Üretim mekanları küçük üreticilerin bir araya gelerek oluşturdukları alanlar olarak adlandırılmaktadır. Bu mekanlar tarih boyunca, ulaşımın kolaylığı ve merkezi olması ile bölge ve yerel halka kar sağlayacağı oranda değerlendirilerek oluşturulmuşlardır. Zaman içerisinde oluşturulan bu mekanlar şehrin belleğinde önemli anlar yaratmışlardır. Güvenilirlik esasına dayalı olarak kurulan bu mekanlar şehrin merkezinde yer alarak önemli geçiş ve gezi rotalarını oluşturmuşlardır. İstanbul için bahsi geçen bu alanlar, tarihi yarımada ile karşısında yer alan Galata’dır. Makalenin amacı, Galata ve tarihi yarımadanın bir üretim mekanı olarak geçirdiği değişimi ve değerlendirmesini yapmaktır. Ayrıca İstanbul’da karşılıklı olarak yer alan bu iki tarihi bölgenin üretim sistemlerindeki farklılıklarını ele alarak açıklamak ve mekânsal olarak tarihi hafızaya hizmetini ortaya koymak çalışmanın önemini oluşturmaktadır. Çalışmanın hipotezi; karşılıklı iki bölgenin üretim merkezi olarak değişimlerini açıklamak için, ticari ve üretim sistemlerindeki farklılıkları ortaya çıkarılmalıdır. Çalışmada konu ile ilgili belgelerin taranarak verilerin oluşturulması üzerinden kurgulanmaktadır. Çalışma Galata ve tarihi yarımadanın ticari faaliyetleri araştırılarak ilerleyen çalışmalar için bir girizgah oluşturması amaçlanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mimari Miras ve Koruma |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 5 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 2 |