BibTex RIS Kaynak Göster

KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ

Yıl 2003, Cilt: 29 Sayı: 1, 21 - 31, 10.05.2013

Öz

Özet

Bu çalışmada, 24 erkek merinos kuzuda rasyona çinko ve bakır ilavesinin, canlı ağırlık kazancı, rumen protozoonlan ve yapağı kalitesine etkisi araştırıldı. Hayvanlar kontrol, Zn, Cu ve Zn+Cu olmak üzere 4 eşit gruba ayrıldı. Altı ay boyunca, kontrol grubu kuru maddesinde 40 mg/kg çinko ve 9 mg/kg bakır içeren rasyonia beslenirken, diğerleri kuru maddesinde sırasıyla 250 mg/kg çinko, 25 mg/kg bakır ve 250 mg/kg çinko ile kombine 25 mg/kg bakır İçeren rasyonlarla ad libitum olarak beslendiler. Deneme süresince hayvanlardan 1 'er ay aralıklarla rumen sıvısı örnekleri alındı ve hayvanların canlı ağırlıkları ölçüldü. Çalışma sonunda yapağı kalitesi ile ilgili parametrelerle, yapağı çinko ve bakır düzeyleri belirlendi. Zn ve Zn+Cu gruplarındaki hayvanların rumen sıvısı ve yapağı çinko düzeyleri kontrol ve Cu gruplannkinden daha yüksekti. Zn, Cu ve Zn+Cu gruplarının rumen içeriği pH değerleri kontrol grubununkinden daha düşüktü. Cu grubu hayvanlardaki aynı değer, l. ay dışında Zn grubundakilerden, 3-6. aylarda ise Zn+Cu grubundakilerden daha düşüktü. Cu grubunun ortalama yapağı bakır düzeyi, kontrol ve Zn gruplarınınkiyle karşılaştırıldığında daha yüksekti. Zn+Cu grubunun aynı değeri ise Zn grubununkinden daha yüksekti. Bakır grubunun ortalama lif elastikiyeti diğer gruplarınınkinden daha düşüktü. Bununla birlikte, bu çalışmada rasyona çinko ve/veya bakır ilavesi, kuzuların canlı ağırlık kazancı, rumen protozoonlannın sayısı ile lif inceliği, uzunluğu ve mukavemeti gibi parametrelerde önemli bir değişikliğe neden olmadı.

Anahtar Sözcükler: Çinko, bakır, canlı ağırlık kazancı, rumen, yapağı, kuzu.

 

EFFECTS OF DIETARY ZINC AND COPPER SUPPLEMENTATION ON LIVE WEIGHT GAIN, RUMEN PROTOZOA AND WOOL QUALITY IN KONYA MERINO IAMBS

 

Summary

In this study, effects of supplementation of zinc (Zn) and copper (Cu) to the diet on body weight gain, rumen protozoa and wool quality of 24 male merino lambs were investigated. The animals were equally divided into four groups as control. Zn, Cu, Zn+Cu. During 6 months, while control group was fed the control ration included 40 mg Zn/kg diet and 9 mg Cu/kg diet in dry matter (DM), the others were fed the rations included Zn (250 mg /kg in DM). Cu (25 mg /kg in DM) and Zn plus Cu (250 mg Zn/kg, 25 mg Cu/kg in DM) respectively, as ad libitum. The rumen fluids were taken and body weight were measured in the animals at 1 month intervals during the experimental period, al the end of the experiment Zn and Cu levels in wool and the parameters about wool quality of the lambs were determined. The rumen fluid and wool Zn levels of the Zn and Zn+Cu groups were higher than those of the control and Cu groups. The pH values of rumen contents İn the lambs of the Zn, Cu and Zn+Cu groups were lower than in the control group. The same value in the Cu group was lower than in the Zn group, except lsl month, and in the Zn+Cu group at the 3rd to 61" months. The mean Cu level in the wool of the Cu group were higher as compared with those in the control and Zn groups. The same parameter of Zn+Cu group was also higher than in Zn group. The mean fibre elasticity of Cu group was lower than in other groups. However, Zn and/or Cu supplements to the diets in this study did not significantly affect to body weight gain, rumen protozoa counts, fibre diameter, stable length and fibre strength values of the lambs.

Key Words: Zinc, copper, weight gain, rumen, wool, lamb.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Feyyaz Önder

Tufan Keçeci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Mayıs 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 29 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Önder, F., & Keçeci, T. (2013). KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(1), 21-31. https://doi.org/10.16988/iuvfd.57389
AMA Önder F, Keçeci T. KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ. iuvfd. Mayıs 2013;29(1):21-31. doi:10.16988/iuvfd.57389
Chicago Önder, Feyyaz, ve Tufan Keçeci. “KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 29, sy. 1 (Mayıs 2013): 21-31. https://doi.org/10.16988/iuvfd.57389.
EndNote Önder F, Keçeci T (01 Mayıs 2013) KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 29 1 21–31.
IEEE F. Önder ve T. Keçeci, “KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ”, iuvfd, c. 29, sy. 1, ss. 21–31, 2013, doi: 10.16988/iuvfd.57389.
ISNAD Önder, Feyyaz - Keçeci, Tufan. “KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 29/1 (Mayıs 2013), 21-31. https://doi.org/10.16988/iuvfd.57389.
JAMA Önder F, Keçeci T. KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ. iuvfd. 2013;29:21–31.
MLA Önder, Feyyaz ve Tufan Keçeci. “KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 29, sy. 1, 2013, ss. 21-31, doi:10.16988/iuvfd.57389.
Vancouver Önder F, Keçeci T. KONYA MERİNOSU KUZULARDA RASYONA ÇİNKO VE BAKIR İLAVESİNİN CANLI AĞIRLIK KAZANCI, RUMEN PROTOZOONLARI VE YAPAĞI KALİTESİNE ETKİSİ. iuvfd. 2013;29(1):21-3.