Laboratuar Tanımı, Deney Farelerinde İnfeksiyon Oluşturulması ve NCCLS M27-A Makrodilüsyon Yöntemi ile Yedi Antifungale Duyarlılığının Belirlenmesi*
Background and Design.- Cryptococcus neoformans is an encapsulated pathogen fungus that can cause cryptococcosis rarely in completely healty individuals and commonly in immunosuppressed patients by inhalation into the lungs and than spreading hematogenously to the central nervous system, bone and joint, eye, prostate and other body sites. In this survey, specimens from cutaneous lesions, urine and blood from a patient previously diagnosed Trombotic Trombocytopenic Purpura were mycologycally examined and antifungal susceptibility tests of the isolated strain were carried on according to NCCLS M27-A macrobroth method along with the experimental infection in mices.
Results.- The fungus strain isolated from specimens was identified as Cryptococcus neoformans. The strain was found susceptible to fluconazole, itraconazole, ketoconazole and miconazole and resistant to flucytosin. MIC values obtained against Amphotericin B and terbinafine were respectively 1 mg/ml, and 4 mg/ml.
Conclusion.- This study was presented in view of limited number of isolations of C. neoformans in Turkey, isolated from cutaneous lesions and the first clinical isolate in vitro susceptibility against seven conventional antifungal agents was carried on according to NCCLS reference M27-A macrobroth method.
Cryptococcus neoformans, kriptokokkoz etkeni olan kapsüllü bir maya mantarıdır. Mantar genellikle çevreden solunum yoluyla alınır. Belirgin bir bağışıklık bozukluğu olmayanlarda da infeksiyon oluşturabilirse de, hastaların çoğunda HIV infeksiyonu, organ transplantasyonu, kronik lösemi, lenfoma, kortikosteroid tedavisi, sarkoidoz gibi hazırlayıcı sebepler bulunmaktadır. Oluşan infeksiyon lokalize veya dissemine ve akut veya kronik olabilir. Kriptokokkozun akciğerler, merkez sinir sistemi, bağırsak, deri, kemik, prostat, göz yerleşimleri olabilir. Konağın savunmasında hücresel bağışıklık yanıt çok önemlidir.1-4
Bu yazıda; Anabilim Dalımız Derin Mikoz laboratuarında yapılan bir çalışmada; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Özel Servisinde yatmakta olan ve hekimin örneği gönderme formundan öğrenilen bilgiye göre yüksek dozda kortizon tedavisi almış trombotik trombositopenik purpuralı (TTP) 27 yaşındaki bir erkek hastada (VD, protokol No. 1191) gelişen kutanöz kriptokokkoz lezyonlarından ayrılıp tan ımlanan C. neoformans kökeni ile deney farelerinde infeksiyon geliştirilmesi ve kökenin amfoterisin B (amp B), flukonazol (FKZ), itrakonazol (İTZ), ketokonazol (KTZ), mikonazol (MKZ), flusitozin (5-FC) ve terbinafin (TBF).e duyarlılığının belirlenmesi bildirilmektedir. Bu çalışma bu mantarın Türkiye.de insandan hastalık etkeni olarak seyrek ayrılması, kutanöz bir lezyonda bulunması ve yurdumuzda antifungallere in vitro duyarlılığı araştırılmış ilk klinik köken olması sebebiyle sunulmuştur.
* Anahtar Kelimeler: Cryptococcus neoformans, Deneysel
kriptokokkoz, Antifungallere duyarlılık;
*Key Words: Cryptococcus neoformans, Experimental cryptococcosis, Antifungal susceptibility
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2001 Cilt: 32 Sayı: 4 |