Asparagus contain a lot of macronutrients and micronutrients including folate, dietary fibre (soluble and insoluble) and phenolic compounds. Also asparagus is a good source of unsaturated linoleic and linolenic fatty acids which are precursors for Eicosapentanoic acid (EPA) and Docosahexanoic acid (DHA). Unsaturated fatty acids have important biological effects and they have important role in human health. The objective of this study was to analyze fatty acid composition of asparagus as a potential source of linoleic and linolenic acid - a precursor for EPA and DHA. For this reason we analyzed fifty seven samples of asparagus collected from the local market. We used AOAC 996.06 method and analyses were performed with gas chromatograph with flame-ionization detector (GC-FID). The highest concentration of fatty acid in the asparagus was linoleic acid (C18:2n6) which content in asparagus is 25.620±1.0%. Also, asparagus is good source of -linolenic fatty acid (C18:3n3) and content of this fatty acid in asparagus is 8.840±0.3%. The omega-6 to omega-3 (n6/n3) ratio in asparagus was 3.19. Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) were higher than monounsaturated fatty acids (MUFAs), and from saturated fatty acids, palmitic acid was most frequent with 24.324±1.0%. From our study we can conclude that asparagus is very good source of unsaturated fatty acids, especially linoleic and linolenic fatty acids.
Kuşkonmaz folat, diyet lifi (çözünebilen ve çözünemeyen) ve fenolik komponentler dahil çok sayıda makro ve mikronutrientleri içermektedir. Ayrıca kuşkonmaz, doymamış linoleik ve linolenik yağ asitlerinin öncüleri olan Eikosapentanoik asit (EPA) ve Dokosahekzanoik asit (DHA) için iyi bir kaynaktır. Doymamış yağ asitlerinin önemli biyolojik etkileri vardır ve insan sağlığı için önemli role sahiptir. Bu çalışmanın amacı, kuşkonmazda yağ asit kompozisyonunu potansiyel kaynak olarak linoleik ve linoleik asiti -öncüleri EPA ve DHA- analiz etmektir. Bu nedenle, lokal marketlerden temin edilen yirmi beş adet kuşkonmaz örneği analiz edilmiştir. AOAC 996.06 metodu kullanılmış ve analizler gaz kromotografi alev iyonizasyon dedektörü ile (GC-FID) gerçekleştirilmiştir. Kuşkonmazdaki en yüksek yağ asit konsantrasyonu linoleik asit (c18:2n6) olup, kuşkonmazda %25,620±1,0 düzeyindedir. Ayrıca, kuşkonmaz a-linolenic fatty acid (C18:3n3) için iyi bir kaynaktır ve kuşkonmazda bu yağ asidi miktarı %8,840±0,3’dır. Kuşkonmazda omega-6 ve omega-3 (n6/n3) oranı 3,19’dur. Çoklu doymamış yağ asitler (PUFAs) tekli doymamış yağ asitlerinden (MUFAs) daha yüksek düzeydedir ve doymuş yağ asitlerinden palmitik asit %24,324±1,0 ile en sık tespit edilendir. Bizim çalışmamızdan, kuşkonmazın özellikle linoleik ve linolenik yağ asitleri olmak üzere doymamış yağ asitleri bakımından çok iyi bir kaynak olduğu sonucuna varılabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 41 Sayı: 1 |