BibTex RIS Kaynak Göster

Endometrium Kanseri ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/mTOR ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 10, 42 - 50, 27.10.2015

Öz

Kanser bütün dünyada, özellikle endüstri açısından gelişmiş ülkelerdeki ölüm nedenlerinin başını oluşturmaktadır. Endometrium kanseri sıklık açısından jinekolojik kanserler içinde birinci, tüm kanserler içinde ise dördüncü sırada olan bir kanser tipidir. Görülme yaşı ortalama 61 olup, prognostik faktörleri arasında histolojik grad, myometrial invazyon derinliği, evre, servikal yayılım, metastaz varlığı gibi faktörler değerlendirilmektedir. Bu faktörlerin varlığına göre cerrahi tedavinin yani histerektominin yeterli tedavi olup olmayacağı belirlenmekte ve gerekliyse adjuvan tedavi planlanmaktadır. Endometrium kanseri gelişimi basit olarak hücre proliferasyonu ile hücre kaybı / apoptoz arasındaki hassas dengenin tümör supresyon geni kaybı veya onkogen aktivasyonu ile bozulması sonucu ortaya çıkmaktadır. Endometrium kanseri için birçok risk faktörleri belirlenmiş; normal anatomi ve fizyoloji varyantları, hastalık durumu ve karsinojenlere maruz kalma olarak üç kategoriye ayrılmıştır. Sebep ne olursa olsun bu kanserin teşhisi ve tedavisinin düzenlemesi kadın sağlığının en önemli parçalarından biri haline gelmiştir. Ülkemizde de serviks kanseri ile beraber jinekolojik kanser görülme sıklığında başı çekmektedir.

Endometrium kanseri tedavisindeki genel başarılı sonuçlara rağmen hastaları daha iyi prognostik belirteçler yardımıyla alt gruplara ayırarak daha spesifik adjuvan tedavi grupları belirleme çalışmaları sürmektedir. Tedavi geliştirme çalışmalarını sürdürebilmek adına endometrium kanseri gelişimindeki sinyal iletim yolakları hedef alınmaya çalışılmaktadır. PI3K/AKT/mTOR ve RAS/RAF/MAPK yolağı endometrium kanseri dahil birçok kanser türünde önemli rolleri olan sinyal yolaklarıdır. Bu bağlamda kemoterapi ve radyoterapiye ek olarak günlük olarak tüketilen gıdalar, bitkiler hedef olarak görülmekte ve aktive ettikleri yolaklar araştırılmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

Elif Bireller Bu kişi benim

Zeynep Çinçin

Bedia Çakmakoğlu

Yayımlanma Tarihi 27 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Bireller, E., Çinçin, Z., & Çakmakoğlu, B. (2015). Endometrium Kanseri ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/mTOR ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, 5(10), 42-50.
AMA Bireller E, Çinçin Z, Çakmakoğlu B. Endometrium Kanseri ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/mTOR ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2015;5(10):42-50.
Chicago Bireller, Elif, Zeynep Çinçin, ve Bedia Çakmakoğlu. “Endometrium Kanseri Ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/MTOR Ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 5, sy. 10 (Aralık 2015): 42-50.
EndNote Bireller E, Çinçin Z, Çakmakoğlu B (01 Aralık 2015) Endometrium Kanseri ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/mTOR ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 5 10 42–50.
IEEE E. Bireller, Z. Çinçin, ve B. Çakmakoğlu, “Endometrium Kanseri ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/mTOR ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları”, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 5, sy. 10, ss. 42–50, 2015.
ISNAD Bireller, Elif vd. “Endometrium Kanseri Ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/MTOR Ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi 5/10 (Aralık 2015), 42-50.
JAMA Bireller E, Çinçin Z, Çakmakoğlu B. Endometrium Kanseri ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/mTOR ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2015;5:42–50.
MLA Bireller, Elif vd. “Endometrium Kanseri Ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/MTOR Ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları”. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 5, sy. 10, 2015, ss. 42-50.
Vancouver Bireller E, Çinçin Z, Çakmakoğlu B. Endometrium Kanseri ve Gelişimi Üzerinde Etkili PI3K/AKT/mTOR ve RAS/RAF/MAPK Sinyal İletim Yolakları. Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2015;5(10):42-50.