Yazım Kuralları

Derginin tüm editöryal ve yayıncılık süreci the International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), the World Association of Medical Editors (WAME), the Council of Science Editors (CSE), the European Association of Science Editors (EASE), the Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan yayıncılık ilkelerine uygun olarak yapılmaktadır.


Tüm yazılar, https://dergipark.org dergi web sayfasında mevcut olan çevrimiçi başvuru sistemi yoluyla gönderilmelidir. Yayınlanan tüm içeriklere online ücretsiz olarak derginin web adresinden ulaşılabilir. Derginin yönergelerini, teknik bilgilerini ve gerekli formları derginin web sayfasında bulabilirsiniz.


Dergide yayınlanan yazılardaki ifadeler veya görüşler, Journal of ADEM - Journal of Disaster and Emergency Medicine - Afet ve Acil Tıp Dergisi’nde, editörler, yayın kurulu ve/veya yayıncının görüşlerini değil, yazar ve/veya yazarların görüşlerini yansıtmaktadır; editörler, yayın kurulu ve yayıncı, bu tür materyaller için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.


DERGİNİN SAHİBİ: Journal of ADEM - Journal of Disaster and Emergency Medicine - Afet ve Acil Tıp Dergisi, Association of Disaster and Emergency Medicine-Afet ve Acil Tıp Derneği’nin dergisidir. Afet ve Acil Tıp Derneği - Association of Disaster and Emergency Medicine, Journal of ADEM - Journal of Disaster and Emergency Medicine - Afet ve Acil Tıp Dergisi’nde yayınlanan tüm içeriğin uluslararası telif hakkına sahiptir.

JADEM-Journal of ADEM Makale yazım kuralları:

Orijinal Araştırma:

Afetler ve Acil Tıp konularında saha, klinik ve deneysel araştırmaları içerir. Yapısı: Özet [Maksimum 250 kelime ve Türkçe (Amaç-Yöntem-Bulgular-Sonuç) ve İngilizce (Aim-Method-Results-Conclusion) olarak] ve Giriş-Yöntem-Bulgular-Tartışma-Sonuç-Kısıtlamalar-Teşekkür-Çıkar çatışması-Finansal destek-Yazarların katkısı-Etik açıklaması-Kaynaklar bölümlerinden oluşur.

Derleme:

Afetler ve Acil Tıp konularında literatüre katkı sağlayacak ve konuyla ilgili yayınları olan doğrudan veya davet edilen yazarlar tarafından hazırlanır. Yapısı: Özet [Maksimum 200 kelime kelime ve bölümsüz, Türkçe ve İngilizce olarak] Konu ile ilgili başlıklar- Kısıtlamalar-Teşekkür-Çıkar çatışması-Finansal destek-Yazarların katkısı-Kaynaklar bölümlerinden oluşur.

Olgu Sunumu:

Afetler ve Acil Tıp konularında nadir görülen, tanı ve tedavide farklılık gösteren makalelerdir. Yeterli sayıda fotoğraflarla ve şemalarla desteklenmiş olmalıdır. Yapısı: Özet [Maksimum 150 kelime ve bölümsüz, Türkçe ve İngilizce olarak]-Giriş -Olgu Sunumu-Tartışma-Sonuç- Teşekkür-Çıkar çatışması-Finansal destek-Yazarların katkısı-Aydınlatılmış Onam Beyanı-Kaynaklar bölümlerinden oluşur.

Anahtar kelimeler:

En az 2 adet, Türkçe ve İngilizce yazılmalıdır. Kelimeler birbirlerinden noktalı virgül (;) ile ayrılmalıdır.

Orjinal Makalenin sonunda mutlaka aşağıdaki ek bölümler bulunmalıdır:

‘’Kısıtlamalar’’ bölümü eklenmelidir

‘’Teşekkür’’ bölümü eklenerek ile katkısı olanlara teşekkür edilmelidir.

‘’Çıkar Çatışması’’ bölümü eklenerek ‘’Yazarlar bu çalışma ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması bildirmemişlerdir.’’ şeklinde belirtilmelidir.

‘’Finansal Destek’’ bölümü eklenerek ‘’Yazarlar bu çalışma için finansal destek almadıklarını beyan etmişlerdir.’’ şeklinde belirtilmelidir

‘’Yazarların katkısı’’ bölümünde her yazarın yazıya olan katkısı yazılmalıdır.

‘’Etik açıklaması’’ bölümü eklenerek, ‘’ Tüm yazarlar Araştırma ve Yayın Etiği kurallarına uyduklarını beyan etmişlerdir.’’ yazısı ile birlikte varsa ‘’Etik numarası, Tarihi ve Etik kurulu’’ belirtilmelidir.

Olgu sunumlarında ‘’Aydınlatılmış Onam Beyanı’’ bölümü ve ‘’Olgu sunumu için hastadan/hastalardan/hasta yakınından bilgilendirilmiş olur formu alındı.’’ yazısı bulunmalıdır.

Kaynaklar:

Kaynaklar, İngilizce yazılmalıdır. Orijinal basımı Türkçe olan kaynakların başlığı [ ] içinde ve İngilizce olarak yazılmalıdır. Kaynaklar makalede geliş sırasına göre yazılmalı ve metinde cümle sonunda noktalama işaretlerinden hemen sonra “Üst Simge” olarak belirtilmelidir. Makalede bulunan tüm yazarlar belirtilmelidir. Kaynak yazımı için kullanılan format Index Medicus’ta belirtilen şekilde olmalıdır
(Bkz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/). Kongre bildirileri, kişisel deneyimler, basılmamış yayınlar, kaynak olarak gösterilemez.

Kaynak örnekleri:
Makale için;

Yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve isim(ler)inin başharf(ler)i, makale ismi, dergi ismi, yıl, cilt, sayı, sayfa no’su ve doi no’su belirtilmelidir.
Örnek: Ozüçelik DN, Kunt MM, Karaca MA, Erbil B, Sivri B, Sahin A, Cetinkaya Şardan Y, Ozmen MM, Güçiz Doğan B. A model of complaint based for overcrowding emergency department: Five-Level Hacettepe Emergency Triage System. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2013 May;19(3):205-14. doi: 10.5505/tjtes.2013.44789.

Kitap için;

Yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve isim(ler)inin başharf(ler)i, bölüm başlığı, editörün(lerin) ismi, kitap ismi, kaçıncı baskı olduğu, şehir, yayınevi, yıl ve sayfalar ve ISNB no’su belirtilmelidir.
Örnek: Özüçelik DN. Afet Timi ve Görevleri. Eryılmaz M, Dizer U. Afet Tıbbı. 1.Baskı, Ankara, Ünsal Yayınları, 2005, sf. 359-365. ISBN: 975-98895-1-X