Bu çalışma kapsamında basın hukukunun kendine özgülüğü, yayınların şeffaflığı, medyanın sorumluluğu, tekelleşme ve yabancılara karşı olan maddeler, basın suçları, özel yaşamla ilgili konular, karalama ve küfür, sorgunun gizliliğinin ihlali, masumiyet olgusu, kavgalar ve yaptırımlar tüzüğü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi konuları ele alınmaktadır.
İfade özgürlüğü demokrasinin temel taşlarından biridir. Dünyanın her yerinde, yeni demokrasilerin aldığı ilk önlemlerin başında basın özgürlüğünün kurulması gelmektedir. Fransa'da basın hukukunu kuran yazılı metin, 29 Temmuz 1881 tarihli yasadır. 1881 yasası yeni bir basın rejimi yaratan ve özellikle de gazetecileri koruyan bir kült yasaydı. Bu yasanın baştaki yapısı ve 68 maddesi korunmuş daha sonra yasanın kendi kendini zenginleştirmesine olanak tanıyacak yeni maddeler eklenmiştir.
1881 yılında çıkarılan yasa özellikle de gazeteleri denetim altına almaya çalışan her türlü sansürün karşısındaydı. Bir makale ya da yayın ile saldırıya uğradığını düşünen kişi ancak yayından sonra müdahalesini yapabilirdi. Yalnızca gençlere yönelik ve onlara zarar vereceği düşünülen yayınlar önceden İçişleri Bakanlığı'na bildiriliyordu. Gençlik için tehlike oluşturacak kitap ya da gazete 16 Temmuz 1949 tarihinde çıkarılan yasa 1960'lı ve 70'li yıllarda sıkça kullanılan bir yasa olmuştur.
Siyaset ile basın arasında geçen gürültülü patırtılı bir yüzyıldan sonra, 1881'de çıkarılan yasa bu özgürlüğü gazeteleri çıkaranlar tarafından hükümetten önceden izin talep edilerek kullanılabileceğini öngörmekteydi.
Anahtar sözcükler: Basın hukuku, basın özgürlüğü, basın suçları.
Resume : Le droit de la presse
Les sujets traités dans ce textes sont : les spécifiés du droit de la presse, la transparence des publications, les dispositifs anti-concentration et anti-étrangers, les délits de presse, l'atteinte à la vie privée et au droit à l'image, la diffamation et l'injure, la violation du secret de l'instruction, l'atteinte à la présomption d'innocence, le règlement des litiges et les sanctions, La Cour européenne des droits de l'homme.
La liberté d'expression est la pierre angulaire de la démocratie. Partout dans le monde, l'instauration de la liberté de la presse est l'une des premières mesures prise par les nouvelles démocraties. Le grand texte fondateur du droit de la presse en France est la loi du 29 juillet 1881. La loi de 1881 est un texte culte dans le mesure ou elle crée un régime spécifique pour la presse et protége en partie les journalistes. Avec 68 article, elle a conservé sa structure initiale, en s'enrichissant de nouvelles disposition qui lui permettent d'évaluer. Contrairement à d'autres grands textes, comme la loi du 30 septembre 1986 relative a la liberté de communication, elle demeure claire et lisible.
Mots clés: Droit de presse, liberté de presse, délits de presse.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Sayı: 26 - İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi |