Özet
Kahramanmaraş piyasasında satılan 7 adet değişik marka sucuk örneğinden Pediococcus cinsine ait toplam 34 tür bakteri izole edilmiştir ve identifikasyon sonuçlan bunlardan 4 tanesinin (% 11.7) Pediococcus pentosaceus olduğunu göstermiştir. İdentifıye edilen suşların oluşturdukları laktik asit miktarları % 0.11 -0.32 düzeyinde belirlenirken, H202 miktarları 0,41 -0.81 mg/ ml arasında tespit edilmiştir.
Suşların genel inhibisyon etkileri ile bakteriyosin veya bakteriyosin benzeri maddelerden kaynaklanan inhibisyon etkileri bazı gıda kaynaklı bakterilerin üzerinde Bacillus brevis FMC 3, Bacillus megaterhım DSM 32, Bacillus subtilis IMG 22, Micrococcus Intens LA 2971, Mycobacterium smegmatus RUT, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Yersinia enierocolitica 0:3 P41797 suşları üzerinde agardifüzyon yöntemi ile belirlenmiştir.
Araştırma sonuçları Pediococcus pentosaceus suşlannın değişik miktarlarda asit ve H2O2 ürettiği ve kullandığımız test bakterilerinden Staphylococcus aureus ATCC 25923e inhibisyon etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
STUDIES ON METABOLIC AND ANTIMICROBIAL ACTIVITIES OF SOME PEDIOCOCCUS PENTOSACEUS ISOLATED FROM FERMENTED SAUSAGE
Summary
Total of 34 Pediococci were isolated from 7 different sausage samples from different retailers in Kahramanmaraş and the identification results showed that 4(11.7%) isolates were Pediococcus pen-tasaceus. The amounts of lactic acid and H2O2 produced by the strains were in ranges 0.11-0.32% and 0.410.81 ug/ml.
The inhibitory effects of the bacteriocins and /or bacteridn-like substances in the Pediococcus pentosaceus strains were determined on Bacillus brevis FMC 3, Bacillus megaterium DSM 32, Bacillus subtiUs IMG 22, Micrococcus Intens LA 2971, Mycobacterium smegmatus RUT, Staphylococcus aureus ATCC 25923. Yersinia enierocolitica 0:3 P41797, using the agar diffusion method.
The results showed that strains produced different amounts of metabolic compounds and showed inhibition effect against Staphylococcus aureus ATCC 25923.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 28 Sayı: 1 |