Araştırma Makalesi

Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi

Cilt: 4 Sayı: 2 1 Ekim 2013
  • Hülya Kabakçı Karadeniz
PDF İndir
TR EN

Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi

Öz

Kara ulaşımı ile ilgili vergiler ve diğer yükümlülükler, genel bütçe gelirlerinin yaklaşık %25’ini oluşturmaktadır. Özellikle akaryakıt üzerinden alınan vergilerin diğer ülkelere göre yüksek oluşu, akaryakıt kaçakçılığına alternatif yakıt kullanımına neden olmaktadır. Akaryakıt kaçakçılığının ve yakıt olarak tüketilmesine izin verilmeyen yağların kullanılmasını önlemek için İnternet Protokolü (IP) tabanlı iyi bir denetim sistemi gereklidir. Kara ulaşımı ile ilgili yükümlülükleri denetleyen veri tabanları parçalı bir yapıya sahiptir ve çoğu zaman birbirinden kopuk çalışmaktadır. Çalışmamız tüm bu veri tabanlarının tek bir sistemde birleştirilmesini önermektedir. Önerilen veri tabanı iki parçadan oluşmaktadır. Sistemin birinci parçası kamu kurumlarına dönüktür. Birleştirilmiş veri tabanı kamu kuruluşları arasında çapraz kontrolü sağlayabilecektir. Ayrıca akaryakıt istasyonlarına kurulacak kameralı plaka okuma sistemiyle, kaçak akaryakıtın kullanılması önlenebilecek, güzergâh ve akaryakıt tüketiminin uyumu sağlanacaktır. Daha da ötesi, fatura sahtekârlıkları ve vergi kaçakları azaltılabilecektir. Sistemin ikinci parçası mükellefe yöneliktir. Mükellefler vergi, trafik cezası, sigorta, araç muayenesi, otoban ücreti gibi yükümlülüklerini tek bir veri tabanından izleyebilecektir. Ayrıca sistem mükellefin cep telefonuna gönderilen kısa mesaj ile mükelleflere kara ulaşımı ile ilgili motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezası, sigorta ve araç muayenesi gibi yükümlülüklerini hatırlatacaktır. Böylelikle IP tabanlı sistem, mükellefler için kullanıcı dostu olacak ve mükellefin kara ulaşımı ile ilgili mali yükümlülüklere gönüllü uyumu arttırabilecektir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Hülya Kabakçı Karadeniz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2013

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2013

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karadeniz, H. K. (2013). Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi. Journal of Internet Applications and Management, 4(2), 69-93. https://doi.org/10.5505/iuyd.2013.35229
AMA
1.Karadeniz HK. Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi. iuyd. 2013;4(2):69-93. doi:10.5505/iuyd.2013.35229
Chicago
Karadeniz, Hülya Kabakçı. 2013. “Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi”. Journal of Internet Applications and Management 4 (2): 69-93. https://doi.org/10.5505/iuyd.2013.35229.
EndNote
Karadeniz HK (01 Ekim 2013) Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi. Journal of Internet Applications and Management 4 2 69–93.
IEEE
[1]H. K. Karadeniz, “Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi”, iuyd, c. 4, sy 2, ss. 69–93, Eki. 2013, doi: 10.5505/iuyd.2013.35229.
ISNAD
Karadeniz, Hülya Kabakçı. “Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi”. Journal of Internet Applications and Management 4/2 (01 Ekim 2013): 69-93. https://doi.org/10.5505/iuyd.2013.35229.
JAMA
1.Karadeniz HK. Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi. iuyd. 2013;4:69–93.
MLA
Karadeniz, Hülya Kabakçı. “Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi”. Journal of Internet Applications and Management, c. 4, sy 2, Ekim 2013, ss. 69-93, doi:10.5505/iuyd.2013.35229.
Vancouver
1.Hülya Kabakçı Karadeniz. Kara Ulaşımı İle İlgili Mevzuatın Denetlenmesi ve Kamu Gelirlerinde Etkinliğin Sağlanması: Bütünleşik bir Bilgi İşlem Sistemi Önerisi. iuyd. 01 Ekim 2013;4(2):69-93. doi:10.5505/iuyd.2013.35229