Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÇALIŞMA MEKÂNLARINDA ESNEKLİK KAVRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ: YEMEKSEPETİ.PARK ÖRNEĞİ

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 1, 30 - 49, 02.04.2023

Öz

Modern hayatın etkisinde dönüşüme uğrayan ofis tipolojileri 20. yüzyılın sonunda ‘esnek çalışma mekânları’ başlığı altında gelişmeye başlamıştır. Tipoloji, değişen hiyerarşi sistemleri ve gelişen teknolojilerin beslediği esnek çalışma kültürüyle olgunlaşmaktadır. Çalışanların zamanı verimli ve keyifli geçiriyor olmalarının, ihtiyaçlarının ve taleplerinin ön planda tutulduğu; mekân ve zaman konusunda katı kuralları olmayan dinamik, akışkan bir çalışma hayatını benimseyen bu esnek çalışma sistemlerinde, içinde kurulacak olan yaşamı yaşatabilecek, canlandırabilecek, esnetebilecek çeşitli mekân organizasyonlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Sürekli işleyen, devingen, akışkan yaşam senaryosuna uyum sağlayabilen bu mekânlarda aynı anda birçok farklı soruna çözüm olabilen, esneyebilen mekân çözümlemeleri dikkat çekmektedir. Katı, aşılamaz duvarlar yerlerini açık ofis sistemlerine ve yaşam senaryosuna göre yeniden kurulabilme olanağına sahip mekânlara bırakmaktadır. Tipoloji, son otuz yıldır tartışılıyor ve geliştiriliyor olsa da yapılan araştırmalar Covid-19 pandemisiyle çalışma hayatında esneklik kavramına verilen değerin arttığını ve artacağını öngörmektedir. Bu nedenle çalışma mekânlarında esneklik kavramının analizi ve mekânsal kalitenin artırılması -gelişimi hız kazanacağı düşünülen- bu tipoloji için önem arz etmektedir. Çalışmada, tipolojinin geliştirilmesi ve üretilecek yeni projelerde kullanılabilecek bir bilgi havuzu oluşturabilmesi amacıyla İstanbul için başarılı bir esnek çalışma mekânı olarak değerlendirilen YemekSepeti.Park projesi üzerinden analiz yapılmaktadır. İlk aşamada kaynak tarama, proje inceleme, mekânsal analiz, yerinde gözlem gibi yöntemlerle projedeki tasarım kararlarının ve tasarım unsurlarının incelenmesi; diğer aşamada ise anket soruları ve kısa görüşmeler aracılığıyla, mekânların kullanıcılar üzerindeki etkilerinin ve kullanıcı deneyimlerinin/yorumlarının araştırılması yer almaktadır. İkinci aşamadaki anket çalışması ilk bölümde elde edilen veriler doğrultusunda, bu örnek üzerinden esnek çalışma mekânlarındaki güçlü ve zayıf yönlerini açığa çıkartabilmek, yeni fırsatlar yaratabilmek amacıyla hazırlanmıştır. YemekSepeti.Park örneğinde kullanıcıların olumlu ve olumsuz gördüğü konular, geliştirilmesini istedikleri mekânsal gereklilikler tartışılmıştır.

