Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER

Yıl 2012, Cilt: 25 Sayı: 2, 119 - 143, 28.12.2013

Öz

KB Anadolu’da Izmir-Ankara-Erzincan Okyanusu’nun kapanmasını takiben geliçen
çarpıçma sonrası magmatizma Orta Eosen (Lütesiyen)’de
baçlamıçtır. Bu magmatik aktivitenin ürünleri, Izmir-Ankara-Erzincan sütur
zonunun kuzeyinde yaklaçık dogu-batı uzanımlı bir hat (Armutlu Yarımadası,
Kapıdag Yarımadası, Marmara Adası, Biga Yarımadası) boyunca dizilmektedirler.
Eosen yaçlı magmatik seriye ait plütonlar (Fıstıklı, Kapıdag, Ilyasdag,
Karabiga, Asartepe) granitik, volkanikler (Balıklıçeçme) ise
bazik-andezitik-asidik nitelikli kayaçlardan oluçurlar. Çarpıçma sonrası
magmatizma ikinci evre ürünlerini ise Oligosen ve Oligo-Miyosen döneminde
vermiçtir. Ikinci evre magmatik seri,
Eosen yaçlı birinci
evre magmatik serinin
daha güneyinde yer almakta ve yine yaklaçık dogu-batı uzanımlı bir hat boyunca dizilmektedir.
Oligosen-Miyosen yaçlı magmatik seriye ait plütonlar (Çataldag, Ilıca, Kozak,
Eybek, Evciler, Kestanbol) granitik, volkanikler (Sarıkaya/Çan) ise genellikle
andezitik-asidik karakterde kayaçlardan oluçmaktadırlar. KB Anadolu’daki Eosen
(1.evre) ve Oligosen
(2.evre) yaçlı magmatik
kayaçlar benzer jeokimyasal özellikler göstermektedirler. Asartepe granitleri (47 My) ve Sarıkaya volkanitleri (31 My) üzerinde
ya- pılan jeokimyasal çalıçmalar, her iki magmatik evrenin ürünlerinin de kalkalkalen, metalümino karakterli olduklarını
içaret etmektedir. Ayrıca ortak
olarak LILE ve LREE’ce zenginleçme, HFSE’ce tüketilme gösterirler. Tektonik ayırım diyagramlarında ise hem Eosen hem
de Oligosen yaçlı magmatik kayaçlara ait örnekler benzer çekilde çarpıçma
sonrası alana düçmektedirler. Eosen ve Oligosen yaçlı magmatik kayaçlarda
gözlenen bu jeokimyasal karakterler; dalma-batma ile iliçkili bir kaynaga baglı olarak geliçmiç,
kabuksal kirlenme ve fraksiyonel kristallenme 

Kaynakça

  • Okay, A.I., Sengor, A.M.C., Görür, N., 1994. Kinematic history of the opening of the Black Sea and its effect on the surrounding regions. Geology 22, 267–270
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serdar Akgündüz

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 25 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akgündüz, S. (2013). KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER. İstanbul Yerbilimleri Dergisi, 25(2), 119-143.
AMA Akgündüz S. KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER. İstanbul Yerbilimleri Dergisi. Aralık 2013;25(2):119-143.
Chicago Akgündüz, Serdar. “KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER”. İstanbul Yerbilimleri Dergisi 25, sy. 2 (Aralık 2013): 119-43.
EndNote Akgündüz S (01 Aralık 2013) KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER. İstanbul Yerbilimleri Dergisi 25 2 119–143.
IEEE S. Akgündüz, “KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER”, İstanbul Yerbilimleri Dergisi, c. 25, sy. 2, ss. 119–143, 2013.
ISNAD Akgündüz, Serdar. “KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER”. İstanbul Yerbilimleri Dergisi 25/2 (Aralık 2013), 119-143.
JAMA Akgündüz S. KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER. İstanbul Yerbilimleri Dergisi. 2013;25:119–143.
MLA Akgündüz, Serdar. “KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER”. İstanbul Yerbilimleri Dergisi, c. 25, sy. 2, 2013, ss. 119-43.
Vancouver Akgündüz S. KB ANADOLU’DA EOSEN-OLIGOSEN ÇARPIŞMA SONRASI MAGMATIZMA: BIGA YARIMADASI’NDAKI ASARTEPE GRANITIK VE SARIKAYA VOLKANIK KAYALARINDAN JEOKIMYASAL VE JEOKRONOLOJIK VERILER. İstanbul Yerbilimleri Dergisi. 2013;25(2):119-43.