BibTex RIS Kaynak Göster

The Theories On The Power 2: Class Theory

Yıl 2004, Cilt: 6 Sayı: 2, 0 - 0, 01.06.2004

Öz

Eşitsizliğin Teorik Temelleri: Sınıf Teorisi Bu çalışmanın temel amacı sınıf teorisini, temel açılımları ile birlikte ele alıp incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, uzun yıllar sınıf teorisi açısından sorun oluşturan orta sınıf olgusu ile sınıf teorisinin sosyal-psikolojik boyutunu oluşturan sınıf bilinci (the class consciousness) üzerinde de duruldu. Çalışmada, toplumlarda var olan eşitsizlikler ile ilgili olarak bu güne değin ortaya konmuş düşüncelerin genel bir değerlendirilmesi yapıldı. Bu bağlamda, özellikle bu alandaki iki temel yaklaşımdan biri olan sınıf teorisi (öteki yaklaşım elit teorisidir) üzerinde yoğunlaşıldı. Marksist sınıf teorisi ve Weberci sınıf teorisi dikkatlice incelendiğinde, bunların birbirlerinden oldukça farklı ve sentezi olanaksız iki teori olduğun görülür. Bununla birlikte bazı düşünürler, Weberci düşünceyi Marks'a bir alternatif olarak değil de, Marksist sınıf teorisinin bir düzeltmesi ya da tamamlayıcısı olarak değerlendirirler. Her iki yaklaşım da sınıf olgusunu, ekonomi temeli üzerinde açıklamaya çalışır. Bununla birlikte Marksist yaklaşım sınıf teorisini üretim ilişkileri üzerine inşa ederken, Weberci yaklaşım pazar ilişkilerini temel alır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24RM85VD
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Arslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Arslan, A. (2004). The Theories On The Power 2: Class Theory. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, 6(2).
AMA Arslan A. The Theories On The Power 2: Class Theory. isguc. Haziran 2004;6(2).
Chicago Arslan, Ali. “The Theories On The Power 2: Class Theory”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 6, sy. 2 (Haziran 2004).
EndNote Arslan A (01 Haziran 2004) The Theories On The Power 2: Class Theory. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 6 2
IEEE A. Arslan, “The Theories On The Power 2: Class Theory”, isguc, c. 6, sy. 2, 2004.
ISNAD Arslan, Ali. “The Theories On The Power 2: Class Theory”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 6/2 (Haziran 2004).
JAMA Arslan A. The Theories On The Power 2: Class Theory. isguc. 2004;6.
MLA Arslan, Ali. “The Theories On The Power 2: Class Theory”. ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, c. 6, sy. 2, 2004.
Vancouver Arslan A. The Theories On The Power 2: Class Theory. isguc. 2004;6(2).