BibTex RIS Kaynak Göster

FRANSA'DA VE TÜRKİYE'DE KADIN HAREKETLERİ

Yıl 2006, Sayı: 27 - İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi, - , 16.01.2012

Öz

Bu çalışma kapsamında kadınların Fransız ve Türk toplumlarındaki yeri ve konumu irdelenmektedir. Fransa kadınların haklarını elde edebilmek için büyük mücadeleler verdiği önemli ülkelerden biridir. Çalışma kapsamında, tarihsel süreç içerisinde Fransız toplumunda kadınların vermiş olduğu mücadeleleri irdeledikten sonra günümüz Fransız kadınlarının toplumsal konumları belirlenmeye çalışılacaktır.

Bu bağlamda öncelikle tarihsel süreçte feminizm olgusu ele alınacaktır. Feminizm kadının toplumsal hak ve işlevlerinin geliştirilmesi için çabalayan düşünce akımı olarak betimlene bilir. Kadın hareketleri ve feminizm akımlarında görülen gelişmeler kadınların toplum içerisinde yüklendikleri geleneksel işlevlerin yeniden gözden geçirilmesine yol açmıştır.

Kadınların ilk kitlesel eylemleri Fransa'da ortaya çıkmıştır. 1789 Fransız Devrimi'nde kadınlar da önemli işlevler üstlenmişlerdir. Kadınlar ilk kez olarak bu dönemde bilinçli bir biçimde hak arama savaşımı vermişlerdir. Devrimle birlikte ülkede yaygınlaşan eşitlik, kardeşlik, özgürlük kavramlarından onlar da yararlanmayı istemişlerdir. Ancak bu isteklerini gerçekleştirme olanağı onlara tanınmamıştır. Kadınların toplantı yapmaları, dernek kurmaları yasaklanmış, faaliyetteki kadın klüpleri kapatılmıştır.

Fransa'da kadın hareketleri her zaman siyasetle iç içe olmuştur. Siyasetçilerin bir çoğu kadınların oylarını alabilmek amacıyla yukarıda belirtilen temel konularda vaatlerde bulunmuşlar ancak çoğu zaman bu sözlerini yerine getirmemişlerdir. Bu nedenle kadınlar arasında yaygın olan düşünce, kendi sorunlarını kendilerinin çözümlemeleri doğrultusundadır.
Anahtar sözcükler: Kadın, özgürlük, hak.

Resumé: Emancipation des femmes en France et en Turquie
Dans cet article, on va essayer de faire une définition du féminisme en France et en Turquie du point de vue historique L'histoire du féminisme en France est marquée par la continuité aussi bien que par le changement. Après la Première Guerre Mondiale, la condition des femmes a beaucoup changé. La révolution industrielle a aidé à l'organisation des femmes de toute classe de la société, et à la progression du mouvement féminin. En Avril 1944 les Française ont obtenu le droit de vote, un très grand avancement dans la lutte de l'égalité des sexes.

Un nouveau féminisme est né en France à cause des étudiantes et des ouvriers, avec le choc de mai 1968. L'image de la femme est fondamentalement transformée avec ce mouvement de libération. L'année 1970 a marqué l'établissement du Mouvement pour la Libération des Femmes.

Dans l'été de l'année 1971 beaucoup de femmes ont marché en protestation, de la Bastille à la place de la Nation, pour les contraceptifs et l'avortement gratuits pour toutes les femmes. Et en l'année 1974 les femmes ont vu la révocation de la loi qui prohibait l'avortement.
Mots clés: Femme, liberté, droit.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aslı Yapar Gönenç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Sayı: 27 - İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi

Kaynak Göster

APA Yapar Gönenç, A. (2012). FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal(27). https://doi.org/10.17064/iüifhd.35892
AMA Yapar Gönenç A. FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. Ocak 2012;(27). doi:10.17064/iüifhd.35892
Chicago Yapar Gönenç, Aslı. “FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, sy. 27 (Ocak 2012). https://doi.org/10.17064/iüifhd.35892.
EndNote Yapar Gönenç A (01 Ocak 2012) FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal 27
IEEE A. Yapar Gönenç, “FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, sy. 27, Ocak 2012, doi: 10.17064/iüifhd.35892.
ISNAD Yapar Gönenç, Aslı. “FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal 27 (Ocak 2012). https://doi.org/10.17064/iüifhd.35892.
JAMA Yapar Gönenç A. FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. 2012. doi:10.17064/iüifhd.35892.
MLA Yapar Gönenç, Aslı. “FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ”. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal, sy. 27, 2012, doi:10.17064/iüifhd.35892.
Vancouver Yapar Gönenç A. FRANSA’DA VE TÜRKİYE’DE KADIN HAREKETLERİ. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi | Istanbul University Faculty of Communication Journal. 2012(27).