Araştırma Makalesi

Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri

Cilt: 5 Sayı: 1 26 Haziran 2006
PDF İndir
EN TR

Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri

Öz

Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulamaları sırasında yansıtıcı günlükler aracılığıyla kendilerini ve başkalarını nasıl gördükleri konusunda düşünceler ortaya koymaktır. Veriler, 43 öğretmen adaylarının ilköğretim okullarında 14 hafta boyunca hazırladıkları ve öğretmenlik uygulama günü tamamladıkları uygulama dosyası. Adayların dosyalarındaki bir bölüm, onların öğretmek durumu oldukları birliği üzerine yaptıkları kişisel yansıtmalardır. Diğer bölümlerde, kendi arkadaşlarının derslerine üzerine yaptıkları gözlem ve yansıtmaları içerir. Veriler, doküman analizi metoduyla incelenmiş, genel ve ortak konular ortaya çıkarmak için karşıt-özel-durum analizinden yararlanılmıştır. Analizler sonucunda adayların yansıtıcı günlüklerinde birçok güçlükle karşılaştıkları açıkça anlaşılmaktadır. Bu zorluklardan en belirgin olanları; sınıf disiplini, zaman yönetimi ve öğretimin pratik kültürüdür. Eğer öğretmen eğitimcileri onun karşıtıkları güçlük ve endişeleri Sınıf Öğretmenliği Programında değerlendirme almak, onları minimum bir düzeyde görmek indirgeneceği tavsiye etmek edilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bassey, M. (1999). Case Study Research in Educational Settings, Buckingham–Philadelphia: Open University Press.
  2. Bennett, N. (1996). Learning to Teach: The Development of Pedagogical Reasoning, in R. McBride (ed.), Teacher Education Policy, pp.76-85, London: Falmer Press.
  3. Bryman, A. (1988). Quantity and Quality in Social Research, London & New York: Routledge.
  4. Connelly, F. M. & Clandinin, D. J. (1990). Stories of Experience and Narrative Inquiry, Educational Researcher, 19 (5): 2-14.
  5. Clarke, A. (1995). Professional Development in Practicum Settings: Reflective Practice under Scrutiny, Teaching and Teacher Education, 11 (3): 243-261.
  6. Clandinin, D. J. & Connelly, F. M. (1998). Personal Experience Methods, in N. K. Denzin & Y. S. Lincoln (ed), Collecting and Interpreting Qualitative Materials,(150-178), London: Sage Publication.
  7. Day, C. (1999). Developing Teachers: The Challenges of Lifelong Learning, London: Falmer Press.
  8. Dewey, J. (1933). How We Think: A Restatement of the Relation of Reflective Thinking to the Educative Process, Boston: D. C. Heath.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Haziran 2006

Gönderilme Tarihi

26 Haziran 2006

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ekiz, D. (2006). Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri. İlköğretim Online, 5(1), 45-57. https://izlik.org/JA73BY67RR
AMA
1.Ekiz D. Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri. İOO. 2006;5(1):45-57. https://izlik.org/JA73BY67RR
Chicago
Ekiz, Durmuş. 2006. “Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri”. İlköğretim Online 5 (1): 45-57. https://izlik.org/JA73BY67RR.
EndNote
Ekiz D (01 Mart 2006) Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri. İlköğretim Online 5 1 45–57.
IEEE
[1]D. Ekiz, “Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri”, İOO, c. 5, sy 1, ss. 45–57, Mar. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73BY67RR
ISNAD
Ekiz, Durmuş. “Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri”. İlköğretim Online 5/1 (01 Mart 2006): 45-57. https://izlik.org/JA73BY67RR.
JAMA
1.Ekiz D. Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri. İOO. 2006;5:45–57.
MLA
Ekiz, Durmuş. “Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri”. İlköğretim Online, c. 5, sy 1, Mart 2006, ss. 45-57, https://izlik.org/JA73BY67RR.
Vancouver
1.Durmuş Ekiz. Kendini ve Başkalarını İzleme: Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yansıtıcı Günlükleri. İOO [Internet]. 01 Mart 2006;5(1):45-57. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73BY67RR