This study was carried out to determine of the relationships between California Mastitis Test (CMT) with milk yield and milk composition and also aimed to determine of effects of the various in the assessment of test scores on the diagnosing of subclinical mastitis, milk yield and compositions in Jersey cows. Totally 51 Jersey cows were examined to determine of the subclinical mastitis by CMT and milk samples collecting from each of the four udder lobes of each animal were taken and scored as negative (-), suspect (+1), +2, +3 and +4. In addition, it was determined for fat, protein, lactose, dry matter, non-fat dry matter and freezing point of milk in the sample. Two different groupings were performed for assessment of the CMT data. To first groupings, three different sub-groups creating were performed named as negative (group 1), suspect (group 2) and other scores (group 3). Second grouping in evaluate for suspect scores were performed for regarding as accepting scores CMT positive (CMT-I) and negative (CMT-II). In CMT-I group those with – (negative) values for all lobes were termed CMT negative, those with +1 (suspect) to +4 in any lobe were termed CMT positive; in CMT-II group those with – (negative) or +1 (suspect) in all mammary lobes were termed CMT negative and those within +2 to +4 in any lobe were termed CMT positive. The differences among lactose and freezing point values of the milk in three CMT score groups were significant (P<0.05). In addition, the relationships between CMT scores and fat, freezing point (P<0.05), lactose (P<0.01) were significant. The differences of the groups for CMT-I and CMT-II were found to be significance within the groups (P<0.01) and with the groups (P<0.05). Besides, the differences between milk fat and dry matter values of the CMT positive and CMT negative cows in CMT-I groups were significant (P<0.05). It can be conclude that CMT score was related between lactose and fat, with the freezing point of milk. Therefore, it can be specified that decreasing of lactose and freezing point of milk also increasing of fat may be approve of the indicator of mastitis. Furthermore, observing of the hight ratio for healthy cows was caused by CMT scores of the differences of various assesments and it was also causing to prevent from the determination of changing components including of the milk fat, total dry matter. Because of the these reasons, it is take necessary step to standardization of the assesment of CMT scores to avoid underestimate for the quality of milk and milk product due to the fact that preventing from arising of risk in the human health.
Bu araştırma, Jersey ırkı ineklerde, California Mastitis Test (CMT) skorlarının süt verimi, süt bileşimi ve subklinik mastitis tanısı ile ilişkisini ve test skorlarının değerlendirilmesindeki farklılığın süt verimi, süt bileşimi ve subklinik mastitis tanısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, 51 baş Jersey inekte, subklinik mastitisi belirlemek için CMT uygulanmış, her ineğin tüm meme loplarından alınan süt örnekleri için negatif (-), şüpheli (+1), +2, +3 ve +4 şeklinde skorlama yapılmıştır. Ayrıca süt örneklerinin yağ, protein, laktoz, kuru madde ve yağsız kuru madde oranları ile donma noktası tespit edilmiştir. Verilerinin değerlendirilmesi aşamasında CMT sonuçlarına gör iki farklı gruplandırma yapılmıştır. İlk gruplandırmada negatif (grup 1), şüpheli (grup 2) ve diğer skorlara (grup 3) göre üç grup oluşturulmuştur. İkinci gruplandırma ise şüpheli skorunun CMT pozitif (CMT-I) ve CMT negatif (CMT-II) kabul edilmesine göre yapılmıştır. CMT-I grubunda tüm meme lopları için negatif (-) değer alanlar CMT negatif, her hangi bir meme lobunda şüpheli (+1) ile +4 arasında değer alanlar ise CMT pozitif olarak kabul edilmiştir. CMT-II grubunda ise tüm meme lopları için negatif (-) veya şüpheli (+1) değer alanlar CMT negatif, her hangi bir meme lobunda +2 ile +4 arasında skor alan inekler ise CMT pozitif olarak kabul edilmiştir. Üç farklı CMT skor grubunun laktoz ve donma noktası değerleri arasındaki farkın istatistik açıdan önemli (P<0,05) olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, donma noktası, yağ oranı (P<0,05) ve laktoz oranı (P<0,01) ile CMT skorları arasındaki fenotipik korelasyonların önemli olduğu saptanmıştır. CMT-I ve CMT-II gruplarının CMT pozitif ve CMT negatif oranlarının grup içi (P<0,05) ve gruplar arası (P<0,01) farklılığının önemli olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, CMT-I grubunda CMT pozitif ve CMT negatif ineklerin yağ ve toplam kuru madde değerleri arasındaki farkın önemli (P<0,05) olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, CMT skorlarının süt laktoz, yağ ve donma noktası ile ilişkili olduğu, laktoz oranı ve donma noktası değerlerindeki düşüş ile birlikte yağ oranında artışın mastitis göstergesi olarak kabul edilebileceği söylenebilir. Ayrıca, CMT skorlarının değerlendirilmesinde farklılıklar, sürüde sağlıklı hayvan oranında büyük değişim görülmesini ve süt yağ ve toplam kuru madde oranındaki değişimin ortaya konulmasını engeleyebilir. Bu nedenle, insan sağlığı açısından ortaya çıkabilecek riskleri engeleyebilmek ve süt ve süt ürünlerinin kalitesinin hatalı olarak değerlendirilmesinin önüne geçilebilmek için, CMT skorlarının değerlendirilmesinde standartlaştırılmaya gidilmelidir.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 43 Sayı: 1 |