Yazım Kuralları

DERGİ YAZIM KURALLARI VE YAYIN İLKELERİ

İslam Medeniyeti Dergisi (İMD), 6 ayda bir olmak üzere yılda 2 kez (Temmuz ve Aralık) yayımlanan ulusal hakemli bir dergidir. Dergide İngilizce ve Türkçe çalışmalar kabul edilmektedir. İMD’ye gönderilecek makalelerde yazarların dergi yayın ilkelerine ve yazım kurallarına uymaları gerekmektedir. Belirtilen içerikte hazırlanmayan çalışmalar değerlendirme sürecine alınmamakta veya bu sürecin herhangi bir aşamasında değerlendirme dışında bırakılabilmektedir.

Dergide yayımlanan çalışmaların (dil, üslup, içerik vb.) her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir. Değerlendirilmesi maksadıyla gönderilen makalelerin kabul görebilmesi için daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şarttır. Yayınlanan yazılardaki düşünceler yazara ait olup, hukuken ve bilim etiği açısından sorumluluk tamamen yazara aittir. Dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Makaleler, kör hakemlik (peer-review) sistemiyle en az iki hakemin olumlu görüşünden sonra yayımlanmaktadır. Hakemlerden gelen raporlar ve editörya incelemesi doğrultusunda makalenin yayınlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin geri çevrilmesine ve reddine karar verilebilmektedir. Yazardan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin belirtilen tarihte yapılarak tekrardan ulaştırılması gerekmektedir.

Çalışmalar “Microsoft Office Word” programında A4 boyutlarında hazırlanmalıdır. Dergi formatı dikkate alınarak, gönderilen çalışmalar, resim, şekil, harita vb. ekleri de dâhil olmak üzere, min. 7000 maks. 8000 kelimeyi aşmamalıdır. 12 punto ve “Times New Roman” karakteri ile 1,5 satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. İki yana yaslı; girinti sol/sağ 0 cm. şeklinde hazırlanmalı, paragraflarda başlangıç girintisi 1 olmalı, paragraftan önce ve sonra ise 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Çalışmalarında yazarlar dipnot şeklinde unvan, ad-soyadı, kurum ve e-mail bilgisine yer vermelidir. Her bir çalışmada 150-200 kelimelik Türkçe ve makale dilinde özet olmalı, özetlere, başlıklar ve (alfabetik olarak) en az 4 anahtar kelime eklenmelidir. Ana başlıklar ve alt başlıklar kalın (bold) ve sola yaslı (girintisiz) olarak 1., 1.1., 1.1 .1., 1.1.2., 1.1.2.1. gibi ondalıklı şekilde numaralandırılmalıdır. Açıklama dipnotlarda stil, 1 satır aralıklı; iki yana yaslı; paragraf aralığı 0 nk; 10 punto ve Times New Roman yazı tipi kullanılarak olarak ifade edilmelidir.


Alıntılamalar ve kaynak gösterimi, metin içi veya dipnotlu olabilir. Çalışmada hangi atıf sistemini kullanılacaksa tüm metinde bu atıf sistemine göre atıf yapılır.

Atıflar ISNAD Atıf sistemine göre yapılır: İSNAD Atıf Sistemi hem sayfa sonlarında numaralı atıf olan DİPNOTLU ATIF (Ibid'li, Chicago atıf sistemi benzeri) sistemini, hem de metin arasında veya cümle sonlarında parantez içinde atıf sistemi olan METİN İÇİ (Apa atıf sistemi benzeri) atıf sistemini destekler, yani makalenizde ister DİPNOTLU, isterseniz METİNİÇİ atıf şekillerinden birini tüm makalede aynı atıf sistemi kullanmak şartıyla tercih edebilirsiniz. Ancak tüm atıf tipleri (Kitap, Editörlü Kitap, Kitap Bölümü, Makale, Doktora Tezi, Yüksek Lisans Tezi vb. ) İSNAD atıf sisteminde tercih ettiğiniz atıf sisteminin atıf kurallarına uymalıdır. Atıf kuralları bu linklerde yer almaktadır. Buna göre atıf düzenlemelerini makaleyi göndermeden önce yapınız. https://www.isnadsistemi.org/ sitesine girerek inceleyiniz. İlgili sistemlerin Atıf kuralları bu linklerde yer almaktadır;

Metiniçi (APA benzeri) https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/isnad-metinici/ veya 

Dipnotlu (Chicago sistemi benzeri) https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/isnad-dipnotlu/ olarak yapılabilir.


YAYIN HAKLARI VE ETİK KURALLAR

Hakem süreci olumlu tamamlanarak yayımlanması kabul edilen gönderilerde yer alan görüş ve düşünceler yazarlarına ait olup dergiyi ve editörleri bağlamamaktadır. İMD herhangi bir görüşün taşıyıcısı olmayıp, tarafsız yayımcılık ve bilimsel etik kurallarına göre yayım yapmaktadır. İMD, kişilik haklarının korunmasına yönelik evrensel ve hukuksal ölçütler ile bilimsel etik ve atıf kurallarının gereklilikleri içinde kalarak araştırmalarının sonucunda ulaşılan verilerin paylaşılması konusunda yazarları teşvik eder. Bu bağlamda Budapeşte Açık Erişim İnisiyatifi Bildirisi’ni benimser. Makalenizi dergiye göndererek çalışmalarınız üzerinde intihal taramasının yapılmasını kabul etmiş sayılırsınız. İMD’de yayımlanan yazılarda belirtilen düşünce ve görüşler ile bilimsel etik kurallarına uygunluktan yazar sorumludur. İMD’de yayınlanan yazılarda yer alan görüşler İMD ya da yayın kurulunun değil, yazarlarının görüşleridir.

Son Güncelleme Zamanı: 5.01.2025 00:03:40
Creative Commons Lisansı

İslam Medeniyeti Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

28720

Dergimiz EBSCO tarafından (Uluslararası Alan Endeksi) taranmaktadır.