BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 2007, Cilt: 33 Sayı: 1, 1 - 10, 26.11.2012

Öz

Bu çalışmada diyette farklı oranlarda bulunan pamuk tohumunun bazı kan parametreleri
[hematokrit, hemoglobin, ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), eritrositlerin ozmotik
frajilitesi] üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 4 Holştayn ırkı inek toplam 4 dönemden oluşan 4X4 Latin
kare metoduna göre kullanılmıştır. Her dönem 14 gün adaptasyon ve 7 gün veri toplama süresinden oluştu.
Bütün kan örnekleri sabah yemlemesinden ve sağımından sonra alındı. İneklerin diyetinde bulunan konsantre
yemde pamuk tohumu oranları, sırasıyla %0 (Kontrol; C), % 12.5 (W-I), % 25 (W-II) ve % 37.5 (W-III)
pamuk tohumu olacak şekilde ayarlandı. Diyette bulunan pamuk tohumu sırasıyla 0 (C), 1 (W-I), 2 (W-II), 3
(W-III) kg/gün olarak hesaplandı. Yemde bulunan pamuk tohumunun % hematokrit (C=40.75 ± 1.55, WI=41.00
± 3.19, W-II=40.25 ± 5.03 ve W-III=43.25 ± 4.96), hemoglobin (C=10.93 ± 0.72, W-I=11.19 ± 1.01,
W-II=10.26 ± 0.56, ve W-III=10.89 ± 0.31 g %) veya MCHC (C=267 ± 12, W-I=277 ± 30, W-II=270 ± 40 ve
W-III=263 ± 35 g/L) seviyeleri üzerine herhangi bir etkisi gözlenmedi. Uygulamanın eritrositlerin ozmotik
fragilitesi üzerine de herhangi bir etkisi bulunmadı. Sonuç olarak, yeme kısa süreli % 37.5’e varan oranlarda
pamuk tohumu ilavesinin ineklerin kan parametreleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisi gözlenmedi.

