Bu çalışmada diyette farklı oranlarda bulunan pamuk tohumunun bazı kan parametreleri
[hematokrit, hemoglobin, ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), eritrositlerin ozmotik
frajilitesi] üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 4 Holştayn ırkı inek toplam 4 dönemden oluşan 4X4 Latin
kare metoduna göre kullanılmıştır. Her dönem 14 gün adaptasyon ve 7 gün veri toplama süresinden oluştu.
Bütün kan örnekleri sabah yemlemesinden ve sağımından sonra alındı. İneklerin diyetinde bulunan konsantre
yemde pamuk tohumu oranları, sırasıyla %0 (Kontrol; C), % 12.5 (W-I), % 25 (W-II) ve % 37.5 (W-III)
pamuk tohumu olacak şekilde ayarlandı. Diyette bulunan pamuk tohumu sırasıyla 0 (C), 1 (W-I), 2 (W-II), 3
(W-III) kg/gün olarak hesaplandı. Yemde bulunan pamuk tohumunun % hematokrit (C=40.75 ± 1.55, WI=41.00
± 3.19, W-II=40.25 ± 5.03 ve W-III=43.25 ± 4.96), hemoglobin (C=10.93 ± 0.72, W-I=11.19 ± 1.01,
W-II=10.26 ± 0.56, ve W-III=10.89 ± 0.31 g %) veya MCHC (C=267 ± 12, W-I=277 ± 30, W-II=270 ± 40 ve
W-III=263 ± 35 g/L) seviyeleri üzerine herhangi bir etkisi gözlenmedi. Uygulamanın eritrositlerin ozmotik
fragilitesi üzerine de herhangi bir etkisi bulunmadı. Sonuç olarak, yeme kısa süreli % 37.5’e varan oranlarda
pamuk tohumu ilavesinin ineklerin kan parametreleri üzerine herhangi bir olumsuz etkisi gözlenmedi.
Pamuk tohumu Hematokrit Hemoglobin MCHC Eritrosit Frajilitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Kasım 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 33 Sayı: 1 |