İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi

Cilt: 2 Sayı: 2 8 Nisan 2015
PDF İndir
EN TR

İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi

Öz

Çalışmamızın amacı, engel grubunda yer alan işitme engelli futbolcuları ile işitme engelli olmayan futbolcuların benlik saygısı ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek, işiten ve işitme engelli futbolcular arasında karşılaştırma yapmaktır. İşitme engelli futbolcuların temsilen 2010-2011 işitme engelliler 1. liginde futbol oynayan toplam 586 sporcudan 95 işitme engelli futbolcu ve işitme engellilerin bulunduğu illerin 1. amatör küme kulüplerinde futbol oynayan işitme engelli olmayan 309 futbolcu gönüllü olarak oluşturmaktadır. Toplam 404 futbolcu araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.  Araştırma için gerekli verileri toplamada, Kişisel Bilgi Formu, Benlik Saygısı Ölçeği ile Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, istatistik programı kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırmaya katılan işiten futbolcular ile işitme engelli futbolcuların benlik saygıları orta düzeyde çıkmıştır. Çalışmaya katılan sporcuların saldırganlık puan ortalamalarının engel durumuna göre genel saldırganlık değerleri incelendiğinde işitme engelli futbolcuların genel saldırganlık değerleri =153.53 ve işiten futbolcuların genel saldırganlık değerleri =114.00’dür.Sonuç olarak işitme engelli futbolcuların benlik saygıları arttıkça genel saldırganlık düzeylerinin de artığı söylenebilir. Ancak alt ölçeklerle birlikte düşünüldüğünde bu ilişkinin ölçeğin atılganlık boyutundan kaynaklandığı söylenebilir. İşiten futbolcuların benlik saygıları arttıkça genel saldırganlık düzeylerinin azaldığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Benlik saygısı, Saldırganlık, İşitme engeli, Spor

Kaynakça

  1. Greydanus DE, Patel DR, Baker RJ., (2009). Pediatric practice sports medicine. New
  2. York, USA: McGraw-Hill Professional Publishing, p. 440-441.

Kaynak Göster

APA
Acak, M., & Kaya, O. (2015). İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2(2), 1-11. https://izlik.org/JA38NZ92WP
AMA
1.Acak M, Kaya O. İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi. İÜBSBD. 2015;2(2):1-11. https://izlik.org/JA38NZ92WP
Chicago
Acak, Mahmut, ve Oktay Kaya. 2015. “İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi”. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 2 (2): 1-11. https://izlik.org/JA38NZ92WP.
EndNote
Acak M, Kaya O (01 Nisan 2015) İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 2 2 1–11.
IEEE
[1]M. Acak ve O. Kaya, “İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi”, İÜBSBD, c. 2, sy 2, ss. 1–11, Nis. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38NZ92WP
ISNAD
Acak, Mahmut - Kaya, Oktay. “İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi”. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 2/2 (01 Nisan 2015): 1-11. https://izlik.org/JA38NZ92WP.
JAMA
1.Acak M, Kaya O. İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi. İÜBSBD. 2015;2:1–11.
MLA
Acak, Mahmut, ve Oktay Kaya. “İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi”. İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 2, sy 2, Nisan 2015, ss. 1-11, https://izlik.org/JA38NZ92WP.
Vancouver
1.Mahmut Acak, Oktay Kaya. İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Futbolcuların Benlik Saygıları ve Saldırganlık Düzeylerinin İncelenmesi. İÜBSBD [Internet]. 01 Nisan 2015;2(2):1-11. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38NZ92WP