BibTex RIS Kaynak Göster

AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2004, Cilt: 30 Sayı: 2, 51 - 62, 15.04.2013

Öz

Özet

Bu çalışma Aydın ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde kullanılan barınakların bazı özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada Aydın İli, Merkez ve ilçelerindeki 99 adet işletme incelenmiştir. Çalışma sonunda ahırların genel özellikleri ile ilgili olarak; kapalı tip ve yarı açık tip barınak oranlarının sırasıyla %48.7 ve %51.3 olduğu, çatı malzemesi olarak sac, eternit ve kiremit kullanım oranının sırasıyla %56.5, 25.3 ve 13.1 olduğu, %71.7 oranında beton zemin tercih edildiği, barınakların giriş yönü bakımından %67.7' sinin Güneye baktığı belirlenmiştir. Kullanılan barınaklarda yemlik genişliğinin 41-140 cm, yemlik derinliğinin 10-45 cm, yemlik ön duvar yüksekliğinin 30-82 cm. durak genişliğinin 80-128 cm, durak uzunluğunun 190-260 cm arasında değiştiği belirlenmiştir. Barınak içi diğer donanımlarla ilgili olarak; barınakların sadece %7.1 kadarında otomatik suluk sisteminin bulunduğu, %54,5'inde doğum bölmesinin bulunmadığı, %93.9'unda buzağı bölmelerinin ahır içinde düzenlendiği, %63.4'ünde durak eğiminin bulunmadığı tespit edilmiştir. Aydın İlinde incelenen işletmelerdeki barınak yapıları ile ilgili olarak barınakların birçok özellik bakımından yetersiz ve hatalı durum gösterdiği belirlenmiş olup, yetiştiricilerin oldukça bilinçsiz olduğu ve bu konuda bilgilendirilmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar kelimeler: Süt sığırı, barınak model ve özellikleri

 

A RESEARCH ON HOUSING SYSTEMS USED IN DAIRY ENTERPRISES IN AYDIN

Abstract

This study was carried out to determine some characteristics of the housing systems used in dairy enterprises in Aydın Province. The material of the study was 99 dairy cattle enterprises İn Aydın and county. Due to the results of the study on general characteristics of the housing systems, it was determined that the use of closed and corral bam were 48.7% and 51.3%, use of sheet iron, asbestos cement and tile for roof material were 56.5%. 25.3% and 13.1%, preference of concrete floor type and south entrance were 71.7% and 67.7% respectively. Width and depth of feeding faces, height of the front wall of the manger, width and lenght of cubicles were determined as follows: 41 - 140 cm. 10 - 45 cm, 30 - 82 cm, 80 - 128 cm, 190 -160 cm respectively. About the other characteristics of the bams, it was investigated that the use of automatic water dispenser, calving pen, individual calve hutch, cubicle slope were 7.1%, 54.5%, 93.9% and 36.6% respectively. About housing systems investigated in this study, it was revealed that they were insufficient and have lots of mistakes. It was concluded that farmers should be informed about housing systems of dairy catties.

Key words: Dairy cattle, housing systems

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

H. Bardakçıoğlu Bu kişi benim

M. Türkyılmaz Bu kişi benim

Ahmet Nazlıgül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 30 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bardakçıoğlu, H., Türkyılmaz, M., & Nazlıgül, A. (2013). AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(2), 51-62. https://doi.org/10.16988/iuvfd.70857
AMA Bardakçıoğlu H, Türkyılmaz M, Nazlıgül A. AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. iuvfd. Nisan 2013;30(2):51-62. doi:10.16988/iuvfd.70857
Chicago Bardakçıoğlu, H., M. Türkyılmaz, ve Ahmet Nazlıgül. “AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30, sy. 2 (Nisan 2013): 51-62. https://doi.org/10.16988/iuvfd.70857.
EndNote Bardakçıoğlu H, Türkyılmaz M, Nazlıgül A (01 Nisan 2013) AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30 2 51–62.
IEEE H. Bardakçıoğlu, M. Türkyılmaz, ve A. Nazlıgül, “AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, iuvfd, c. 30, sy. 2, ss. 51–62, 2013, doi: 10.16988/iuvfd.70857.
ISNAD Bardakçıoğlu, H. vd. “AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30/2 (Nisan 2013), 51-62. https://doi.org/10.16988/iuvfd.70857.
JAMA Bardakçıoğlu H, Türkyılmaz M, Nazlıgül A. AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. iuvfd. 2013;30:51–62.
MLA Bardakçıoğlu, H. vd. “AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 30, sy. 2, 2013, ss. 51-62, doi:10.16988/iuvfd.70857.
Vancouver Bardakçıoğlu H, Türkyılmaz M, Nazlıgül A. AYDIN İLİ SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN BARINAKLARIN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. iuvfd. 2013;30(2):51-62.