Bu araştırmada Mersin Körfezinden örneklenen, tüketime
sunulan ve ekonomik öneme sahip Scomber
japonicus, Caranx rhoncus, Pegusa lascaris türlerinin solungaç,
karaciğer, böbrek, dalak ve kas dokularındaki Zn, Cu, Pb ve Cd düzeylerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Doku metal düzeylerinin belirlenmesinde Atomik
Absorbsiyon Spektrofotometrik yöntem uygulanmıştır. İncelenen metal düzeyleri
dokulara, metale, mevsime ve yaşam alanlarına bağlı olarak değişim
göstermiştir. Zn için en yüksek düzey dalak, Cu ve Cd için karaciğer, Pb için
ise Solungaç dokusunda olurken, en düşük birikimin kas dokusunda olduğu
belirlenmiştir. Söz konusu türlerin kas dokusunda incelenen metal düzeyleri
insan tüketimi için çok düşük olduğundan, Türk Gıda Kodeks’ine göre kabul edilebilir düzeylerde olduğu
saptanmıştır.
Ağır Metal Balık Doku Mersin Körfezi Mevsim Scomber japonicus Caranx rhoncus Pegusa lascari
In this study we aimed to determine of heavy metal levels
in gills, liver, kidney, spleen and muscle tissues of various fish species, Scomber japonicus, Caranx rhoncus, Pegusa
lascaris, consumed as nutrients and sampled from Mersin Bay. These species of fish were chosen
since they have high economic value and consumed as a protein source. Levels of Cd, Cr, Cu, Pb
and Zn in the tissues were determined using atomic absorption techniques. Heavy metal concentrations in sampled fish changed with
different tissues, metals, seasons and habitat. The highest accumulation rate
of Zn was observed in spleen tissue whereas Cu were found to be accumulated
highest in liver tissue samples. In addition it was observed that Cd was mainly
accumulated in liver tissue whereas Pb was detected in gill tissue samples. Metal levels investigated in muscle
tissue of the species are very low for human consumption, it has been
determined that they are acceptable levels according to the Turkish Food Codex.
Heavy metals Fish Tissue Mersin Bay Seasons Scomber japonicus Caranx rhoncus Pegusa lascaris
Konular | Hidrobiyoloji |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 3 |