Ülkemizde işçi sağlığının korunması ve kazaların azaltılabilmesi için bir çok düzenleme yapılmasına rağmen işçi beslenmesi ve diyetisyenlerin endüstriyel kuruluşlara istihdamı ile ilgili yasal düzenlemeler unutulmuştur. İşyerindeki koşullara uygun olarak beslenme ihtiyaçlarının (kalori, protein, antioksidan bileşikler, mineraller vb.) karşılanması meslek hastalıklarının etkilerinin azaltılmasında ve iş kazalarının engellenmesinde önemli rol oynayabilir. Ayrıca meslek hastalıkları dışında gebe, emzikli, genç ve kronik hastalıklara sahip riskli grup çalışanlarının beslenmelerinin düzenlenmesi de büyük önem arz etmektedir.
Uluslararası meslek örgütü (ILO) endüstriyel kuruluşlara ait beslenme servisi hizmetlerinin hekimler ve diyetisyenler tarafından işletilmesini zorunlu görmektedir. Temel beslenme ve diyetetik eğitimi, işçi beslenmesi, toplu beslenme sistemleri, halk sağlığı ve beslenme biyokimyası gibi endüstriyel kuruluşlarda çalışan işçilerin beslenmelerine katkıda bulunacak bir çok ders ile desteklenmiştir. Bu durum diyetisyenleri endüstriyel kuruluşlarda besin ve beslenme konularında en güvenilir bilgi kaynağı haline getirmektedir.
Although many regulations have been made in our country both for the condition of worker health and for the reduction of accidents, legal regulations regarding worker nutrition and employment of dieticians to industrial organizations have been forgotten. Meeting the nutritional needs (calories, protein, antioxidant compounds, minerals, etc.) in accordance with the conditions in the workplace can play an important role in reducing the effects of occupational diseases and preventing occupational accidents. In addition to occupational diseases, it is of great importance to regulate the nutrition of pregnant, lactating, young and risky employees with chronic diseases.
International professional organization (ILO) requires the nutrition services of industrial organizations to be operated by physicians and dieticians. Basic nutrition and dietetics education is supported by the courses that will be found in the nutrition of workers working in industrial establishments such as worker nutrition, collective nutrition systems, public health and nutritional biochemistry. This makes dietitians the most reliable source of information on food and nutrition in industrial establishments.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri, Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2 |