BibTex RIS Kaynak Göster

Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı

Yıl 2010, Cilt: 36 Sayı: 1, 75 - 82, 13.10.2010

Öz

ÖZET

Hayvan yetiştiriciliğinde büyüme ve sağlık destekleyicisi olarak çok önemli rolleri olduğu bilinen antibiyotiklerin hayvan beslemede büyütme faktörü olarak kullanımı, insanlarda direnç oluşturma riskinden dolayı yasaklanmıştır. Bu durum, kısa sürede hızlı canlı ağırlık artışının amaçlandığı besleme programları için, ekonomik açıdan hayvancılık sektöründe önemli kayıplara neden olmaktadır. Bundan dolayı araştırıcılar, son yıllarda antibiyotiklere alternatif olabilecek doğal ve güvenli katkı maddeleri arayışına girmişlerdir. Bu derlemede, aromatik bitkilerden elde edilen esans yağlar ve bunların özelikleri ile etlik piliç beslemede kullanımları konusunda yurt dışında ve Türkiye'de yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Esans yağlar, Broyler, Büyütme faktörü

 

 

 

ABSTRACT

USAGE OF ESSENTIAL OILS IN BROILER NUTRITION

 

Antibiotics have important role in animal production as a growth and health promoter. Due to the negative effect of these antibiotics to the human immune system, the use of antibiotic growth promoters has been banned by the European Union. This restriction has made negative impact on the poultry production which aims to have more and rapid weight gain. Because of this reason, researchers are trying to find alternatives to the antibiotics which can be natural and safe for the human health. In this paper, the investigations, studied in Turkey and the other countries, about the use of essential oils and their effects in broiler nutrition were evaluated.

