Araştırma Makalesi

KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI

Cilt: 6 Sayı: 10 30 Mart 2021
  • Özgür Başyiğit
PDF İndir
EN TR

KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI

Öz

Ekonomi algısı değişmekte olsa da klasikleşmiş bazı olguların çalışma yaşamına olumsuz etkilerde bulunduğu ve bunun yüzyıllardır çeşitli şekillerde kendisini gösteren bir olgu olduğu inkar edilemez. Bu olguların başında ise hiç kuşkusuz salgın hastalıklar gelmektedir. Çeşitli hastalıkların dar çaplı olarak, işyeri bazlı etkileri alışılmış bir durum olsa da, özellikle 2019’da yayılan ve 2020 yılı itibariyle de çalışma hayatını son derece ciddi şekilde etkileyen koronavirüs (Covid 19) ile birlikte yüzyılın ilk büyük boyutlu salgınının yaşanması son derece önemlidir. Bu hastalığın yayılması, alınan önlemlerin boyut kazanmasının doğal sonucu olarak işçilerin çalışma hakkı sekteye uğramıştır. Aynı şekilde üretimi durdurmak yahut sınırlamak zorunda kalan işveren kesiminin de faaliyetlerini sürekli kılmak yönlü arayışları da olumsuz etkilenmiştir. Bu noktada en önemli hususlardan birini koronavirüs (Covid 19) salgınının çalışma hayatına yönelik etkilerinin boyutunun tespit edilmesi ve İş Hukuku bağlamında bu etkilerin olumsuz yönlerinin sınırlandırılmasına yönelik düzenlemelerinin incelenmesi oluşturmaktadır. İşte bu noktada salgınının olumsuz etkilerine yönelik önleyici tedbirlerin başında da kısa çalışma uygulamasının geldiği kuşku götürmez.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKYİĞİT, Ercan, Kısa Çalışma, TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi, Ağustos–Kasım 2004.
  2. AKYİĞİT, Ercan, Kısa Çalışma, TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi, C:19, Ağustos/Kasım.
  3. ALBAYRAK, Candan, “Küreselleşme ve Ekonomik Krizin İş Hukukuna Etkisi”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi.
  4. ALPAGUT Gülsevil, İş Süreleri ve Ücret, İş Hukuku Uygulama Sorunları ve Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Yeniden Yapılanma, Ücret ve İşin Düzenlenmesi, İstanbul Barosu Yayınları, İstanbul.
  5. ASTARLI, Muhittin, İş Hukukunda Çalışma Süreleri, Turhan Kitapevi, Ankara 2008.
  6. AYDIN, Ufuk, “Kısa Çalışma Uygulaması ve Güncel Gelişmeler”, Sicil İş Hukuku Dergisi, Y.4, S.13, s.30.
  7. BAŞTERZİ, Süleyman, “Türkiye’de Feshe Karşı Koruma Hukuku Reformunun Sosyal ve İstihdam Üzerindeki Etkisi”, AÜHFD, Y.2005.
  8. BAŞTERZİ, Süleyman, Çalışmanın Kesintiye Uğramasının Sosyal Sigorta İlişkisine Etkisi, Tasarım Basımevi, Ankara 2007.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Özgür Başyiğit Bu kişi benim
0000-0003-4307-4539
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Mart 2021

Gönderilme Tarihi

31 Aralık 2020

Kabul Tarihi

21 Ocak 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Başyiğit, Ö. (2021). KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 6(10), 125-160. https://izlik.org/JA34NZ38KR
AMA
1.Başyiğit Ö. KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI. İMHFD. 2021;6(10):125-160. https://izlik.org/JA34NZ38KR
Chicago
Başyiğit, Özgür. 2021. “KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI”. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6 (10): 125-60. https://izlik.org/JA34NZ38KR.
EndNote
Başyiğit Ö (01 Mart 2021) KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6 10 125–160.
IEEE
[1]Ö. Başyiğit, “KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI”, İMHFD, c. 6, sy 10, ss. 125–160, Mar. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34NZ38KR
ISNAD
Başyiğit, Özgür. “KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI”. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 6/10 (01 Mart 2021): 125-160. https://izlik.org/JA34NZ38KR.
JAMA
1.Başyiğit Ö. KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI. İMHFD. 2021;6:125–160.
MLA
Başyiğit, Özgür. “KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI”. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, c. 6, sy 10, Mart 2021, ss. 125-60, https://izlik.org/JA34NZ38KR.
Vancouver
1.Özgür Başyiğit. KORONAVİRÜS (COVID 19) SALGIN HASTALIĞININ TÜRK ÇALIŞMA YAŞAMINA ETKİLERİ BAĞLAMINDA KISA ÇALIŞMA KAVRAMI. İMHFD [Internet]. 01 Mart 2021;6(10):125-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34NZ38KR