Araştırma, Adana koşullarında yıllara bağlı olarak bazı soya genotiplerinin verim ve verim unsurları arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırma; 2015 ve 2016 yıllarında 5 adet soya çeşidi ve bir adet çeşit adayı ile Adana şartlarında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Yapılan birleşik varyans analizinde verim ve verim unsurları bakımından yıl*genotip interaksiyonu önemsiz diğer varyasyon kaynakları (yıl ve genotip) istatistiki açıdan P <0.01‘e göre önemli bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre her iki yılın ortalamasında genotiplerin tane verimi 478,1-555,2 kg.da-1, 2015 yılında 578,2-678,8 kg.da-1, 2016 yılında 359,7-435,9 kg.da-1, arasında değişim göstermiştir. Yapılan korelasyonda incelenen özellikler bakımından tane verimini ile çiçeklenme gün sayısı, fizyolojik olum gün sayısı ve ilk bakla yüksekliği arasında önemli ve olumlu, tane verimi ile 1000 tohum ağırlığı, yağ oranı, bitkide bakla sayısı arasında olumsuz ve önemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.Adana şartlarında 2015-2016 yıllarında ana ürün soya genotipleri ile yürütülen çalışmada, genotiplerin tane verimi ile verim unsurları bakımından yıl, genotip ve yıl*genotip etkileşimleri incelenmiştir. Sonuç olarak Adana şartlarında Cinsoy, Aday 1 (Mona) ve Blaze çeşitleri yüksek performans sergilemiş, tane verimi ve diğer özellikler bakımından çevrenin etkisi genotip ve interaksiyon etkisinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda çeşit adayı Aday 1, Mona ismi ile tescillenmiştir. Ayrıca Adana şartlarında ana ürün soya yetiştiriciliği için Cinsoy, Blaze ve yeni tescil edilen Mona çeşitlerinin önerilebileceği sonucuna varılmıştır.
Soybean Main product Seed yield Yield components Interaction
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ekim 2022 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin içeriği, Creative Commons Alıntı-GayriTicari (CC BY-NC) 4.0 Uluslararası Lisansı ile yayınlanmaktadır. Söz konusu telif, üçüncü tarafların içeriği uygun şekilde atıf vermek koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla paylaşımına ve uyarlamasına izin vermektedir. Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış çalışmalarının telif hakkını elinde tutar.
Web: dergipark.org.tr/jaefs E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27