Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi
Öz
Hangi sebeple olursa olsun milyonlarca zorla yerinden edilmiş insan, kamp alanlarında veya dışarıda kendilerini ve ailelerini asgari insani yardım ve ev sahibi ülke hükümetleri ve vatandaşlarının katkılarıyla geçindirmeye çalışmaktadır. Zorunlu göçmenler hayatta kalabilmek için maddi ve manevi geçim kaynaklarına muhtaçtır. Finansal varlıklar, mal ve işgücü piyasası ve diğer gelir kaynakları maddi kaynakları oluştururken sosyal sermaye, beşeri sermaye, bilgi ve kültürel kaynaklar manevi kaynakları meydana getirmektedir. Bu çalışma zorunlu göçmen olan Ahıska Türklerinin sosyal kaynaşma, sosyal sermaye ile geçim ve ekonomik beklentileri arasındaki ilişkiyi konu edinmiştir. Çalışmanın örneklemi Erzincan İli, Üzümlü İlçesine yerleştirilen 269 Ahıska Türkünden oluşmuştur. Çalışma bulguları, Erzincan’ın Üzümlü İlçesine yerleştirilen Ahıska Türklerinin geçim sorununun olmadığını ve ekonomik beklentilerinin süksek oranda gerçekleştiğini göstermiştir. Yine, Ahıska Türklerinin geçim ve ekonomik beklentilerini karşılayabilmelerinde sosyal kaynaşma ve sosyal sermayelerinin oldukça etkili faktörler olduğunu belirlemiştir. Sonuç olarak göçmenlerin sürdürülebilir geçimi ve ekonomik beklentilerinin karşılanmasında fiziki kaynaklar kadar soyut (manevi) kaynakların da önemli olduğuna varılmıştır. Bu nedenle göçmenlerin sosyal kaynaşması, sosyal sermaye einmesi ve yerel halkla bütünleşmesi kaçınılmaz derecede önemlidir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Yok
Etik Beyan
Çalışma anketi etik kurul kararı, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Etik Kurulu’nun 25/07/2022 Tarih, 07/05 Protokol Numaralı izniyle verilmiştir.
Teşekkür
Yok
Kaynakça
- Albarosa, E., & Elsner, B. (2022). Forced Migration, Social Cohesion and Conflict. Word Devalopment, 167, 1-25. doi:https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2023.106228
- Aliyev, N. (2015). Kırgızistan Mayevka Olaylarında Yaşananlar. Uluslararası Ahıskalı Türklerin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu Bildirileri, (s. 265-271).
- Allport, G. W. (1954). The Nature of Prejudice (Garden City. NYY.-1958. https://ia801500. us.archive.org/17/items/in.ernet.dli.2015.188638/2015.188638.The-Nature-Of-Prejudice. pdf adresinden alındı
- Amelin, V. (2010). Konfliktı Çerez Prizmu Mestnıh Soobşestv. Orenburg: OGAU.
- Aydingűn, A. (2002). Ahiska (Meskhetian) Turks: Source of Conflict in the Caucasus? The International Journal of Human Rights, 6(2), 49-64.
- Banting, K., Courchene, T., & Seidle, F. (2007). Belonging?: Diversity, recognition and shared citizenship in Canada. Institute for Research on Public Policy= Institut de recherche en politiques publiques.
- Berry, J., Phinney, J., Sam, D., & Vedder, P. (2006). Immigrant youth: Acculturation, identity, and adaptation. Applied psychology, 55(3), 303-332.
- Betz, H., & Habersack, F. (2019). Regional Nativism in East Germany. M. E. Ed: Heinisch R. (Dü.) içinde, The people and the nation: populism and ethno-territorial politics in europe. New York: by Routledge.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Göç Ekonomisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
22 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
12 Eylül 2023
Kabul Tarihi
29 Kasım 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2
APA
Keleş, Ş., Tural Dikmen, A., & Dilmaç, M. (2023). Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 8(2), 39-58. https://izlik.org/JA92UC64EP
AMA
1.Keleş Ş, Tural Dikmen A, Dilmaç M. Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi. İSMUS - JMP. 2023;8(2):39-58. https://izlik.org/JA92UC64EP
Chicago
Keleş, Şerafettin, Arzu Tural Dikmen, ve Murat Dilmaç. 2023. “Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi”. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 8 (2): 39-58. https://izlik.org/JA92UC64EP.
EndNote
Keleş Ş, Tural Dikmen A, Dilmaç M (01 Aralık 2023) Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 8 2 39–58.
IEEE
[1]Ş. Keleş, A. Tural Dikmen, ve M. Dilmaç, “Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi”, İSMUS - JMP, c. 8, sy 2, ss. 39–58, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92UC64EP
ISNAD
Keleş, Şerafettin - Tural Dikmen, Arzu - Dilmaç, Murat. “Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi”. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi 8/2 (01 Aralık 2023): 39-58. https://izlik.org/JA92UC64EP.
JAMA
1.Keleş Ş, Tural Dikmen A, Dilmaç M. Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi. İSMUS - JMP. 2023;8:39–58.
MLA
Keleş, Şerafettin, vd. “Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi”. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, c. 8, sy 2, Aralık 2023, ss. 39-58, https://izlik.org/JA92UC64EP.
Vancouver
1.Şerafettin Keleş, Arzu Tural Dikmen, Murat Dilmaç. Geçim ve Ekonomik Beklentilerin Karşılanmasında Soyut Kaynakların Etkisi, Ahıska Türklerinin Türkiye’de Başarı Hikâyesi. İSMUS - JMP [Internet]. 01 Aralık 2023;8(2):39-58. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92UC64EP