Yazım Kuralları

  • IMCS Dergisine gönderilen makale, kaynakça, dipnot dahil 8000 kelimeyi aşmamalıdır.
  • Makaleler Word formatında, Times New Roman karakterinde, 1 satır aralığında, metin 12 punto, dipnotlar 10 punto ve kenara dayalı olmalıdır. Paragraflardan önce ve sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
  • Yazar veya yazarlara ait bilgiler yüklenen makalenin ana metni içinde yer almamalıdır. Yazar bilgileri ayrı bir dosyada ad, soyadı, akademik unvan, çalıştığı kurum, e-posta adresi, Orcid üyelik numarası eklenerek yüklenmelidir.
  • Başlık: İngilizce ve Türkçe başlıklar ilgili dilde yer alan özün üzerinde ortaya hizalı, 14 punto ve bold olmalıdır.
  • Öz: 200 kelimeyi geçmeyecek şekilde Türkçe ve İngilizce olmalıdır. Özetlerin altında ilgili dilde 5 adet anahtar kelime yazılmalıdır.
  • Bölüm Başlık ve Bölüm Alt Başlıkları: Bölüm ve Bölüm Alt Başlıkları sağa dayalı 12 punto ve bold olmalıdır. Başlıklar 1., 1.1, .1.1., 2., 2.1, 2.1.1. şeklinde ilerlemelidir.
  • Tablo ve Şekiller: Makalede yer alan tablo, şekil, grafik vb. görsellerin numara ve açıklamaları ilgili görselin üzerinde açıklamaları ise görselin aşağısında yer almalıdır. Tablo içinde yer alan metinler 10 punto, tek satır aralığında ve paragraf aralığı 0 nk olmalıdır.
  • Referans ve Kaynakça: IMCS Dergisi’ne yüklenen makalelerin alıntı ve kaynakça yazım kuralları APA 7 formatı kabul edilmektedir.

Yazar Rehberi

  • Benzerlik raporu: Çalışmaların tüm sorumluluğu yazar/yazarlarına ait olup, intihal içermemelidir. Turnitin veya iThenticate programlarından alınan intihal raporu, çalışma ile birlikte “Makale Dosyaları”ndan dosya türü “Ek Dosya” olarak sisteme yüklenmelidir. Çalışmaların değerlendirilmeye alınabilmesi için Turnitin ya da iThenticate intihal raporunun, (Kaynakça hariç, 5 kelimeden az hariç, alıntılar dahil) en fazla %10 olması gerekmektedir. Aynı çalışmadan yararlanma oranının ise en fazla %3 olması gerekmektedir. Benzerlik oranı bu oranların üzerinde olan veya Turnitin / iThenticate raporu olmayan çalışmalar ön değerlendirme sürecinde reddedilecektir. Gereken durumlarda dergi yönetimi makaleyi intihal denetiminden geçirebilir. İlgili kriterlerin sağlanmadığı makaleler “yazara düzeltme için geri gönderilebilir” ya da “yazara iade edilebilir”.
    Sorumluluk: Yazar/yazarlar, bir makale önerdiğinde bu çalışmanın daha önce yayınlanmadığını, yayınlanmak üzere kabul edilmediğini ve halen başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirme aşamasında olmadığını kabul etmiş sayılır. Yayınlanması amacıyla gönderilen makalelerin tüm sorumluluğu yazar/yazarlarına aittir. Yazarlar, hazırlamış oldukları içeriklerin tüm hukuki boyutundan sorumludur. Dergiye makale gönderen yazar adayları; evrensel akademik etik ilkelerine uyduklarını, çalışmada fikri mülkiyet hakkı olan kişilere çalışmada yer verdiklerini veya yazılı izin aldıklarını, çalışmaları hakkında editör kuruluna gerekli bilgileri sunduklarını kabul etmiş sayılırlar.
    Çıkar çatışması ve Katkı oranını beyanı: Makalenin ortaya çıkmasında yazarlar arasında ya da varsa başkaca hak sahipleri arasında çıkar çatışması durumunu ve çalışmaya katkı oranını beyan eden formun ek dosya şeklinde yüklenmesi zorunludur. Çalışma için alınan bütün mali destek kaynakları açıkça belirtilmelidir.
    Telif ve İzinler: Yazar/yazarlar, çalışmalarını yayınlanmak üzere göndermekle, telif haklarını, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi, İnterdisipiner Medya ve İletişim Çalışmaları Dergisi’ne devretmiş sayılırlar. Yayınlanan yazıların telif hakkı dergiye aittir ve kaynak gösterilmeden aktarılamaz. Çalışma bir çeviri ise çalışmayı yapan yazar/yazarlardan, çevrilen metnin orijinalinin yayınlandığı yayımcı kuruluştan yayımlanmasına izin verildiğine dair belge istenir. Bu belge, çalışmanın orjinal dildeki metni ile birlikte sisteme ek dosya olarak yüklenir. Yazar/ yazarlar Telif Hakkı Devir Formu’nu imzalayarak sisteme yüklemekle mükelleftirler.
    Etik Kurul Onayı: TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri kapsamında 2020 yılında yapılan değişiklik ile Etik Kurul Onay Belgesi gerekli tutulmuştur. TR dizin tarafından yapılan açıklamada:
    “Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir”.
    Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onay formunun imzalandığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir” denilmektedir. Bu açıklamalar çerçevesinde 2020 yılı ve sonrasında etik kurul izni gereken ve bunu sağlamayan makaleler yayınlanmayacaktır.