Kaynakça

  • AOCS.: Determination of free gossypol. Official method Ba 7-58. Official and Tentative Methods of Analysis. 3rd ed. American Oil Chemists Society, Chicago, IL. 1985
  • Barraza M. L., Coppock C. E., Brooks K. N., Wilks D. C., Saunders R. G., Latimer G. W. Jr.: Iron sulfate and feed pelleting to detoxify free gossypol in cottonseed diets for dairy cattle. J Dairy Sci. 1991, 74 (10):3457-67.
  • Bernard J. K., Calhoun M. C.: Response of lactating dairy cows to mechanically processed whole cottonseed. J Dairy Sci. 1997, 80 (9):2062-2068.
  • Colin-Negrete J., Kiesling H. E., Ross T. T., Smith J. F.: Effect of whole cottonseed on serum constituents, fragility of erythrocyte cells, and reproduction of growing Holstein heifers. J Dairy Sci. 1996, 79 (11):2016-2023.
  • Coppock, C. E., West J. W., Moya J. R., Nave G. H., LaBore J. M.: Effects of amount of whole cottonseed on intake, digestibility, and physiological responses of dairy cows. J Dairy Sci. 1985, 68 (9):2248-2258.
  • Coldman M. F., Gent M., Good W.: Identical effect of electrolyte and non-electrolyte on osmotic fragility of mammalian erythrocytes. Comp. Biochem. Physiol. 1970, 33 (1):157- 158.
  • Gray, M. L., Greene L. W., Williams G. L.: Effect of dietary gossypol concumption on metabolic homeostasis and reproductive endocrine function in beef heifers and cows. J. Anim. Sci. 1993, 71 (11):3052-3059.
  • Hawkins G. E., Cummins K. A., Silverio M., Jilek J. J.: Physiological effects of whole cottonseed in the diet of lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 1985, 68 (10):2608-2614.
  • Holmberg C. A., Weaver C. D., Guterbock W. M., Genes J., Montgomery P.: Pathological and toxicological stıdies of calves fed a high concentration cottonseed meal diet. Veterinary Pathology 1988, 25:2,147-153. (Abst) Index Veterinarius 1988, 056-00007.
  • Jain, N. C.: Schalm’s Veterinary Hematology. 4th Ed. Lea & Febiger-Philadelphia. 1986, 70 and 179.
  • Lindsey,T. O., Hawkins G. E., Guthrie L.D.: Physiological responses of lactating cows to gosypol from cottonseed meal rations. J. Dairy Sci. 1980, 63 (4):562-573.
  • Mena H., Huber J. T., Calhoun M. C., Tarazon M.: Effects of unprocessed and cracked Upland and Pima cottonseeds on blood gossypol levels and performance of Holstein steers. J Dairy Sci. 1997, 80 (Suppl 1):186 (Abstr).
  • Mena, H., Santos J. E. P., Huber J. T., Simas J. M., Tarazon M., Calhoun M. C.: The effects of feeding varying amounts of gossypol from whole cottonseed and cottonseed meal in lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 2001, 84 (10):2231-2239.
  • Merck, E.: Clinical Laboratory Merck, 11th edition of Medico-chemical investigation Methods. Fed.Rep. of Germany. 1974, 6-8, 34.
  • Nikokyris, P., Kandylis K., Deligiannis K., Liamadis D.: Effects of gossypol contentof cottonseed cake on blood constituents in groving-fattening lambs. J Dairy Sci. 1991, 74 (12):4305-4313.
  • Nikokyris P. N., Kandylis K., Deligiannis K.: Effect of varying levels of dietary free gossypol in whole cotton seed on physiological responses of growing-fattening lambs. J Sci Food and Agric. 1999, 79 (14):1969-1981. 10
  • Noftsger, S. M., Hopkins B. A., Diaz D. E., Browni C., Whitlow L. W.: Effect of whole and expanded cottonseed on milk yield and bloog gossypol. J. Dairy Sci. 2000, 83 (11):2539- 2547.
  • Prieto J. G., DePeters E. J., Robinson P. H., Santos J. E. P., Pareas J. W., Taylor S. J.: Increasing dietary levels of cracked pima cottonseed increase plasma gossypol but do not influence productive performance of lactating holstein cows. J. Dairy Sci. 2003, 86 (1):254- 267.
  • Risco C.A., Holmberg C. A., Kutches A.: Effect of graded concentrations of gossypol on calf performance: toxicological and pathological conciderations. J. Dairy Sci. 1992, 75 (10):2787-2798.
  • Risco C. A., Adams A. L. , Seebohm S. , Thatcher M. J., Staples C. R., Van Horn H. H., McDowell L. R., Calhoun M. C., Thatcher W. W.: Effects of gossypol from cottonseed on hematological responses and plasma α-tocopherol concentration of dairy cows. J. Dairy Sci. 2002, 85 (12):3395-3402.
  • Santos J.P.E., Villasenor M., DePeters E. J., Robinson P. H., Baldwin B. C.: Type of cottonseed and level of gossypol in diets of lactating dairy cows: Effect on lactation performance and plasma gossypol. J Dairy Sci. 2002, 85 (6):1491-1501.
  • SAS User's Guide: Statistics, V.5. 1991. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
  • Tanphaichitr, N., Namking M., Tupper S., Hansen C., Wong P. T.: Gossypol effect on the structure and dynamics of phospholipid bilayers. A FT-IR study. Chem. Phys. Lipids. 1995, 75 (2):119-125.
  • Turgut, K.: Veterinary Clinic Laboratory Diagnosis. 2nd Ed. Bahcıvanlar basım sanayi A.S., 2000, pp. 885
  • Velasquez-Pereira J., Prichard D., McDowell L. R., Chenoweth P. J., Risco C. A., Staples C. R., Martin F. G., Calhoun M. C., Rojas L. X., Williams S. N., Wilkinson N. S.: Long-term effects of gossypol and vitamin E in the diets of dairy bulls. J. Dairy Sci. 1998, 81 (9):2475-2484.
  • Velasquez-Pereira J., Risco C. A., McDowell L. R., Staples C. R., Prichard D., Chenoweth P. J., Martin F. G., Williams S. N., Rojas L. X., Calhoun M. C., Wilkinson N. S.: Long-term effects of feeding gossypol and vitamin E to dairy calves. J. Dairy Sci. 1999, 82 (6):1240-1251.
  • Zelski R. Z., Rothwell J. T., Moore R. E., Kennedy D. J.: Gossypol toxicity in preruminant calves. Aust Vet J. 1995, 72 (10):394-398.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fatma Hatipoğlu Bu kişi benim

Fatma Karakaş Oğuz Bu kişi benim

Mustafa Oğuz Bu kişi benim

Mehmet Gülay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Kasım 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Hatipoğlu, F., Karakaş Oğuz, F., Oğuz, M., Gülay, M. (2012). FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 33(1), 1-10. https://doi.org/10.16988/iuvfd.13295
AMA Hatipoğlu F, Karakaş Oğuz F, Oğuz M, Gülay M. FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. iuvfd. Kasım 2012;33(1):1-10. doi:10.16988/iuvfd.13295
Chicago Hatipoğlu, Fatma, Fatma Karakaş Oğuz, Mustafa Oğuz, ve Mehmet Gülay. “FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 33, sy. 1 (Kasım 2012): 1-10. https://doi.org/10.16988/iuvfd.13295.
EndNote Hatipoğlu F, Karakaş Oğuz F, Oğuz M, Gülay M (01 Kasım 2012) FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 33 1 1–10.
IEEE F. Hatipoğlu, F. Karakaş Oğuz, M. Oğuz, ve M. Gülay, “FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, iuvfd, c. 33, sy. 1, ss. 1–10, 2012, doi: 10.16988/iuvfd.13295.
ISNAD Hatipoğlu, Fatma vd. “FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 33/1 (Kasım 2012), 1-10. https://doi.org/10.16988/iuvfd.13295.
JAMA Hatipoğlu F, Karakaş Oğuz F, Oğuz M, Gülay M. FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. iuvfd. 2012;33:1–10.
MLA Hatipoğlu, Fatma vd. “FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 33, sy. 1, 2012, ss. 1-10, doi:10.16988/iuvfd.13295.
Vancouver Hatipoğlu F, Karakaş Oğuz F, Oğuz M, Gülay M. FARKLI ORANLARDA PAMUK TOHUMU İÇEREN RASYONLARIN SÜT İNEKLERİNDE BAZI KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. iuvfd. 2012;33(1):1-10.