Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR

Yıl 2019, Cilt: 30 Sayı: 1, 25 - 49, 02.06.2019

Öz

Batı Karadeniz Havzası’nın güneyinde, 15 Ekim 2016 tarihinde gerçekleşen Karadeniz Depremi (Ml=5.0), dikkatleri yeniden havzanın tektonik aktivitesi üzerine çekmiştir. Bu depremin odak mekanizması çözümü, Karadeniz’in Türkiye kıyıları boyunca aletsel olarak kaydedilmiş en büyük depremi olan 03 Eylül 1968 Bartın depreminin (MS=6.6) odak mekanizması çözümüne benzer bir biçimde ters faylanma göstermiş ve bu depremin de bölgede var olan aktif bindirmeye ait diğer bir sismolojik kanıt olduğunu ortaya koymuştur.   Bu çalışmada, Batı Karadeniz Havzası’nın güneyinde, Akçakoca ile Cide arasında kalan bölge açıklarında bulunan şelf ve yamaç bölgeleri altında, sıkışmalı tektonik rejimin etkisi ile oluştuğu düşünülen faylar ve bu fayların aktiviteleri ile oluşan jeolojik yapılar, deniz yansıma sismiği verileri ve kompozit kuyu logu verileri kullanılarak ortaya çıkarılmıştır. Önceki jeolojik çalışmalarda verilen jeolojik kesitler vasıtasıyla kara-kıyı ötesi jeolojik kesitler hazırlanmış ve çalışma alanında karadaki jeolojik özelliklerin deniz altında nasıl devam ettiğine dair bulgular sunulmuştur. Çalışma alanı için elde edilen bu jeolojik kesitler ve sismik göç kesitlerinden ayırt edilen jeolojik yapılar, Batı Karadeniz’de K-G yönlü sıkışmalı tektonik rejimin varlığını destekler nitelikte

Kaynakça

  • Akbaş, B., Altun, İ.E., Aksay, A., 2002. 1/100.000 ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası Zonguldak E28 Paftası, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Aksu, A.E., Hiscott, R.N., Yaşar, D., Işler, F.I., Marsh, S., 2002. Seismic stratigraphy of Late Quaternary deposits from the southwestern Black Sea shelf: evidence for non-catastrophic variations in sea-level during the last ∼10 000 yr. Marine Geology, 190, 61-94.
  • Algan, O., Gökaşan, E., Gazioğlu, C., Yücel, Z.Y., Alpar, B., Güneysu, C., Kirci, E., Demirel, S., Sarı, E., Ongan, D., 2002. A high-resolution seismic study in Sakarya Delta and Submarine Canyon, southern Black Sea shelf. Continental Shelf Research, 22, 1511-1527.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Genel Jeoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kemal Mert Önal

Yayımlanma Tarihi 2 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 30 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Önal, K. M. (t.y.). BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR. İstanbul Yerbilimleri Dergisi, 30(1), 25-49.
AMA Önal KM. BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR. İstanbul Yerbilimleri Dergisi. 30(1):25-49.
Chicago Önal, Kemal Mert. “BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR”. İstanbul Yerbilimleri Dergisi 30, sy. 1 t.y.: 25-49.
EndNote Önal KM BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR. İstanbul Yerbilimleri Dergisi 30 1 25–49.
IEEE K. M. Önal, “BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR”, İstanbul Yerbilimleri Dergisi, c. 30, sy. 1, ss. 25–49.
ISNAD Önal, Kemal Mert. “BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR”. İstanbul Yerbilimleri Dergisi 30/1 (t.y.), 25-49.
JAMA Önal KM. BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR. İstanbul Yerbilimleri Dergisi.;30:25–49.
MLA Önal, Kemal Mert. “BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR”. İstanbul Yerbilimleri Dergisi, c. 30, sy. 1, ss. 25-49.
Vancouver Önal KM. BATI KARADENİZ HAVZASI’NIN GÜNEY BÖLÜMÜ’NDE AKÇAKOCA-CİDE AÇIKLARINDA SIKIŞMALI TEKTONİK REJİME AİT YENİ BULGULAR. İstanbul Yerbilimleri Dergisi. 30(1):25-49.