ABSTRACT
This study was conducted to determine the duration of lactation, lactation and 305 days milk yield, milk fat and protein percentage and somatic cell counts of Holstein-Friesian cattle selected randomly in five private farms in England and to investigate the effects of some environmental factors on these traits. Material of the study was 2514 yield records collected from Holstein-Friesian cattle between the years 1994 and 2003. In the statistical analysis of the yields, contrast-test of the GLM procedure in SAS programme package was used.
General average of the duration of lactation, lactation and 305 days milk yield, milk fat and protein percentage and milk somatic cell counts were 324.32 days, 7715.23 kg, 7218.62 kg, 4.028%, 3.333% and 137,948 cell/ml respectively. During the study, the farm where the animals were kept and the year in which lactation started made significant effects at P<0.001 level on all traits, also the turn of lactation has made a P<0.05 level effect on these traits except the P<0.05 level effect on the duration of lactation. Season had no important effect on lactation milk yield and somatic cell count in milk. However, season, like other factors made significant effects on the duration of lactation, milk fat and protein rates at a level of P<0.001 and on 305 days milk yield at a level P<0.01.
The results of this study showed that the farms achieved high levels of milk yield by providing optimal conditions. Management conditions and the use of high yielding breeders accomplished the improvement in yields in different years. Two principle factors came forward in the study and highest determining factors were observed to be the farm and turn of lactation.
Key Words: Holstein-Friesian, milk yield and components, somatic cell count.
ÖZET
Bu çalışma, İngiltere'deki rastgele seçilmiş beş ayrı özel işletmede yetiştirilen Siyah-Alaca sığırların laktasyon süreleri, gerçek ve 305 günlük süt verimleri, sütteki yağ ve protein oranları ile somatik hücre sayılarının belirlenmesi, bu verimler üzerinde bazı çevre faktörlerinin etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini 1994-2003 yılları arasında yetiştirilen Siyah-Alaca sığırlardan elde edilen 2514 verim değeri oluşturmuştur. Siyah-Alaca sığırların verim değerlerinin istatistik analizlerinde GLM prosedüründen contrast-testi kullanılmıştır.
İncelenen süt verimi özelliklerinden laktasyon süreleri, gerçek ve 305 günlük süt verimleri, sütteki yağ ve protein oranları ile somatik hücre sayısına ait genel ortalamalar 324,32 gün, 7715,23 kg, 7218,62 kg, %4,028, %3,333 ve 137.998 hücre/ml olarak belirlenmiştir. Çalışmada, etkileri araştırılan faktörlerden hayvanların yetiştirildikleri çiftliğin ve laktasyona başlanan yılın tüm özellikler üzerinde P<0,001 düzeylerinde, yine laktasyon sırasının da bu özellikler üzerinde, laktasyon süresi üzerinde P<0,05 düzeyindeki etkisi dışında, aynı düzeyde önemli bir faktör olduğu belirlenmiştir. Mevsimin ise, gerçek süt verimi ve sütteki somatik hücre sayıları üzerindeki etkisi önemsiz olarak bulunmuştur. Ancak, mevsim faktörünün diğer faktörler gibi laktasyon süresi, sütteki yağ ve protein oranları üzerinde P<0,001 ve 305 günlük süt verimi üzerinde P<0,01 düzeylerinde önemli etkisinin olduğu bulunmuştur.
Bu araştırmada elde edilen sonuçlar, işletmelerin sığır yetiştiriciliği için gerekli optimum koşulları sağlayarak yüksek düzeyde verim elde ettiklerini göstermektedir. Hayvanlara uygulanan management ve kullanılan daha yüksek verimli damızlık materyal yıllar arasında daha yüksek verime ulaşılmasını sağlamıştır. Çalışmada temel olarak iki faktör ön plana çıkmış ve en yüksek düzeyde belirleyici faktörlerin çiftlik ve laktasyon sırası olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Siyah-Alaca, süt verimi ve süt komponentleri, somatik hücre sayısı.Siyah-Alaca süt verimi ve süt komponentleri somatik hücre sayısı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Ekim 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 36 Sayı: 1 |