ÖZET
Bu araştırmanın amacı, Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) bazı verim özelliklerini ve yumurtanın dış ve iç kalite özellikleri üzerine yaşın etkisini belirlemektir. Araştırmanın hayvan materyalini 90 dişi bıldırcın oluşturmuştur. Araştırmada yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve bazı yumurta kalite özellikleri değerlendirilmiştir.
Yumurta kalite özellikleri 9. ile 23. hafta arasında incelenmiştir. Ortalama hayvan başına günlük yumurta verimi 9., 11.. 13., 15., 17.. 19.. 21. ve 23. haftalarda sırasıyla %24.44. 70.08, 78.65, 72.30, 91.51. 94.21, 91.19 ve 86.37 olarak bulunmuştur. Ortalama şekil indeksi (%), sarı ağırlığı (g), ak ağırlığı (g), kabuk ağırlığı (g), kabuk kalınlığı (mm) ve Haugh birimi değerleri sırasıyla %75.72. 3.54 g, 6.77 g, 0.852 g. 0.233 mm ve 80.94 olarak tespit edilmiştir.
Sonuç olarak yaşın yumurta verimi ve yumurtaya ait diş ve iç kalite özelliklerine etkisi önemli bulunmuştur (p<0.01). Bıldırcın yaşı arttıkça yumurta ağırlığı, kabuk ağırlığı (23. hafta hariç) ve ak ağırlığı (23. hafta hariç) ve sarı ağırlığı (21. hafta hariç) artmış kabuk kalınlığı, Haugh birimi, ak indeksi ve sarı indeksi değerleri azalmıştır.
Anahtar Kelimeler: Yumurta verimi, yumurta kalite özellikleri. Japon bıldırcını
ABSTRACT
EFFECT OF LAYER AGE ON SOME EGG QUALITY CHARACTERISTICS AND EGG PRODUCTION IN JAPANESE QUAIL (COTURNIX COTURNIX JAPONICA)
The aim of this study was to determine the effect of layer age on some production traits and on external and internal egg quality characteristics of Japanese quails (Commix coturnix japonica). Animal material of this research was consisted of 90 female quails. Egg production, egg weight, and some egg quality characteristics were taken into consideration.
Egg quality characteristics were measured at 9-23 weeks of age. Average egg production (%Hen Day) at 9'\ ll'\ 13,h, 15,h. 17,h. 19'\ 21s', and 23rd weeks of age were 24.44, 70.08, 78.65, 72.30, 91.51, 94.21, 91.19 and 86.37% respectively. Average shape index (%). yolk weight (g). albumen weight (g), shell weight (g), shell thickness (mm), and Haugh unit values were 75.72%. 3.54 g, 6.77 g. 0.852 g, 0.233 mm and 80.94. respectively.
The result show that effect of layer age on egg production, and external and internal egg quality characteristics were significant (p<0.01) in this study. As the quail age increased, egg weight, shell weight (except 23rd week), yolk weight (except 21s1 week), and albumen weight (except 23rd week) increased, while shell thickness. Haugh unit, albumen index and yolk index decreased.
Key Words: Egg production, egg quality characteristics, Japanese quail
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Mart 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 31 Sayı: 1 |