TR
EN
Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn
Öz
Günümüzde modern sosyal bilimlerin bakışı genellikle pozitivisttir. Pozitivizm olguların bilimsel verideki gibi olduğunu kabul eden bir düşüncedir. Ona karşı gelişen ve post-modern olarak adlandırılan düşünce ise aslında tepki olmanın ötesinde bir anlama sahip değildir. Pozitivist düşünce bilimi salt bir olgusal gerçeklik düzeyine indirgemekte ve gerçekliği de fiziki gerçeklikle sınırlamaktadır. Her ne kadar bunun tarihsel, toplumsal ve iktisadi temelleri olsa da biz bu makalede buna eğilmeyerek hakikat yitiminin ve pozitivist bilim anlayışının modern Batılı ve daha sonra da Müslüman toplumların belleğinde, yaşayışında ve kendilik algısında ne tür değişimlere yol açtığını ve buna metodolojik bir çıkış yolu olarak İbn Haldûn’un ilmî uğraşını ve onun umran teorisini inceleyeceğiz.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Coşkun, İsmail, “Modernliğin Kaynakları: Rönesans Üzerine Bir Değerlendirme”, Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, sy. 6, 2003.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Araştırmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Temmuz 2006
Gönderilme Tarihi
1 Ocak 2006
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2006 Sayı: 16
APA
Yaslıçimen, F., & Sunar, L. (2006). Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn. İslam Araştırmaları Dergisi, 16, 137-167. https://izlik.org/JA75SG72BT
AMA
1.Yaslıçimen F, Sunar L. Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn. isad. 2006;(16):137-167. https://izlik.org/JA75SG72BT
Chicago
Yaslıçimen, Faruk, ve Lütfi Sunar. 2006. “Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn”. İslam Araştırmaları Dergisi, sy 16: 137-67. https://izlik.org/JA75SG72BT.
EndNote
Yaslıçimen F, Sunar L (01 Temmuz 2006) Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn. İslam Araştırmaları Dergisi 16 137–167.
IEEE
[1]F. Yaslıçimen ve L. Sunar, “Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn”, isad, sy 16, ss. 137–167, Tem. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75SG72BT
ISNAD
Yaslıçimen, Faruk - Sunar, Lütfi. “Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn”. İslam Araştırmaları Dergisi. 16 (01 Temmuz 2006): 137-167. https://izlik.org/JA75SG72BT.
JAMA
1.Yaslıçimen F, Sunar L. Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn. isad. 2006;:137–167.
MLA
Yaslıçimen, Faruk, ve Lütfi Sunar. “Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn”. İslam Araştırmaları Dergisi, sy 16, Temmuz 2006, ss. 137-6, https://izlik.org/JA75SG72BT.
Vancouver
1.Faruk Yaslıçimen, Lütfi Sunar. Sosyal Bilimlerde Bir Yenilenme İmkânı Olarak İbn Haldûn. isad [Internet]. 01 Temmuz 2006;(16):137-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75SG72BT