Bu çalışma tavuk ve tavuk etlerinden izole edilen Salmonella enterica subsp. enterica serovar
Enteritidis (S. Enteritidis) suşlarının Pulsed-Field Gel Electrophoresis (PFGE) ve Faj tiplendirme
yöntemleriyle tiplendirilmesi amacıyla yapıldı. Toplam 38 S. Enteritidis suşu Xbal restriksiyon enzimi
kullanılarak PFGE yöntemiyle tiplendirildi. Tiplendirme sonucunda 7 farklı bant profili elde edildi. Analiz
edilen 38 S. Enteritidis suşunun 27 sinde (%71) aynı PFGE bant profili (XI) saptandı. Tüm suşlar arasındaki
genetik benzerlik % 85 bulundu. Faj tiplendirme sonucunda 38 suşun 15'i (% 39.4) S. Enteritidis PT4 (Faj Tip
4) olarak tiplendirildi. Suşların % 18.4'i PT7, % 13.1'i PT16, % 10.5'i PT1, % 7.8'i PT6 ve % 2.6'sı PT35 faj
tipinde bulundu. Suşların 3'ünün faj tipi belirlenemedi. Farklı faj tipindeki (PT1, 4, 6 ve 7) suşlarda aynı
PFGE profili (X1) saptandı. Bu çalışmanın sonuçları Türkiye'de tavuk orijinli S. Enteritidis suşları arasında
bir genetik ilişkinin olduğunu göstermektedir. İnsan ve hayvan izolatları arasındaki genetik ilişkiyi ortaya
koymak için ilave çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Kasım 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 34 Sayı: 2 |