With the increasing population density worldwide and technological advancements, energy consumption has risen, leading to global warming. The carbon footprint measures the total greenhouse gas emissions caused directly or indirectly by individuals, institutions, or products, expressed as the equivalent of tons of carbon dioxide (CO₂). Among human activities contributing significantly to the carbon footprint, the tourism sector, with its energy consumption and associated activities like food usage, involves high levels of consumption. This study calculates the carbon footprint of a hotel in Istanbul by focusing on its highest consumption areas. Contributions to the carbon footprint from various activities such as energy and food consumption, water usage, waste management, and transportation are evaluated. Based on the collected data, the total greenhouse gas emissions of the hotel were calculated in tons of CO₂ equivalent, and the results were discussed.
-
-
-
Dünya çapında artan nüfus yoğunluğu ve teknolojik gelişmelerle birlikte enerji tüketimi artmış ve küresel ısınmaya yol açmıştır. Karbon ayak izi, bireyler, kurumlar veya ürünler tarafından doğrudan veya dolaylı olarak neden olunan toplam sera gazı emisyonlarını, ton cinsinden karbondioksit (CO₂) eşdeğeri olarak ölçer. Karbon ayak izine önemli ölçüde katkıda bulunan insan faaliyetleri arasında, enerji tüketimi ve gıda kullanımı gibi ilişkili faaliyetleriyle turizm sektörü yüksek tüketim seviyelerini içerir. Bu çalışmada, İstanbul'daki bir otelin karbon ayak izi, en yüksek tüketim alanlarına odaklanarak hesaplanmıştır. Enerji ve gıda tüketimi, su kullanımı, atık yönetimi ve ulaşım gibi çeşitli faaliyetlerin karbon ayak izine katkıları değerlendirilmiştir. Toplanan verilere dayanarak, otelin toplam sera gazı emisyonları ton cinsinden CO₂ eşdeğeri olarak hesaplanmış ve sonuçlar tartışılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Atık Yönetimi, Azaltma, Yeniden Kullanım ve Geri Dönüşüm, Enerji, Enerji Verimliliği |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Şubat 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 30 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 1 Sayı: 1 |