Çocuk ve adölesanlarda hipertansiyona yol açan etkenlerden biri de aşırı sodyum tüketimidir. Bu yazıda, 12 yaşında kız olgu, gözlerde şişlik, göz kararması, baş dönmesi şikayetleriyle aile hekimine başvuran kan basıncının 140/90 >99/>99 persantil saptanan ve mevcut hipertansiyonu tuz ve tuzlu gıdaları fazla tüketmesi ile ilişkilendirilen bir olgu sunulmak istendi. Fraksiyone sodyum ekskresyonu FENa ve idrarda Sodyum/Potasyum oranı Na/K yüksek saptandı. Tuz alımının normalleştirilmesi ile normotansif olarak değerlendirildi, uygun beslenme ve kan basıncı takibi önerileriyle izleme alındı. İzleminin 14. Ayında olan olgu sorunsuz olarak izlenmektedir. Tuz alımının normalleştirilmesiyle ileride gelişebilecek hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı hastalıklar önlenebilir. Bu nedenle yüksek tuz içerikli “fast food” ve abur cubur tüketilmesinin önlenmesine çalışılmalı, aileler, okullar ve toplum kuruluşları bu konuda bilinçlendirilmelidir
Excessive sodium consumption is one of the causes of hypertension on childhood and adolescence. In this report we describe 12 years old girl case had applied to her family doctor with swelling on eyes, to getting dark on vision, dizziness. Her blood pressure measured as 140/90 mmHg >99/>99 percentile . Excessive salt consumption was associated with hypertension.Her fractional sodium excretion FeNa and urinary sodium/ potassium ratio Na/K was high. After her salt consumption was normalized, blood pressure measured within normal range. Then she discharged from hospital with recommendations which consumption to foods with normal salt rate and monitoring of her blood pressure. We could prevent hypertension and related diseases by normalized sodium consumption. Therefore, high salt content, fast food and junk food consumed should be prevented. The family, schools and community organizations should be aware of this issue
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 2 |