Hz. Muhammed'in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme
Öz
İngilizce ve Fransızca’da “intelligence” sözcüğü ile ifade edilen; manası “akıl” ve “zekâ” olan istihbarat sözcüğünün günümüz Türkçesi’nde sözlük manası “haber almak”dır. İstihbarat; iç ve dış tehditlere karşı askeri, iktisadi ve politik sahaya dair bütün malumatların toplanmasına vesile olan ve düşmanın bütün istihbarat faaliyetlerini tesirsiz hale getiren kuruluşlar, kullanılan malzemeler ve metotlar manasına gelmektedir. Ayrıca istihbarat, devletlerin her sahada hareket politikalarını belirlemelerinde baş aktör olmaktadır.
Bu çalışmanın amacı, Hz. Muhammed’in (s.a.a.v) istihbarat oluşumunu ve faaliyetlerini nasıl gerçekleştirdiği, gerçekleştirilen istihbarat oluşumunun ve faaliyetlerinin muhtevası ve İslam’a yönelik tehditlerin önlenmesinde istihbarat faaliyetlerinin nasıl bir rol oynadığını ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme şeklinde yapılmıştır.
Elde edilen bulgular ışığında İslam Tarihi kaynaklarında Hz. Muhammed ’in (s.a.a.v) istihbarat oluşumunun ve faaliyetlerinin yer aldığı bulgusuna ulaşılmıştır. Hz. Muhammed (s.a.a.v) nübüvvetin ilk yıllarında Erkam b. Ebi’l-Erkam’ın evini istihbarat ve hareket üssü olarak kullanmış, Müşriklerin Daru’n-Nedve’de aldıkları gizli kararlara ulaşabilmek için istihbarat ajanlarını görevlendirmiş, Hicret esnasında da bu istihbarattan faydalanmıştır. Medine’de ise İslam Devletini kurar kurmaz istihbarata gereken önemi vermiş, civarındaki yollara ve bölgelere istihbarat toplaması için seriyyeler göndermiştir. Gönderdiği bu seriyyelerin gizliliği için develerin boyunlarına takılan zilleri dahi söktürmüştür. Bedir Savaşı’na giderken Kureyş’in iki adamını yakalamış, sorgulamış ve onlara her gün kaç deve kestiklerini sorarak ordunun sayısını tahmin etmeye çalışmıştır. Medine Kuşatması’nda ise ajanını kullanmış, kendisi hakkında istediği gibi konuşabilmesine müsaade etmiş, ittifak yapan Yahudileri ve Mekkeli müşrikleri birbirine düşürmüş, ittifakı bozdurmuş ve düşmanın çekilmesini sağlamıştır.
Sonuç olarak Hz. Muhammed yaşadığı dönemin siyasal, sosyal, toplumsal olaylarını ve insânî algılarını değerlendirerek bunlardan istihbarat raporları elde ettiği ve bu raporlara göre hareket ettiği sonucuna ulaşılabilir. Bundan dolayı Hz. Muhammed’in istihbarat oluşumu ve faaliyetleri yadsınamayacak kadar önemlidir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Atay, M. (1996). “Stratejik Ulusal Güvenlik İstihbaratı”, Strateji Dergisi, Sayı:1, s.80.
- Bozeman, A. (1992). Strategic İntelligence and Statecraft, Selected Essays, Brassey’s (45).
- Yiğit, Y. (1999). “İslâm Ceza Hukûkunda Casusluk Suçu ve Cezası”, Diyanet İlmi Dergi, Sayı: 3, s. 39.
- Yılmaz, M. (2008). Emevi ve Abbasi Dönemi iç İstihbarat, İstem, Konya, yıl:6, sayı:12, s.176-177.
- Algül, H. (1986). İslam Tarihi (C.1). İstanbul: Gonca Yayınevi.
- Ali, M. M. (1922) Peygamberimiz (as), (çev. Ömer Rıza), İstanbul: Mahmud Bey Matbaası.
- Bar-Joseph, U. (1999). Intelligence lntervention in the Politics of Democratic States, The United States, lsrael and Britain, Pennsylvania: The Pennsylvania State University Press.
- Cevad, A. (1976). el-Mufassal fi Tarihi’l-Arab Kable’l-İslam (C.5). Beyrut: Daru’l-İlm.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
21 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
11 Temmuz 2020
Kabul Tarihi
15 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 17
APA
Büyükarslan, B. M. (2020). Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(17), 95-118. https://izlik.org/JA82DN86YC
AMA
1.Büyükarslan BM. Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme. İZÜ ÇEKMECE. 2020;8(17):95-118. https://izlik.org/JA82DN86YC
Chicago
Büyükarslan, Bürhan Mustafa. 2020. “Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme”. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 (17): 95-118. https://izlik.org/JA82DN86YC.
EndNote
Büyükarslan BM (01 Aralık 2020) Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 17 95–118.
IEEE
[1]B. M. Büyükarslan, “Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme”, İZÜ ÇEKMECE, c. 8, sy 17, ss. 95–118, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82DN86YC
ISNAD
Büyükarslan, Bürhan Mustafa. “Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme”. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/17 (01 Aralık 2020): 95-118. https://izlik.org/JA82DN86YC.
JAMA
1.Büyükarslan BM. Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme. İZÜ ÇEKMECE. 2020;8:95–118.
MLA
Büyükarslan, Bürhan Mustafa. “Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme”. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 8, sy 17, Aralık 2020, ss. 95-118, https://izlik.org/JA82DN86YC.
Vancouver
1.Bürhan Mustafa Büyükarslan. Hz. Muhammed’in İstihbârâtî Faaliyetleri Üzerine Bir İnceleme. İZÜ ÇEKMECE [Internet]. 01 Aralık 2020;8(17):95-118. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82DN86YC