Çalışma, Kayseri'deki özel işletmelerde yetiştirilen Simmental sığırların süt verimi özellikleri üzerindeki bazı çevre faktörlerinin etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma farklı işletmelerde yürütüldüğünden, hayvanlara ortak bir bakım ve besleme programı uygulanmamıştır. Çalışmada etkisi ölçülebilir çevre faktörleri olarak işletme tipi, yıl ve mevsim ile laktasyon sırasının etkileri üzerinde durulmuştur. Verilerin istatistik analizlerinde, çevresel faktörlerin etki paylarının belirlenmesinde minimum kareler metodu ve bu değerlerin karşılaştırılmasında contrast-testi, SAS program paketindeki GLM prosedürü kullanılarak yapılmıştır. Çalışmadaki Simmental sığırların gerçek süt verimi 3506,20 kg, 305 günlük süt verimi 3412,08 kg, laktasyon süresi 312,71 gün ve kuruda kalma süresi 70,77 gün olarak belirlenmiştir. Gerçek ve 305 günlük süt veriminde işletme tipi ve mevsim (P<0,001), laktasyon süresinde mevsim (P<0,05) faktörlerinin önemli olduğu, kuruda kalma süresinde tüm faktörlerin önemsiz olduğu bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Simmental, Kayseri, süt verimi, çevre faktörleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 37 Sayı: 2 |