Key Words: Essential oils, Broiler, Growth promoter

Kaynakça

  • Abdel Hakim, N.F., Hilali, E.A., Amer, A.A., Younis, T.M., 1989. Effect of some antibiotics as growth promoters on performance of broiler chicks fed different protein levels. Arch Tierernahr, 39 (1-2), 97-104.
  • Alçiçek, A., Bozkurt, M., Çabuk, M., 2003. The effect of a mixture of herbal essential oils, an organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 34 (4), 217-222.
  • Babaoğlan, M., 2008. Etlik Piliçlerin Beslenmesinde Büyüme Uyarıcı Olarak Kullanılan Farklı Timol ve Karvakrol Kaynaklarının Biyoetkinliklerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Barata, M.T., Dorman, H.J.D., Deans, S.G., Figueiredo, A.C., Barroso, J.G., Ruberto, G., 1998. Antimicrobial and antioxidant properties of some commercial essential oils. Flavour and Fragrance Journal, 13, 235-244.
  • Baydar, H., Sagdıc, O., Özkan, G., Karadoğan, T., 2004. Antibacterial activity and composition of essential oils from Origanum, Thymbra and Satureja species with commercial importance in Turkey. Food Control, 15, 169-172.
  • Bilal, T., Keser, O., Abaş, 1., 2008. Esans Yağların Hayvan Beslemede Kullanılması. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5 (1), 41-50.
  • Botsoglou, N.A., Florou-Paneri, P., Chrıstaki, E . , Fletourıs, D.J., Spais, A.B., 2002. Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickhens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. British Poultry Science, 43, 223-230.
  • Bozkurt, M., Çatlı, A.U., Küçükyılmaz, K., Çınar, M., Bintaş, E . , 2007. Etlik Piliç Yemlerine Organik Asit ve Esansiyel Yağ Karışımı ile Kombinasyonlarının İlave Edilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 217-220, Bursa.
  • Burt, S.A., Reinders, R.D., 2003. Antibacterial activity of selected plant essential oils against Escherichia coli 0157:H7. Letters in Applied Microbiology 36 (3), 162-167.
  • Chao, S.C., Young, D.G., Oberg, C . J . , 2000. Screening for inhibitory activity of essential oils on selected bacteria, fungi and viruses. The Journal of Essential Oil Research, 12, 639-649.
  • Cuvelier, M., Richard, H., Berset, C., 1996. Antioxidative activity and phenolic composition of pilot-plant and commercial extracts of sage and rosemary. Journal of the American Oil Chemists' Society, 73 (5), 45-652.
  • Çabuk, M., Alçiçek, A., Bozkurt, M., İmre, N., 2003. Aromatik bitkilerden elde edilen esans yağların antimikrobiyel özellikleri ve alternatif yem katkı maddesi olarak kullanım imkanı. II. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, Konya, 184-187.
  • Çabuk, M., Bozkurt, M., Alçiçek, A., Akbaş, Y . , Küçükyılmaz, K, 2006. Effect of a Herbal Essential Oil Mixture on Growth and Internal Organ Weight of Broylers From Young and Old Breeder Flocks. South African Journal of Animal Science, 36 (2), 135-141.
  • Çelik, L . , Bozkurt, Z., Tekeli, A., Kutlu, H.R., 2007. Yüksek Sıcaklık Altında Beslenen Etlik Piliçlerin Rasyonlarına Çörek Out Yağı Katkısının Büyüme Performansı, Karkas ve Bazı Kan Ölçütleri Üzerine Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, 224-227, Bursa.
  • Dean, S.G., Ritchie, G., 1987. Antibacterial properties of plant essential oils. International Journal of Food and Microbiology, 5, 165-180.
  • Dorman, H.J.D., Deans, S.G., 2000. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oil. Journal of Applied Microbiology, 88, 308-316.
  • Dusan, F., Marian, S., Katarina, D., Dobroslova, B., 2006. Esential oils-their antimicrobial activity against Escherichia coli and effect on intestinal cell viability. Toxicology in Vitro, 20, 1435ı 1445.
  • Ertaş, O.N., Güler, T., Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Şimşek, G., 2005. The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 4 (11), 879-884.
  • Gemici, I., 2008. OriganumVulgare ssp. Hirtum Bitki Ekstraktının Broyler Piliçlerinin Performansına Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş.
  • Ghalib Alwan Mohammed Al - Kassie, 2008. The Effect of Anise and Rosemary on Broiler Performance. International Journal of Poultry Science, 7 (3), 243-245.
  • Giennanas, I., Florou-Paneri, P., Papazahariadou, M., Christaki, E . , Botsoglou, N.A., Spais, A.B., 2003. Effect of dietary supplementation with oregano essential oil on performance of broilers after experimental infection with Eimeria tenella. Arch Tierernahr, 57 (2), 9-106.
  • Guo, F.C., Kwakkel, R.P., Soede, J . , Williams, B.A., Versiegen, M.W., 2004. Effect of a Chinese herb medicine formulation, as an alternative for antibiotics, on performance of broilers. British Poultry Science, 45 (6), 793-797.
  • Hammer, K.A., Carson, C.F., Riley, T.V., 1999. Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. Journal of Applied Microbiology, 86, 985.
  • Hernandez, F . , Madrid, J . , Garcia, V., Megias, M., 2004. Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83, 169-174.
  • Jamroz, D., Kamel, C., 2002. Plant extacts enhance broiler performance. In non ruminant nutrition: Antimicrobial agents and plant extracts on immunity, health and performance. Journal of Animal Science, 80, 41.
  • Kamel, C., 2000. A novel look at a classic approach of plant extracts. Feed Mix Special, 19-21.
  • Koscova, J . , Nemcova, R., Gancarcikova, S., Jonecova, Z., Scirankova, L . , Bomba, A., Buleca, V., 2006. Effect of two plant extracts and Lactobacillus fermentum on colonization of gastrointestinal tract by Salmonella enterica var. Düsseldorf in chicks. Cellular and MolecularNeurobiology, 61 (6), 775 -778.
  • Lee, K G . , Shibamoto, T., 2002. Determination of antioxidant potential of volatile extracts isolated from various herbs and spices. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50 (17), 4947-4952.
  • Lee, K.W., Everts, H., Beynen, A.C., 2004. Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science, 3 (12), 738-752.
  • Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R., Beynen, A.C., 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44 (3), 450-457.
  • Milos, M., Mastelic, J . , Jerkovic, I., 2000. Chemical composition and antioxidant effect of glycosidically bound volatile compounds from oregano (Origanum vulgare L . ssp. hirtum). Food Chemistry, 71(1) 79-83.
  • Ohya, T., Sato, S., 1983. Effects of dietary antibiotics on intestinal microflora in broiler chickens, Tokyo. National Institude for Animal Health, 23 (2), 49-60.
  • Penalver, P., Huerta, B., Borge, C., Astorga, R., Romero, R., Perea, A., 2005. Antimicrobial activity of five essential oils against animal origin strains of the Enterobacteriaceae family. Acta Pathologica, Microbiologica et Immunologica Scandinavica, 113, 1-6.
  • Resmi Gazete, 2006. Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2006/1), 21/01/2006 tarih ve 26056 sayı.
  • Rang, H.P., Dale, M.M., Ritter, J.M, 1995. Pharmacology. Churchill Livingstone, third edition, United States of America.
  • Shaidi, F . , Janitha, P.K., Wanasundura, P.D., 1992. Phenolic antioxidants. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 32, 67-103.
  • Shwarz ,K., Ernst, H., Ternes, W., 1996. Evaluation of antioxidative constituents from thyme. Journal of the Science of Food and Agriculture, 70, 217-223.
  • Sivropoulou, A., Papanikolaou, E . , Nikolaou, C., Kokkini, S., Lanaras, T., Arsenakis, M., 1996. Antimicrobial and cytotoxic activities of Origanum essential oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry 44, 1202-1205.
  • Şimşek, G., Güler, T., Çiftçi, M., Ertaş, N., Dalkılıç, B., 2005. The effect of an esence oil mix derived from Oregano, Clove and Anise on body weight and carcass characteristic in broiler. International Journal of Poultry Science, 4, 879-884.
  • Şimşek, Ü.G., Çiftçi, M., Dalkılıç, B., Güler, T., Ertaş, O.N., 2007. Etlik Piliç Rasyonlarına İlave Edilen Antibiyotik ve Anason Yağının Canlı Ağırlık, Karkas Özellikleri ve Etin Duyusal Özellikleri Üzerine Olan Etkileri. IV. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, Bursa, 228ı 232.
  • Tekeli, A., Çelik, L . , Kutlu, H.R., and Görgülü, M., 2006. Effect of Syzygium Aromaticum and Zingeber Officinale Essential Oils on Performance and Some Carcass, Blood and Intestinal Parameters of Broilers. European Association for Animal Production, Antalya.
  • Vekiari, S., Oreopoulou, V., Tizia, C., Thomopoulos, C., 1993. Oregano flavonoids as lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists' Society, 70, 483-487.
  • Westendarp, H., 2005. Essential oils for the nutrition of poultry, swine and ruminants. Deut Tierarztl Woch, 112 (10), 375-380.
  • Yanishlieva, N.V., Marinova, E . , Pokorny, J . , 2006. Natural antioxidants from herbs and spices. European Journal of Lipid Science and Technology, 108, 776-793.
  • Zenner, L . , Callait, M.P., Granier, C., Chauve, C., 2003. In vitro effect of essential oils from Cinnamomum aromaticum, Citrus limon and Allium sativum on two intestinal flagellates of poultry, Tetratrichomonas gallinarum and Histomonas meleagridis. Parasite, 10 (2), 153ı 157.
  • Zhang, K.Y., Yan, F . , Keen, C.A., Waldroup, P.W., 2005. Evaluation of microencapsulated essential oils and organic acids in diets for broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 4 (9), 612-619.
Toplam 46 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derleme
Yazarlar

Ayşe Bilgin

Neşe Kocabağlı

Yayımlanma Tarihi 13 Ekim 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 36 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bilgin, A., & Kocabağlı, N. (2010). Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 36(1), 75-82. https://doi.org/10.16988/iuvfd.64393
AMA Bilgin A, Kocabağlı N. Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı. iuvfd. Ekim 2010;36(1):75-82. doi:10.16988/iuvfd.64393
Chicago Bilgin, Ayşe, ve Neşe Kocabağlı. “Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 36, sy. 1 (Ekim 2010): 75-82. https://doi.org/10.16988/iuvfd.64393.
EndNote Bilgin A, Kocabağlı N (01 Ekim 2010) Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 36 1 75–82.
IEEE A. Bilgin ve N. Kocabağlı, “Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı”, iuvfd, c. 36, sy. 1, ss. 75–82, 2010, doi: 10.16988/iuvfd.64393.
ISNAD Bilgin, Ayşe - Kocabağlı, Neşe. “Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 36/1 (Ekim 2010), 75-82. https://doi.org/10.16988/iuvfd.64393.
JAMA Bilgin A, Kocabağlı N. Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı. iuvfd. 2010;36:75–82.
MLA Bilgin, Ayşe ve Neşe Kocabağlı. “Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 36, sy. 1, 2010, ss. 75-82, doi:10.16988/iuvfd.64393.
Vancouver Bilgin A, Kocabağlı N. Etlik Piliç Beslemede Esansiyel Yağların Kullanımı. iuvfd. 2010;36(1):75-82.