Kaynakça

  • Altınok, H., Z., K. & Tuncel, D. (2012). Ofis iç mekân tasarımlarında gelişen teknolojiler ışığında esneklik. Tasarım+ Kuram, 8(14), 79-95.
  • Arabacıoğlu, B. C. (2007). Ofis mekânı tasarımında mahremiyet kavramı. ABMYO, 8:69-82.
  • Arkiv. (2018). Yemeksepeti park. Arkiv. (Erişim tarihi: 03.11.2022 https://www.arkiv.com.tr/proje/yemeksepeti-park/8892)
  • Becker, F., Sims, W., & Schoss, J., H. (2003). Interaction, identity and collocation: what value is a corporate campus?, Journal of Corporate Real Estate, 5(4), 344-365.
  • Button, A. (2014). Çalışmanın mutluluğu ve sıkıntısı. Sel yayıncılık.
  • Brady, S. (2022). Move over digital nomads, the anywhere worker has arrived. Lonely planet. (Erişim tarihi: 07.12.2022 https://www.lonelyplanet.com/news/remote-work-and-travel-trends)
  • Campaign Türkiye (2018). Ev rahatlığında bir ofis: Yemeksepeti. Campaign Türkiye. (Erişim tarihi: 21.05.2019 https://www.campaigntr.com/ev-rahatliginda-bir-ofis-yemeksepeti).
  • Çalışlar, İ. (ed.). (2019). Yemeksepeti.ofis: bir vizyonun mimari anatomisi. YEM.
  • Deleuze, G. (1992). Postscript on the Societies of Control. October, 59, 3-7.
  • Erginoglu&Çalışlar. (2017). Yemeksepeti.Park. Erginoğlu & Çalışlar. (Erişim tarihi: 21.05.2019 http://www.ecarch.com/works/yemeksepeti-park-2/).
  • Göçer, Ö. Karahan, E. & İlhan, I. O. (2017). Esnek çalışma mekânlarının çalışan memnuniyetine etkisinin akıllı bir ofis binası örneğinde incelenmesi. MEGARON, 13(1), 39-50.
  • Gropius, W. (1943). Scope of Total Architecture. Collier Books.
  • Hassell Studio (2015). Creating an exceptional corporate campus. Knowledge and Sustainability. June.
  • Jaitli, R. & Ying, H. (2013). Measuring sense of belonging among employees working at a corporate campus. Journal of Corporate Real Estate 15(2), 117-35.
  • Kiderlin, S. (2022) Is the era of flexible working over? Linkedın data shows it might be. CNBC Make it. (Erişim tarihi: 02.11.2022 https://www.cnbc.com/2022/11/02/is-the-era-of-flexible-working-over-linkedin-data-shows-it-might-be-.html)
  • Kubulay, Ç., Yıldırım, K., Gökbulut, N. & Subaşı, T. (2017). The effects of interior design in open offices on employee’s motivation. Mugla Journal of Science and Technology, 3(1), 20.
  • Liu, H. (2012). Distributed workplace for facebook. Inc a new office typology for the 21st century workstyle. [Thesis, Syracuse Universtiy]. USA.
  • Malone, T. W. (2004). The future of work: how the new order of busines will shape your organization your management style and your life. Harvard Business School Press.
  • Medium. (2019). Ofislerin tarihi. Medium (Erişim tarihi: 03.11.2022 https://medium.com/@mtoramanofis/ofislerin-tarihi9e1812a49c45)
  • Mimarizm. (2018). Ev konforunda ofis deneyimi; yemeksepeti park. Mimarizm. (Erişim tarihi: 21.05.2019 http://www.mimarizm.com/haberler/gundem/ev-konforunda-ofis-deneyimi-yemeksepeti-park_129044).
  • Nilles, J. M. (1998). Making Telecommuting Happen. Van Nostrand Reinhold.
  • Orton-Jones, C. (2016). What will the future office look like? The Future Workplace. Raconteur. (Erişim linki: https://raconteur.uberflip.com/i/670786-the-future-workplace/0?)
  • Papuççiyan, A. (2018). Yemeksepeti’nin yeni ofisi. Webrazzi. (Erişim tarihi: 16.05.2019 https://webrazzi.com/2018/02/14/yemeksepetinin-yeni-ofisi-yemeksepeti-parktan-30-fotograf/).
  • T. Makimoto, D. Manners (1997). Digital Nomad. John Wiley & Sons.
  • The Conversation. (2017). A short history of the office. The Conversation. (Erişim tarihi: 14.05.2019 https://theconversation.com/a-short-history-of-the-office-82000).
  • Varty, C. T., O'Neill, T. A., & Hambley, L. A. (2017). Leading anywhere workers: A scientific and practical framework. İçinde Anywhere working and the new era of telecommuting (pp. 47-88). IGI Global.
  • Wagner, J. & Watch, D. (2017). Innovation Spaces: The New Design of Work. The Brookings Institution, April.
  • Wineman, J. D. (1982). Office design and evaluation: an overview. Environment and behavior, 14(3), 271-298. https://doi.org/10.1177/0013916582143002
  • Yürekli, F. (1983). Mimarî tasarımda belirsizlik; esneklik/uyabilirlik ihtiyacının kaynakları ve çözümü üzerine bir araştırma [Doçentlik tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi].
Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 1, 30 - 49, 02.04.2023

