20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR

Cilt: 5 Sayı: 11 22 Nisan 2015
PDF İndir
TR

20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR

Öz

Kanada’da binlerce yıl öncesine ait ilk sanat örnekleri Aborjinler’de görülmektedir. Ritüellerde kullanmak amacıyla için üretilen bu eserler ticari amaçlarla da kullanılmaktadır. 1759’da Fransız koloni dönemi sırasında, Kanada’ya Erken Avrupa sanatından örnekler getirilmiştir. Bugün Laval Üniversitesi koleksiyonunda yer alan bu örnekler arasında Signorelli, Poussin, Reynolds, Vandyck, Rubens ve Velasquez gibi ustaların eserleri de bulunmaktadır. Bu dönemde resim sanatını desteklemeye yönelik çabalar görülse de, Kanada’da resim sanatı 19. yüzyıla gelene dek belirgin bir karakter göstermemiştir. 1867’ye dek İngiltere kolonisi olan Kanada’da İngiliz askeri akademisinde topografik çizim dersleri alan bir asker ressam kuşağı doğmuştur. Çoğunlukla peyzaj çalışan bu sanatçılar arasında Thomas Davies, George Hariot ve James Pattisonn Cockburn gibi sanatçılar yer almaktadır. Bu dönemde Quebec’te hayat manzaraları resimleyen Cornelius Krieghoff ve Batı Kanada da yerli hayatı resimleyen Paul Kane gibi Avrupa etkisinde erken Kanada ressamları dikkati çekmektedir.

20. yüzyılın başlarında bir grup Toronto`lu peyzaj sanatçısı Kanada resminin gidişatını değiştirmiştir. Bu sanatçılar, Franklin Carmichael, Lawren Haris, A. Y. Jackson, Frank Johnston, Arthur Lismer, J.E. H. MacDonald ve Frederick Varley’dir. Grubun peyzaj resimlerindeki koyu ve çok renkli Post-Empresyonist üslupları Kanada sanatını uzun yıllar boyunca etkilemiştir.

Bu araştırmada, Kanada resim sanatı tarihi, 20 yüzyılın başına kadar geçen süreçte sanatçıların resim örnekleri ile incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

22 Nisan 2015

Gönderilme Tarihi

22 Nisan 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA
Per Dabancalı, M. (2015). 20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 5(11), 89-100. https://izlik.org/JA44ZP72YP
AMA
1.Per Dabancalı M. 20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR. İnönü Sanat Tasarım. 2015;5(11):89-100. https://izlik.org/JA44ZP72YP
Chicago
Per Dabancalı, Meral. 2015. “20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 5 (11): 89-100. https://izlik.org/JA44ZP72YP.
EndNote
Per Dabancalı M (01 Temmuz 2015) 20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 5 11 89–100.
IEEE
[1]M. Per Dabancalı, “20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR”, İnönü Sanat Tasarım, c. 5, sy 11, ss. 89–100, Tem. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44ZP72YP
ISNAD
Per Dabancalı, Meral. “20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi 5/11 (01 Temmuz 2015): 89-100. https://izlik.org/JA44ZP72YP.
JAMA
1.Per Dabancalı M. 20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR. İnönü Sanat Tasarım. 2015;5:89–100.
MLA
Per Dabancalı, Meral. “20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR”. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, c. 5, sy 11, Temmuz 2015, ss. 89-100, https://izlik.org/JA44ZP72YP.
Vancouver
1.Meral Per Dabancalı. 20. YÜZYILA KADAR KANADA’DA GÖRÜLEN SANAT VE SANATÇILAR. İnönü Sanat Tasarım [Internet]. 01 Temmuz 2015;5(11):89-100. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44ZP72YP