Araştırma Makalesi

YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ

Cilt: 38 Sayı: 1 30 Nisan 2018
  • Yılser Devrim
  • Ekin Özgirgin
PDF İndir
TR EN

YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ

Öz

Bu çalışmada, yüksek verimlilikleri ve çevre dostu teknolojiler olmaları sebebiyle tercih edilen, güvenilir güç üretim tekniklerinden biri olan yüksek sıcaklık proton değişim membran (YSPEM) yakıt hücreleri kullanılarak bir evsel mikro-kojenerasyon (birlikte ısı-güç) sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan sistem, YSPEM yakıt hücresi tarafından üretilen elektrik gücü ve faydalı ısının kombine bir şekilde, kullanılmasını içermektedir. Hücrenin çalışması sırasında, yüksek performans ve kararlı güç üretimi sağlanabilmesi için hücre içerisinde üretilen ısının uzaklaştırılması ve hücre içi sıcaklığın sabit kalması gerekmektedir. Bu sebeple tasarlanan yenilikçi soğutma sisteminin atık ısısı, sıcak su ısıtmasında kullanılacak olan ısıl enerjinin teminini sağlamaktadır. Böylelikle toplam verim basit çevrimlere göre yaklaşık iki katına çıkabilmektedir. Çalışma kapsamında tasarlanan 225 W gücünde YSPEM yığını 160°C çalışma sıcaklığında hidrojen ve hava gazları ile test edilmiştir. Çalışması sırasında sıcaklığın hücre içerisinde homojen olarak dağılımı, hücrenin kısa sürede gerekli çalışma sıcaklığına ulaşabilmesi, yakıt hücresinde oluşan ısının hücreden sürekli olarak uzaklaştırılabilmesi için yakıt hücresi yığını soğutucu akışkan (Isı Transfer Yağı 32-Petrol Ofisi) kullanılarak soğutulmuştur. Hücre izolasyon malzemesi seçimi ve kalınlığı, doğal taşınım ve radyasyon yolu ile ısı kaybı hesabıyla belirlenmiştir. Maksimum verim çalışma koşulları için mikro-kojenerasyon sisteminin su giriş çıkış sıcaklıkları, su ve soğutucu akışkan debileri, uygun boru çapı hesabı ve pompa güç hesabı yapılarak nihai sistem tasarlanmıştır. Çalışmada tasarlanan kojenerasyon sisteminde, YSPEM yığınının soğutulması ile açığa çıkan atık ısı, 15-20C’lik şebeke suyunun ısıtılması için kullanılmıştır. Şebeke suyu sıcaklığı yalıtımlı hücre kullanılması durumunda ortalama 50C’ye kadar ısıtılmıştır. Elde edilen veriler yakıt hücresi mikro-kojenerasyon uygulamasının kullanılabilirliğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arsalis, A., Nielsen, M.P. and Kær, S.K. 2011, Modeling and off-design performance of a 1 kWe HTPEMFC (high temperature-proton exchange membrane fuel cell)-based residential micro-CHP combined-heat-and-power) system for Danish single-family households, Energy, 36, 5010-5020.
  2. Arsalis, A., Nielsen, M.P., Kær, S.K. 2012, Modeling and optimization of a 1 kWe HT-PEMFC-based micro-CHP residential system, International Journal of Hydrogen Energy, 37, 2470-2481.
  3. Babir F., 2012. PEM Fuel Cells (Second Edition), Elsevier, USA.
  4. Caizhi Zhang , Tao Yu , Jun Yi , Zhitao Liu, Kamal Abdul Rasheedj Raj, Lingchao Xia , Zhengkai Tu and Siew Hwa Chan, 2016, Investigation of heating and cooling in a stand-alone high temperature PEM fuel cell system, Energy Conversion and Management, 129, 36–42.
  5. Campanari, S, Valenti G, Macchi E, Lozza G, Ravidà N, 2014, Development of a micro-cogeneration laboratory and testing of a natural gas CHP unit based on PEM fuel cells, Applied Thermal Engineering, 71/2, 714-720.
  6. Chandan, A., Hattenberger, M., El-kharouf, A., Du, S., Dhir, A., Self, V., Pollet, B.G., Ingram, A., Bujalski, W., 2013, High temperature (HT) polymer electrolyte membrane fuel cells (PEMFC), Journal of Power Sources, 231, 264-278.
  7. Devrim Y., Devrim, H. and Eroglu, I., 2016, Polybenzimidazole/SiO2 hybrid membranes for high temperature proton exchange membrane fuel cells, Int. J. Hydrogen Energy, 41, 23, 10044-10052.
  8. Ergun, D., Devrim, Y., Bac, N., Eroglu, I. 2012., Phosphoric acid doped polybenzimidazole membrane for high temperature PEM fuel cell, Journal of Applied Polymer Science, 124, 267–277.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Makine Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yılser Devrim Bu kişi benim
Türkiye

Ekin Özgirgin Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

16 Mart 2017

Kabul Tarihi

20 Mart 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 38 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Devrim, Y., & Özgirgin, E. (2018). YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, 38(1), 73-82. https://izlik.org/JA87AZ84WB
AMA
1.Devrim Y, Özgirgin E. YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2018;38(1):73-82. https://izlik.org/JA87AZ84WB
Chicago
Devrim, Yılser, ve Ekin Özgirgin. 2018. “YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 38 (1): 73-82. https://izlik.org/JA87AZ84WB.
EndNote
Devrim Y, Özgirgin E (01 Nisan 2018) YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 38 1 73–82.
IEEE
[1]Y. Devrim ve E. Özgirgin, “YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, c. 38, sy 1, ss. 73–82, Nis. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87AZ84WB
ISNAD
Devrim, Yılser - Özgirgin, Ekin. “YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 38/1 (01 Nisan 2018): 73-82. https://izlik.org/JA87AZ84WB.
JAMA
1.Devrim Y, Özgirgin E. YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2018;38:73–82.
MLA
Devrim, Yılser, ve Ekin Özgirgin. “YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, c. 38, sy 1, Nisan 2018, ss. 73-82, https://izlik.org/JA87AZ84WB.
Vancouver
1.Yılser Devrim, Ekin Özgirgin. YÜKSEK SICAKLIK PROTON DEĞİŞİM MEMBRAN YAKIT HÜCRESİ MİKRO-KOJENERASYON UYGULAMASININ DENEYSEL VE TEORİK İNCELENMESİ. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2018;38(1):73-82. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87AZ84WB