Öz

Office typologies, which were transformed under the influence of modern life, started to develop under the title of 'flexible working spaces' at the end of the 20th century. The typology advances with the changing hierarchy systems and the flexible working culture nurtured by the developing technologies. In this system, where the needs, demands, and time efficiency of the employees are prioritized, a dynamic and fluid working life without strict rules on space and time is adopted. There is a need for various spatial organizations that can sustain, revitalize and flex the life that will be set in it. In these spaces, which can adapt to the constantly functioning, dynamic, and fluid life scenario, spaces that can flex and be a solution to many different problems at the same time are seen. Solid, unpassable walls leave their places to open office systems and spaces that can be rebuilt according to the living scenario. Although the typology has been discussed and developed for the last 30 years, research suggests that the value given to the concept of flexibility in working life has increased and will increase with the Covid-19 pandemic. For this reason, the analysis of the concept of flexibility in working spaces and the improvement of spatial quality is important for this typology, which is thought to accelerate its development. In the study, analysis is made on the YemekSepeti.park project, which is considered a successful flexible working space for Istanbul, to develop the typology and create an information set that can be used in new projects. The study has progressed through two parts. In the first stage, there is an examination of the design decisions and design elements in the project by methods such as source research, project review, spatial analysis, and on-site observation. In the other stage, the effects of the spaces on users and user experiences/comments are investigated through survey questions and short interviews. The survey study in the second stage was prepared in line with the data obtained in the first section, to reveal the strengths and weaknesses of flexible workspaces through this example and to create new opportunities. Through the example of YemekSepeti.park, the positive and negative issues of the users in flexible working spaces and the spatial requirements that need to be developed were discussed.

