Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu

Sayı: 27 1 Eylül 2012
  • Necmi Derin
TR EN

Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu

Öz

Bu makale, Hikmetü’l-‘ayn’ın müellifi Kâtibî ve onun şarihi İbn Mübârekşah’ın varlık hakkındaki düşüncelerini incelemektedir. Varlık, İbn Sînâ ve takipçileri tarafından “müşekkik” bir kavram olarak kullanılır. Kelamcıların büyük çoğunluğu mana ortaklığını mutevâtı’ veya müşekkik savunurken Ebü’l-Hasan el-Eş‘arî ve Ebü’l-Hüseyin el-Basrî ise lafız ortaklığını müşterek savunurlar. Lafız ortaklığına göre varlık, “vâcib” zorunlu ve “mümkün” diye taksim edilemez. Kelamcıların büyük çoğunluğuna göre varlık, hem mümkün varlıkta hem zorunlu varlıkta mahiyete eklenir. Filozoflara göre ise varlık müşekkik bir kavram olduğundan öncelik ve kuvvet bakımından farklı anlamlara sahiptir. Varlık-mahiyet ayrımı Vâcibü’lvücûd için söz konusu olmazken mümkünlerde varlık mahiyetten ayrıdır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Necmi Derin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2012

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Sayı: 27

Kaynak Göster

APA
Derin, N. (2012). Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu. İslam Araştırmaları Dergisi, 27, 69-86. https://izlik.org/JA93RP24HW
AMA
1.Derin N. Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu. isad. 2012;(27):69-86. https://izlik.org/JA93RP24HW
Chicago
Derin, Necmi. 2012. “Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu”. İslam Araştırmaları Dergisi, sy 27: 69-86. https://izlik.org/JA93RP24HW.
EndNote
Derin N (01 Eylül 2012) Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu. İslam Araştırmaları Dergisi 27 69–86.
IEEE
[1]N. Derin, “Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu”, isad, sy 27, ss. 69–86, Eyl. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93RP24HW
ISNAD
Derin, Necmi. “Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu”. İslam Araştırmaları Dergisi. 27 (01 Eylül 2012): 69-86. https://izlik.org/JA93RP24HW.
JAMA
1.Derin N. Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu. isad. 2012;:69–86.
MLA
Derin, Necmi. “Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu”. İslam Araştırmaları Dergisi, sy 27, Eylül 2012, ss. 69-86, https://izlik.org/JA93RP24HW.
Vancouver
1.Necmi Derin. Hikmetü’l-‘Ayn Geleneğine Göre Varlık: İbn Mübârekşah Yorumu. isad [Internet]. 01 Eylül 2012;(27):69-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93RP24HW