Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI

Genel Bilgiler

1. İnsan ve Şehir Dergisi (İNŞA), bilimsel/akademik yayınlar yapmayı hedefleyen hakemli bir dergidir.

2. İNŞA yılda iki sayı (Nisan ve Ekim) olarak yayımlanan uluslararası bir dergidir.

3. İnsan ve şehir konusuyla ilgili her alanda akademik araştırmalara katkı sağlayacak nitelikteki ve hakem denetiminden geçmiş özgün makale telifi yayımlar.

4. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

5. Dergiye gönderilen çalışmalar amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editöryel süreçten geçirildikten sonra Hakem Kurulu tarafından çifte körleme yöntemiyle bilimsel olarak değerlendirilir.

6. Dergide, hakem denetiminden geçen makaleler dışında, sempozyum, seminer ve konferans değerlendirmelerine, araştırma ve proje notlarına, vefeyata, literatür ve kitap değerlendirmelerine yer verilmektedir.

7. Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

8. Rapor edilen araştırmalar etik kurallara uygun olarak hazırlanmalı ve metin içinde yapılan atıflar mutlaka belirtilmelidir. Bibliyografya ve referanslar hariç tutularak, makalenin ana metni için yapılan tarama neticesinde, kabul edilebilir benzerlik oranı üst sınırı %15’dir. intihal denetimi yazar tarafından belgelenmelidir.

9. Dergi tarafından makale, yazı vb. için herhangi bir gönderim ücreti, editöryel işlem ücreti ya da yayın ücreti talep edilmemekte ve yayımlanan yazılar için yazarlara herhangi bir ücret ödenmemektedir.

10. Dergide çıkan makalelerde benimsenen görüşler yazarının sorumluluğundadır ve benimsenen görüşler derginin yaklaşımını göstermez.

Yazarlara Yönelik Etik Sorumluluklar

Yazar makalesini aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir.

Yazar eserin özgün olduğunu ve herhangi bir dilde, başka bir yerde yayınlanmadığını taahhüt etmelidir.

Yayınlanmak amacıyla gönderilen makaleler bilimsel yayın etiğine (intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayın, haksız yazarlık, destekleyen kuruluşu belirtmemek gibi) aykırı olmamalıdır.

Makale araştırma sürecinde başka çalışmalardan doğrudan alıntı yapılması durumunda yazara atıf verilmelidir.

Telif/izin gerektiren özel koleksiyon/arşiv kaynakları için (görsel malzemeler, haritalar vs) verilerin kullanım haklarına ve gerekli izinlere sahip olmalıdır.

Kaynakça listesi eksiksiz olmalı ve alıntı yapılan kaynaklar mutlaka belirtilmelidir.

Çalışmada ortaya koyulan bulguların başkaları tarafından doğrulanabilmesi için yöntem ve kaynaklarını açık ve net bir şekilde tanımlamalıdır.

Tek bir araştırma projesinden kaynaklanan çoklu yayınlar açıkça belirtilmeli ve birincil yayına atıfta bulunulmalıdır.

Hakemlere Yönelik Etik Sorumluluklar

Değerlendirmeler tarafsız olmalı ve hakemler araştırmayla/yazarlarla çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.

Hakemler mutlaka görüş bildirdikleri konunun uzmanı olmalı, yeterli bilgiye sahip değillerse hakemlik teklifini geri çevirmelidirler.

Gizlilik ilkesi gereği hakemler inceledikleri çalışmaları üçüncü şahıslarla asla paylaşmamalı ve değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir.

Hakemler değerlendirmeyi sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.

Eğitici ve öğretici olma sorumluluklarının bir gereği olarak, hakemler yazarlara yol göstermeli, kırıcı ve onur zedeleyici yorumlardan, yazarın/yazarların yetersizlikleri ile ilgili ifadelerden kaçınmalıdır.

Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklar çerçevesinde gerçekleştirmelidir.

Editörlere Yönelik Etik Sorumluluklar

Editör yayınladıkları materyalin kalitesini sağlamak ve yayınlanmış kaydın bütünlüğünü korumakla yükümlüdürler.

Editörler çalışmaların adil ve tarafsız şekilde değerlendirilebilmesi amacıyla düşünce özgürlüğü ilkesine uygun hareket etmeye özen gösterir.

Editörler iş süreçlerini fikri mülkiyet haklarına ve etik standartlara uygun yürütür.

Editörler yazarların ve hakemlerin gizliliğini korur, hakem sürecini de buna uygun yönetir. Değerlendirme işlemi, çifte körleme yöntemiyle yürütüldüğü için kimlik bilgileri gizli tutulur. Her sayının hakem listesi, ilgili sayıda duyurulur.

Editörler, tüm çalışmaların uygun nitelikli hakemler tarafından incelenmesi konusunda özen gösterir.

Sürece dair yazarlara yönelik ayrıntılı bilgi, Yazım Kurallarında verilmektedir.

Hakem atamaları sırasında, yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığı editörler tarafından gözetilir.

Hakemler çalışmayı değerlendirirken tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dil kullanılması konusunda teşvik edilir.

Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeler engellenir ya da sansürlenir.

Editörler, yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür.

Editörler, dergide yayınlanan eserlere ilişkin eleştirileri dikkate alır ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemeye çaba gösterir. Makalelerle ilgili eleştiri ve tartışma yazıları yayınlar.

Hakemlerin önerilerine göre Editör/Editör Kurulu aşağıdaki yollardan birini izler:

• Çalışmayı yayımlayabilir.

• Kısmi ve önemli düzeyde değişiklik ve geliştirme yapılmış çalışmayı yayıma kabul edebilir.

• Yazardan/yazarlardan hakem görüşlerine uygun olarak çalışmasını düzenlemesini isteyip yeni bir değerlendirme süreci başlatabilir.

• Çalışmayı reddedebilir.

download