BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: “KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI” ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2010, Cilt: 1 Sayı: 38 - İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi, 5 - 20, 29.09.2010

Öz

Sosyal sorumluluk anlayışı, sürdürülebilir gelişimin ve kalkınmanın destekleyicisi, topluma ilişkin duyarlılığın bir göstergesi; bu alanda yapılan uygulamalar ise, bu duyarlılığın somut hale getirilmesidir. Çevre, sağlık, eğitim gibi konuların temel alınarak toplumsal yararın merkeze yerleştirildiği bu uygulamalarla, ele alınan konuya ilişkin kamusal bilincin harekete geçirilmesi ve duyarlılığın artırılması amaçlanır. Bu amaca hizmet ederek evrende bir rolü ve sorumluğu olduğunu duyumsayan kurumlar, toplumsal yararı gözetmeleri ve yaşam kalitesinin artırılmasında pay sahibi olabilmeleriyle kendilerine bir artı değer yükler.
Yaşanılabilir bir atmosferin oluşturulmasına katkıda bulunma amacının içselleştirilmesi, diğer bireylerden kopuk ve soyutlanmış bir ilişkinin toplumsal doyumu engellediği gerçeğini açığa vurur. Sosyal sorumluluk anlayışı, söz konusu gerçeğin zihinlerde konumlandırılmasına yardımcı olur. Bu anlayıştan hareketle çalışmamızda, sosyal sorumluluk kampanyalarının sağlık iletişimi konusunda bireysel farkındalığı yaratma etkisi, “planlı davranış kuramı” çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma kapsamında, “Kalbini Sev Kırmızı Giy” kampanyası dolayısıyla Sağlık Gönüllüleri Türkiye tarafından verilen “Sosyal Sorumluluklarını En İyi Yerine Getiren Sivil Toplum Kuruluşu” ödülüne (2009) layık görülen Türk Kardiyoloji Derneği'nin bu kampanyası ele alınmıştır. Söz konusu kampanyanın bireylerde farkındalık ve davranış değişikliği yaratma etkisi İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimi gören öğrenciler üzerinde gerçekleştirilen bir anket çalışmasıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, katılımcıların kampanyadan yüksek oranda haberdar olsalar dahi, kampanyanın bireylerin kırmızı renk giyip kalp sağlığının öneminin herkese gösterilmesine yönelik çağrıyı yerine getirmesini sağlamada yetersiz kaldığı; kampanyanın kalp sağlığının korunmasına yönelik önerilerinin, katılımcıların düşük bir yüzdesinin hayatlarında değişikliğe neden olduğu saptanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Feride Akım

Yayımlanma Tarihi 29 Eylül 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 1 Sayı: 38 - İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi

Kaynak Göster

APA Akım, F. (2010). SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: “KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI” ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, 1(38), 5-20. https://doi.org/10.17064/iüifhd.24026
AMA Akım F. SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: “KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI” ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. Eylül 2010;1(38):5-20. doi:10.17064/iüifhd.24026
Chicago Akım, Feride. “SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: ‘KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI’ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal 1, sy. 38 (Eylül 2010): 5-20. https://doi.org/10.17064/iüifhd.24026.
EndNote Akım F (01 Eylül 2010) SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: “KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI” ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal 1 38 5–20.
IEEE F. Akım, “SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: ‘KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI’ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, c. 1, sy. 38, ss. 5–20, 2010, doi: 10.17064/iüifhd.24026.
ISNAD Akım, Feride. “SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: ‘KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI’ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal 1/38 (Eylül 2010), 5-20. https://doi.org/10.17064/iüifhd.24026.
JAMA Akım F. SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: “KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI” ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. 2010;1:5–20.
MLA Akım, Feride. “SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: ‘KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI’ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, c. 1, sy. 38, 2010, ss. 5-20, doi:10.17064/iüifhd.24026.
Vancouver Akım F. SAĞLIK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SOSYAL SORUMLULUK KAMPANYALARININ BİREYLERDE FARKINDALIK VE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YARATMA ETKİSİ: “KALBİNİ SEV KIRMIZI GİY KAMPANYASI” ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. 2010;1(38):5-20.