “Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler”, İOO, c. 6, sy 3, ss. 422–429, Eyl. 2007, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88RR43XN
ISNAD
Akbulut, Yavuz. “Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler”. İlköğretim Online 6/3 (01 Eylül 2007): 422-429. https://izlik.org/JA88RR43XN.
JAMA
1.Akbulut Y. Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler. İOO. 2007;6:422–429.
MLA
Akbulut, Yavuz. “Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler”. İlköğretim Online, c. 6, sy 3, Eylül 2007, ss. 422-9, https://izlik.org/JA88RR43XN.
Vancouver
1.Yavuz Akbulut. Erken çocuklukta çift dilliliğin kazanımı ve bilişsel gelişim: Araştırma paradigmasındaki problemler. İOO [Internet]. 01 Eylül 2007;6(3):422-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88RR43XN