Araştırma Makalesi

ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 19 Sayı: 37 27 Haziran 2020
PDF İndir

ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Çin'de ortaya çıkan ve pek çok ülkeye yayılarak dünyada en önemli gündem maddesi haline gelen koronavirüs diğer adıyla Covid-19 salgını Ortadoğu ülkelerinde de sosyal ve ekonomik anlamda tedbirler alınmasına neden oldu. Virüsten ciddi şekilde etkilenen İran ve Körfez ülkelerindeki kriz yönetimini ve izlenen politikaları incelemek Ortadoğu’nun değişen sosyo-ekonomik yapısını anlamamıza yardımcı olacaktır. Bu çalışmada Körfez İşbirliği Konsey ülkeleri ve İran örnekleri ele alınmış, bu ülkelerin ekonomik ve siyasi yapılarına ait genel bir tanımlama ardından koronavirüs sürecinin yönetilmesi ve bölgedeki etkisi üzerinde durulmuştur. İran bu pandemiden en erken ve en şiddetli etkilenen Ortadoğu ülkesidir, Körfez Arap Ülkeleri de yoğun göçmen nüfusları olan ve pek çok açıdan dışa bağımlı ülkeler olduğundan farklı etkilenme süreçleri yaşamaktadırlar. Ancak koronavirüs sürecinde hepsinde ortaya çıkan ortak durum ekonomik ve siyasi anlamda değişim taleplerinin şiddetlenmesi ve kaçınılmazlığı olmuştur.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

İstanbul Ticaret Üniversitesi YAPKO

Kaynakça

  1. Abdullah, M., Karabacak, S. (2020, 11, 05). "Suudi Arabistan ekonomik krizle mücadele için kemer sıkma önlemlerini artırdı", Anadolu Ajansı, https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/suudi-arabistan-ekonomik-krizle-mucadele-icin-kemer-sikma-onlemlerini-artirdi/1836681 adresinden erişildi.
  2. Ahishali, M.M. (2020, Mayıs 6). Iran: Death toll from coronavirus surges to 6,418. Anadolu Ajansı.https://www.aa.com.tr/en/latest-on-coronavirus-outbreak/iran-death-toll-from-coronavirus-surges-to-6-418/1831004 adresinden erişildi. Al Jazeera. (2020, Şubat 23). https://www.aljazeera.com/news/2020/03/hard-hit-iran-frees-prisoners-coronavirus-outbreak-200317110516495.html adresinden erişildi Al Jazeera. (2020 Mart 17)."Coronavirus pandemic 'could kill millions' in Iran". https://www.aljazeera.com/news/2020/03/coronavirus-pandemic-kill-millions-iran-200317135500255.html. adresinden erişildi. Akbarzadeh, S. "Democracy Promotion versus Engagement with Iran", Journal of Contemporary Asia, Cilt 41, No.3, 2011, s.477. Akdeniz, E. (2020, Nisan 27). "Koronayı Gören Şirketler ‘Kafala’ya Sarıldı." Evrensel. https://www.evrensel.net/yazi/86225/koronayi-goren-sirketler-kafalaya-sarildi adresinden erişildi.
  3. BBC.(2020 Şubat 26). Coronavirus: Iran has no plans to quarantine cities, Rouhani says. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-51651454 adresinden erişildi.
  4. Cheraghlou, A. M. (2020 , Nisan 14). "Iran and the economic fallout of COVID-19." Middle Est Institute, https://www.mei.edu/publications/iran-and-economic-fallout-covid-19 adresinden erişildi.
  5. Demir, H.(2020, Eylül 19)."Suudi Arabistan nereye koşuyor?" Türkiye Gazetesi, https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/hilmi-demir/609900.aspx adresinden erişildi.
  6. Engin Sune and Ali Murat Özdemir, Rantçı Devlet Yazını Üzerine Deneme, Uluslararası İlişkiler / International Relations, Vol. 9, No. 35 (Güz / Fall 2012), pp. 3-31.Hanachi, P. (2020. Nisan 20). Sanctions are crippling Iran's fight against coronavirus the guardian, https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/04/coronavirus-boundaries-fight-global-shared-threats adresinden erişildi.
  7. Guzansky, Y. (2020, Mart 26). Saudi Arabia: Not Your Father's Kingdom. Research report. The Institute for National Security Studies. https://www.inss.org.il/publication/saudi-arabia-challenges/ adresinden erişildi
  8. Haidar, S.(2020, Nisan 16). The Hindu Coronavirus | Most COVID-19 positive Indians abroad are in the Gulf, https://www.thehindu.com/news/national/coronavirus-3336-indians-infected-by-coronavirus-in-53-countries-say-govt-sources/article31357569.ece adresinden erişildi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

19 Haziran 2020

Kabul Tarihi

24 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 19 Sayı: 37

Kaynak Göster

APA
Özoral, B. (2020). ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(37), 1-13. https://izlik.org/JA62PW29WG
AMA
1.Özoral B. ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;19(37):1-13. https://izlik.org/JA62PW29WG
Chicago
Özoral, Başak. 2020. “ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 (37): 1-13. https://izlik.org/JA62PW29WG.
EndNote
Özoral B (01 Haziran 2020) ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 37 1–13.
IEEE
[1]B. Özoral, “ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 19, sy 37, ss. 1–13, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62PW29WG
ISNAD
Özoral, Başak. “ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19/37 (01 Haziran 2020): 1-13. https://izlik.org/JA62PW29WG.
JAMA
1.Özoral B. ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;19:1–13.
MLA
Özoral, Başak. “ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ”. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 19, sy 37, Haziran 2020, ss. 1-13, https://izlik.org/JA62PW29WG.
Vancouver
1.Başak Özoral. ORTADOĞU’DA KORONAVİRÜS MÜCADELESİNİN POLİTİK VE EKONOMİK YANSIMALARININ İRAN VE KÖRFEZ ÜLKELERİ ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2020;19(37):1-13. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62PW29WG