Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 1, 26.07.2024

Yıl: 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dergisi, malzeme bilimi ve mühendisliği alanında yüksek kaliteli araştırmalar yayınlamaya adanmış hakemli bir dergidir. Bu dergi metaller, seramikler, polimerler, kompozitler ve bunların üretim ve imalat süreçleri, özellikleri ve fonksiyonel performansları ile ilgili çeşitli konuları kapsamaktadır.

Derginin önemli bir gücü, hammaddeler ve hurda ve atıkların geri dönüşümü, döküm, plastik deformasyon, toz metalurjisi, birleştirme ve işleme gibi üretim süreçlerinin yanı sıra ısıl işlem, yüzey işleme ve kaplama gibi yığın ve yüzey işlemleri de dahil olmak üzere metalurjik süreçlerin bilimsel ve mühendislik yönlerini ele alan hem teorik hem de deneysel makalelere odaklanmasıdır. Dergi ayrıca yeni malzeme ve kompozitlerin geliştirilmesini teşvik etmekte ve malzemelerin yapı ve özellik karakterizasyonuna yönelik araştırmaları desteklemektedir.

İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dergisi’ne gönderilecek makaleler, başvuru öncesinde Makale Şablonu’na uyarlanmalı ve aşağıdaki kurallara uygunluğu gözden geçirildikten sonra Microsoft Word dosyası olarak dergiye iletilmelidir. Farklı dosya türlerinde iletilen makaleler için değerlendirme süreci başlatılmayacaktır.
1. Makale Şablonu’na uygun olarak hazırlanmış yazılarda yazarların isimleri ve kurum bilgileri bulunmalıdır.
2. Makale Şablonu’na göre hazırlanan metin dosyasının ismi makale başlığının ilk 4 kelimesi ve başvuru tarihini içerecek şekilde düzenlenmelidir.
3. Makale Şablonu’na uygun olarak hazırlanmış yazılarda, başlıkların aşağıdaki biçimsel özellikleri taşıması gerekmektedir:
a. Makale başlığı 14 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak, tüm kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde ve kalın (bold) olarak yazılmalı; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak sola hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Türkçe başlığın altında, başlığın İngilizce çevirisi yer almalı ve bu başlıkta da 11 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak, tüm kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde ve kalın (bold) olarak yazılmalı; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak sola hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
b. Birinci derece başlıklar 12 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak büyük harflerle ve kalın (bold) olarak yazılmalı; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak sola yaslı olarak hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Başlıktan önce makale şablonunda belirtilen formatta düzey numarası yazılmalıdır.
c. İkinci derece başlıklar 12 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak tüm kelimelerin ilk harfi büyük olacak şekilde ve kalın (bold) olarak yazılmalı; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak sola yaslı olarak hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Başlıktan önce makale şablonunda belirtilen formatta düzey numarası yazılmalıdır.
d. Üçüncü derece başlıklar 12 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde ve kalın (bold) olarak yazılmalı; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak sola yaslı olarak hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Başlıktan önce makale şablonunda belirtilen formatta düzey numarası yazılmalıdır.
e. Makalede dördüncü derece başlık kullanılmamalıdır. Ancak, çok gerekli hallerde, 12 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde ve italik olarak yazılmalı [kalın (bold) olarak yazılmamalı]; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak sola yaslı olarak hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Dördüncü derece başlık kullanılıyorsa, başlıktan önce makale şablonunda belirtilen formatta düzey numarası yazılmalıdır.
4. Makalelerde 300-400 kelimeden oluşan özet ve 5 adet anahtar kelime bulunmalıdır. Özet metini 10 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak yazılmalı ve paragraflar tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak iki yana yaslı olarak hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında ise 6 nk boşluk bırakılmalıdır. Özet başlığı 10 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak yalnızca kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde ve kalın (bold) olarak yazılmalı; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
5. Ana metin bölümünde 12 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılmalı; paragraflar tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak iki yana yaslı olarak hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
6. Dipnotlar, metnin edebî ve anlamsal bütünlüğünü sağlamak amacıyla, sadece ek bilgi vermek ve ana metne dahil edilemeyen açıklamalarda bulunmak üzere kullanılmalıdır. Dipnotlar sayfanın altında yer almalıdır. Makalede son not kullanılmamalıdır. Dipnotlar hazırlanırken 10 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılmalı; paragraflar tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak iki yana yaslı olarak hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
7. 4 satırdan daha uzun alıntılar ana metinden ayrı olarak yazılmalı, alıntılanan metinler soldan 1,25 cm girinti bırakılarak hazırlanmalıdır. Alıntı metninde 10 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılmalı; paragraflar tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak iki yana yaslı olarak hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
8. Alıntılar dışında, çalışmadaki hiçbir paragrafın ilk satırı soldan girintili olarak verilmemelidir.
9. Çalışmanın hiçbir bölümünde boşluk karakteri (space) veya TAB tuşu ile metin kaydırması yapılmamalıdır. Gerekli hallerde Microsoft Word’ün Giriş menüsünde yer alan ¶ (karakter) işareti yardımıyla metindeki gereksiz boşluklar gözden geçirilmelidir.
10. Metnin hiçbir bölümünde, paragraflar arasında klavye kullanılarak (enter tuşu ile) boşluk bırakılmamalı, boşluklar yazım kurallarında açıklandığı şekliyle ayarlanmalıdır.
11. Makalede yer verilen fotoğraf, resim, şekil, çizelge, tablo gibi görsellerin tamamı ortaya hizalanmalı ve görsellerin çözünürlüğü 200 dpi’dan az olmamalıdır. Görseller metin içerisinde kullanılması gereken yere yerleştirilmeli ve metnin ilgili kısmında görsele mutlaka atıfta bulunulmalıdır. Ayrıca görseller metin içerisindeki sıralamasına göre numaralandırılarak makaleyle birlikte ayrı bir dosya içerisinde teslim edilmelidir.
12. Fotoğraf, resim, şekil, çizelge, tablo gibi görsellerin tamamına metin içerisinde atıfta bulunulmalıdır. Görseller Şekil 1: (İng. Figure 1:), çizelge ve tablolar Tablo 1: (İng. Table 1:) olarak adlandırılmalı ve açıklamaları yapılmalıdır. Fotoğraf, resim, şekil, çizelge, tablo gibi görsellere ait açıklama yazıları görselin altına yazılmalıdır. Bu türden açıklama yazıları ile çizelge ve tablo içlerinin yazımında 10 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılmalı; paragraflar tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak ortaya hizalanmalı ve paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
13. Kaynakça, Kaynaklar başlığıyla makalenin sonunda yazar soyadlarına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir.
14. Kaynakça yazımında ve metin içi alıntılarda American Psychological Association tarafından hazırlanan APA Style (7th edition) referans sistemi kullanılmalıdır. Referans örnekleri için bakınız.
15. Çalışmada kullanılan ekler, Kaynaklar’dan sonra Ekler başlığı altında numaralandırılarak makale şablonunda belirtilen formatta yer almalıdır.
16. Genişletilmiş İngilizce özet metni 10 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak, iki yana yaslı biçimde hizalanmalı, metne herhangi bir girinti verilmeden yazılmalı ve paragraf öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
17. Genişletilmiş İngilizce özet başlığı Extended Abstract biçiminde, 12 punto büyüklüğünde, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak, tüm kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde ve kalın (bold) olarak yazılmalı; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak sola hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
18. Extended Abstract’ın ardından makale başlığının İngilizce çevirisi verilmeli, 10 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı karakteri kullanılarak, tüm kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde ve kalın (bold) olarak yazılmalı; tek satır (1,0) aralığı ayarlanarak iki yana yaslı biçimde hizalanmalı, paragrafın öncesinde ve sonrasında 6 nk boşluk bırakılmalıdır.
19. İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dergisi, makalelerde aşağıdaki başlık sıralamasının uygulanmasını ve başvurudan önce makalelerin bu sıralamaya uygunluğunun kontrol edilmesini tavsiye etmektedir.
Makalelerde:
a. Başlık
b. Özet (200-300 kelime)
c. Anahtar kelimeler (5 adet)
d. Metin başlıkları
e. Sonuç
f. Kaynaklar
g. Ekler (varsa)

1. Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki;
Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar, için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
İzinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin “Yöntem” bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Makale yükleme esnasında, makale dosyasına ilave olarak Etik Kurul Onay dosyası da sisteme yüklenmelidir.
Ayrıca, olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
2. Makalede yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer, çalışma bir kurumda yapılan uygulamayı kapsıyor ise, ilgili kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile izin alındığı açıkça belirtilmelidir.
3. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve bunun makalede (kaynak gösterilerek) belirtilmesi gerekmektedir.
4. Makalenin iThenticate veya diğer benzerlik programları ile analizi sonucunda toplam benzerlik düzeyi %20 altında olmalıdır.
5. Yazar, Hakem ve Editörün etik kurallara uyması şarttır.
Yazarlar: Sadece ilgili çalışmaya katkı sağlayan kişiler yazar olarak dikkate alınmalıdır. Makale sonunda çıkar çatışması beyan edilmelidir.
Hakemler: Hakemler, çıkar çatışması ile ilgili olarak herhangi bir şüpheye düşmeleri durumunda değerlendirme süreci ile ilgili olarak Editöre danışmalıdır.
Editörler: Editör, Yardımcı Editör veya Alan Editörü, makaleyi değerlendirmek üzere en az 2 kişiyi hakem olarak atar. Makaleleri değerlendiren hakemlerin isimleri yazarlara bildirilmez. Editör, Yardımcı Editör veya Alan Editörü, makalelerin hakem değerlendirme sürecinin yönetilmesinden sorumlu olup herhangi bir çıkar çatışması tespit edilmesi halinde ilgili makaleyi ret etme hakkına sahiptirler.
6. Gönderilen makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna kabul ve beyan etmiş sayılırlar.
7. Dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
8. Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
9. Makalenin sonunda; “Destek” veya “Teşekkür” ve “Çıkar Çatışması” beyanı verilmelidir.
“Destek” veya “Teşekkür” başlığında, eğer çalışma bir kurum veya BAP tarafından desteklenmiş ise destek proje numarasıyla birlikte belirtilmelidir.
Ayrıca, makalede yazar olarak yer almayıp, araştırmanın veri toplama vb. aşamasında destek olanlar var ise teşekkür edilebilir.
Çıkar çatışması konusunu açıklığa kavuşturmak için, yazarlar, makalenin sonunda herhangi bir “Çıkar Çatışması” olup olmadığı beyan edilmelidir.

Dergimiz tam olarak ücretsiz ve açık erişimli bir dergidir.