Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’ DEKİ KORO ŞEFLERİNİN TEMEL VURUŞ TEKNİKLERİ ÜZERİNE GENEL BİR İNCELEME

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 107 - 122, 04.07.2023

Öz

Ülkemizde koro şefliği yönetiminde net olarak belirlenmiş kriterler bulunmaması sebebiyle koro şefliği yönetimi konusunda bilgi karmaşası yaşanmaktadır. Bu sebeple ülkemizdeki koro şeflerinin temel seviyedeki durumlarının tespitinin yapılması amaçlanmış ve alanda bu konuda bir çalışma bulunmaması sebebiyle bu çalışmanın yapılması gerekli görülmüştür. ‘’Türkiye’ de koro şeflerinin temel vuruş teknikleri üzerine şu anda var olan genel yapı nasıldır? ve uzmanların gözlemlerine dayalı olarak koro şeflerinde görülen yeterlilik düzeyleri ne derecedir? ’’ problem durumu ışığında 8 alt çalışma sorusu oluşturulmuş, araştırmada koro yönetenlerin temel vuruş teknikleri üzerine koro şefliği alanında 1 profesör ve 3 Doçent uzmanın genel görüşlerine başvurulmuştur. Bu araştırmada nitel bir araştırma çalışması olan olgubilim (phenomelogcy) çalışması uygulanmıştır ve genel olarak gözlemlenen şefler okul korosu ve amatör koroların şefleri olmuştur. Üniversite ve ya profesyonel koroların şefleri bu çalışmanın dışında tutulmuştur. Uzmanlara yönetilen sorular neticesinde Türkiye’deki koro şeflerinin temel vuruş teknik bilgileri incelenmiş, sonuçlar da genel yapısın yeterli düzeyde olmadığı, ülkemizdeki yüksek öğrenim kurumlarında koro şefliği alanında bölüm olmaması, eğitim fakültelerinin müzik öğretmenliği bölümlerinde koro şefliği eğitimi verebilecek öğretim elemanlarının eksikliği ve eğitim fakülteleri müzik öğretmenliği bölümlerinde 8. Ders yarıyılında ders olarak verilen koro yönetimi dersinin zorunlu değil seçmeli olması koro şefi adaylarının yeterli eğitim alamaması sonuçlarına ulaşılmış, sonuçlar bölümünde daha kapsamlı sonuçlar ele alınmıştır.

Teşekkür

Sorularımı özveriyle yanıtlayan tüm uzmanlara teşekkürlerimi bir borç bilirim. Desteğinden dolayı sayın danışmanım Doç. Dr. Ali AYHAN' a teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Çevik, S. (2015). Koro Eğitimi ve Yönetimi. (2.Baskı). Ankara: Müzik Eğitimi Yayınları.
  • Uslu, M. (2013). Nitelikli Bir Koro Şefinde Bulunması Gereken Yeterlilikler. Uluslararası Hakemli Beşeri ve Akademik Bilimler Dergisi, Nisan/Mayıs/Haziran İlk Bahar Dönemi Cilt: 2 Sayı: 4.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sanat Tarihi, Teori ve Eleştiri (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Goncagül İşler 0009-0009-0874-8658

Yayımlanma Tarihi 4 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İşler, G. (2023). TÜRKİYE’ DEKİ KORO ŞEFLERİNİN TEMEL VURUŞ TEKNİKLERİ ÜZERİNE GENEL BİR İNCELEME. İnsanat Sanat Tasarım Ve Mimarlık Araştırmaları Dergisi, 3(1), 107-122.