Kaynakça

  • Altınok, H., Z., K. & Tuncel, D. (2012). Ofis iç mekân tasarımlarında gelişen teknolojiler ışığında esneklik. Tasarım+ Kuram, 8(14), 79-95.
  • Arabacıoğlu, B. C. (2007). Ofis mekânı tasarımında mahremiyet kavramı. ABMYO, 8:69-82.
  • Arkiv. (2018). Yemeksepeti park. Arkiv. (Erişim tarihi: 03.11.2022 https://www.arkiv.com.tr/proje/yemeksepeti-park/8892)
  • Becker, F., Sims, W., & Schoss, J., H. (2003). Interaction, identity and collocation: what value is a corporate campus?, Journal of Corporate Real Estate, 5(4), 344-365.
  • Button, A. (2014). Çalışmanın mutluluğu ve sıkıntısı. Sel yayıncılık.
  • Brady, S. (2022). Move over digital nomads, the anywhere worker has arrived. Lonely planet. (Erişim tarihi: 07.12.2022 https://www.lonelyplanet.com/news/remote-work-and-travel-trends)
  • Campaign Türkiye (2018). Ev rahatlığında bir ofis: Yemeksepeti. Campaign Türkiye. (Erişim tarihi: 21.05.2019 https://www.campaigntr.com/ev-rahatliginda-bir-ofis-yemeksepeti).
  • Çalışlar, İ. (ed.). (2019). Yemeksepeti.ofis: bir vizyonun mimari anatomisi. YEM.
  • Deleuze, G. (1992). Postscript on the Societies of Control. October, 59, 3-7.
  • Erginoglu&Çalışlar. (2017). Yemeksepeti.Park. Erginoğlu & Çalışlar. (Erişim tarihi: 21.05.2019 http://www.ecarch.com/works/yemeksepeti-park-2/).
  • Göçer, Ö. Karahan, E. & İlhan, I. O. (2017). Esnek çalışma mekânlarının çalışan memnuniyetine etkisinin akıllı bir ofis binası örneğinde incelenmesi. MEGARON, 13(1), 39-50.
  • Gropius, W. (1943). Scope of Total Architecture. Collier Books.
  • Hassell Studio (2015). Creating an exceptional corporate campus. Knowledge and Sustainability. June.
  • Jaitli, R. & Ying, H. (2013). Measuring sense of belonging among employees working at a corporate campus. Journal of Corporate Real Estate 15(2), 117-35.
  • Kiderlin, S. (2022) Is the era of flexible working over? Linkedın data shows it might be. CNBC Make it. (Erişim tarihi: 02.11.2022 https://www.cnbc.com/2022/11/02/is-the-era-of-flexible-working-over-linkedin-data-shows-it-might-be-.html)
  • Kubulay, Ç., Yıldırım, K., Gökbulut, N. & Subaşı, T. (2017). The effects of interior design in open offices on employee’s motivation. Mugla Journal of Science and Technology, 3(1), 20.
  • Liu, H. (2012). Distributed workplace for facebook. Inc a new office typology for the 21st century workstyle. [Thesis, Syracuse Universtiy]. USA.
  • Malone, T. W. (2004). The future of work: how the new order of busines will shape your organization your management style and your life. Harvard Business School Press.
  • Medium. (2019). Ofislerin tarihi. Medium (Erişim tarihi: 03.11.2022 https://medium.com/@mtoramanofis/ofislerin-tarihi9e1812a49c45)
  • Mimarizm. (2018). Ev konforunda ofis deneyimi; yemeksepeti park. Mimarizm. (Erişim tarihi: 21.05.2019 http://www.mimarizm.com/haberler/gundem/ev-konforunda-ofis-deneyimi-yemeksepeti-park_129044).
  • Nilles, J. M. (1998). Making Telecommuting Happen. Van Nostrand Reinhold.
  • Orton-Jones, C. (2016). What will the future office look like? The Future Workplace. Raconteur. (Erişim linki: https://raconteur.uberflip.com/i/670786-the-future-workplace/0?)
  • Papuççiyan, A. (2018). Yemeksepeti’nin yeni ofisi. Webrazzi. (Erişim tarihi: 16.05.2019 https://webrazzi.com/2018/02/14/yemeksepetinin-yeni-ofisi-yemeksepeti-parktan-30-fotograf/).
  • T. Makimoto, D. Manners (1997). Digital Nomad. John Wiley & Sons.
  • The Conversation. (2017). A short history of the office. The Conversation. (Erişim tarihi: 14.05.2019 https://theconversation.com/a-short-history-of-the-office-82000).
  • Varty, C. T., O'Neill, T. A., & Hambley, L. A. (2017). Leading anywhere workers: A scientific and practical framework. İçinde Anywhere working and the new era of telecommuting (pp. 47-88). IGI Global.
  • Wagner, J. & Watch, D. (2017). Innovation Spaces: The New Design of Work. The Brookings Institution, April.
  • Wineman, J. D. (1982). Office design and evaluation: an overview. Environment and behavior, 14(3), 271-298. https://doi.org/10.1177/0013916582143002
  • Yürekli, F. (1983). Mimarî tasarımda belirsizlik; esneklik/uyabilirlik ihtiyacının kaynakları ve çözümü üzerine bir araştırma [Doçentlik tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi].
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İç Mimarlık , Mimari Tasarım, Mimarlık (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Betül Uçkan

Yayımlanma Tarihi 2 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Uçkan, B. (2023). ÇALIŞMA MEKÂNLARINDA ESNEKLİK KAVRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ: YEMEKSEPETİ.PARK ÖRNEĞİ. Işık Üniversitesi Sanat, Tasarım Ve Mimarlık Dergisi, 1(1), 30-49.