Bu çalışmanın amacı Mizofoni Ölçeği’nin (Misophonia Questionnaire; Wu, Lewin, Murphy ve Storch, 2014) Türkçe uyarlamasını yaparak mizofoniye yönelik klinik ve popülasyon temelli değerlendirmeler için ölçüm aracı ihtiyacını gidermektir. Araştırma, yaşları 18-26 arasında değişen Başkent Üniversitesinde lisans düzeyinde öğrenim gören 638 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Yapı geçerliği kapsamında açıklayıcı (n= 420) ve doğrulayıcı faktör analizi (n= 218) uygulanmış, içtutarlılık ve ayırt edici geçerlik sınamaları gerçekleştirilmiştir. Güvenirlik için ise iç tutarlılık, yarıya bölüm ve test-tekrar test yöntemleri kullanılmıştır. Açıklayıcı faktör analizinde ölçeğin “Mizofoni Semptomları”, “Mizofoni Duygular ve Davranışlar – Kaçınma ve İçselleştirme”, “Mizofoni Duygular ve Davranışlar – Saldırganlık ve Dışsallaştırma” olmak üzere üç faktörlü bir yapıya sahip olduğu gözlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizinde söz konusu üç faktörlü yapı için uyum indeksleri kabul edilebilir sınırlar içinde bulunmuştur. Ayırt edici geçerlik sonucunda, klinik olarak mizofonisi olanların olmayanlara göre tüm faktörlerde daha yüksek ortalamaya sahip olduğu görülmüştür. Ölçeğin bütünü için Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısının .89 (faktörler için sırasıyla .79, .85 ve .83); yarıya bölüm güvenirlik katsayısının .83 (faktörler için sırasıyla .86, .87 ve .81) ve test-tekrar test güvenirlik katsayısının .78 olduğu bulunmuştur. Bu çalışma ile genel popülasyonda mizofoniyi değerlendirmek amacı ile kullanılabilecek Mizofoni Ölçeği dilimize kazandırılmıştır. Yapılan psikometrik analizler sonucunda Mizofoni Ölçeği’nin geçerliğini ve güvenirliğini destekleyen verilere ulaşılmıştır.
Odyolog Beyza Nur Kurt, Odyolog Damla Uçar, ve Odyolog Gamze Nas’ a veri toplama sürecinde çalışmaya sundukları değerli katkılardan dolayı teşekkür ederiz.
The aim of this study is to meet the need a measurement tool for clinical and population-based evaluations intended for misophonia by adapting the Misophonia Questionnaire (Wu, Lewin, Murphy, & Storch, 2014) to Turkish. The research was carried out with 638 students between the ages of 18-26 who study at Baskent University in the undergraduate level. The scope of validity tests, exploratory factor analysis was conducted with 420 people (73% female 27% male), and confirmatory factor analysis was conducted with 218 people (62% female, 38% male). In statistical evaluation reliability analysis was calculated by the internal consistency coefficient, split half and test-retest methods. Misophonia Questionnaire was explained three factor with Misophonia Symptom, Misophonia Emotions and Behaviors-Avoidance and Internalization, Misophonia Emotions and Behaviors-Aggression and Externalization in the exploratory factor analysis. According to the confirmatory factor analysis, the fit indexes were found within acceptable limits. With the discriminant validity, clinical misophonia was observed to have a higher mean in all factors than those without. The internal consistency coefficient of scale was calculated .89 and each subscale factor .79, .85 and .83 respectively; test-retest reliability coefficient was calculated .78 in test-retest method which applied to 75 people and split-half reliability coefficient as .83 (each subscale factor .86, .87 and .81). With this study, Misophonia Questionnaire, which can be used to evaluate misophonia in the general population, has been introduced into our language. As a result of the psyhometric analysis, data supporting the validity and reliability of the Misophonia Scale were obtained.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 22 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 42 Sayı: 1 |
Psikoloji Çalışmaları / Studies In Psychology / ISSN- 1304-4680