Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi

Cilt: 4 Sayı: 1 1 Mart 2013
  • Ömer Karakaş
  • Ekrem Karakaş
  • Neşat Çullu
  • Yusuf Demir
  • Yasin Küçükyavaş
  • Erdem Sürücü
  • Serkan Yener
  • Enis İğci
PDF İndir
EN TR

Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi

Öz

Amaç: Bu çalışmada, tirotoksik fazda Basedow-Graves hastalığı (BGH) ve Hashimoto tiroditi (HT) olan hasta­larda renkli akım doppler ultrasonografi (RDUS) ile tes­pit edilen tiroid bezi morfolojik değişiklikleri ve kanlanma paternlerinin kullanılabilirliği ve ayırıcı tanıdaki etkinliğini araştırmayı amaçlandık. Yöntemler: Bu kesitsel çalışmaya tirotoksikozlu ardışık 24 hasta ve 18 sağlıklı kontrol dâhil edildi. Önceden te­davi almamış 24 hastanın 17\'sinde BGH, yedisinde HT vardı. B-mode ultrasonografi ile her olguda tiroid bezin­den morfolojik bilgiler elde edildi. Tiroid bezinin kanlanma paternini RDUS ile tanımlandı. Bulgular: Graves hastalığı olan hastalarda serbest trii­yodotironin (sT3), tiroid stimüle edici hormon (TSH) re­septör otoantikor (TRAb), dört saatlik radyoaktif iyot tutu­lumu (4-saat RAIU) ve 24 saatlik radyoaktif iyot tutulumu (24-saat RAIU) düzeyleri ve tiroid volümleri, Hashimoto tiroiditi olan hastalara göre belirgin yüksekti. Tiroid glandı ekojenitesi, BGH olgularının 14\'ünde azalmış iken, HT\'li iki hastada azaldı. Hipertiroid HT ile BGH grupları arasın­da tiroid glandı ekojenitesi açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptandı. Tirotoksik BGH ve HT\'li 24 hastanın tü­münde ekopatern heterojen idi. Tüm hastalarda RDUS ile tiroid bezinin kanlanma paternleri elde edildi ve patern 3 kanlanma sadece BGH\'da saptandı. Hashimoto tiroditi ile BGH grupları arasında kanlanma paterni açısından ista­tistiksel farklılık bulundu. Sonuç: B-mod ve RDUS ile elde edilen tiroid glandının heterojen ekopaterni, volüm değişiklikleri, ekojenitesinin azalması ve tip 3 kanlanma paterni, tirotoksik BGH ve HT hastalıklarının tespitinde ve ayrımında kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ömer Karakaş Bu kişi benim

Ekrem Karakaş Bu kişi benim

Neşat Çullu Bu kişi benim

Yusuf Demir Bu kişi benim

Yasin Küçükyavaş Bu kişi benim

Erdem Sürücü Bu kişi benim

Serkan Yener Bu kişi benim

Enis İğci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2013

Gönderilme Tarihi

27 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karakaş, Ö., Karakaş, E., Çullu, N., Demir, Y., Küçükyavaş, Y., Sürücü, E., Yener, S., & İğci, E. (2013). Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi. Journal of Clinical and Experimental Investigations, 4(1), 73-79. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2013.01.0237
AMA
1.Karakaş Ö, Karakaş E, Çullu N, vd. Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi. J Clin Exp Invest. 2013;4(1):73-79. doi:10.5799/ahinjs.01.2013.01.0237
Chicago
Karakaş, Ömer, Ekrem Karakaş, Neşat Çullu, vd. 2013. “Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi”. Journal of Clinical and Experimental Investigations 4 (1): 73-79. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2013.01.0237.
EndNote
Karakaş Ö, Karakaş E, Çullu N, Demir Y, Küçükyavaş Y, Sürücü E, Yener S, İğci E (01 Mart 2013) Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi. Journal of Clinical and Experimental Investigations 4 1 73–79.
IEEE
[1]Ö. Karakaş vd., “Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi”, J Clin Exp Invest, c. 4, sy 1, ss. 73–79, Mar. 2013, doi: 10.5799/ahinjs.01.2013.01.0237.
ISNAD
Karakaş, Ömer - Karakaş, Ekrem - Çullu, Neşat - Demir, Yusuf - Küçükyavaş, Yasin - Sürücü, Erdem - Yener, Serkan - İğci, Enis. “Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi”. Journal of Clinical and Experimental Investigations 4/1 (01 Mart 2013): 73-79. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2013.01.0237.
JAMA
1.Karakaş Ö, Karakaş E, Çullu N, Demir Y, Küçükyavaş Y, Sürücü E, Yener S, İğci E. Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi. J Clin Exp Invest. 2013;4:73–79.
MLA
Karakaş, Ömer, vd. “Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi”. Journal of Clinical and Experimental Investigations, c. 4, sy 1, Mart 2013, ss. 73-79, doi:10.5799/ahinjs.01.2013.01.0237.
Vancouver
1.Ömer Karakaş, Ekrem Karakaş, Neşat Çullu, Yusuf Demir, Yasin Küçükyavaş, Erdem Sürücü, Serkan Yener, Enis İğci. Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi. J Clin Exp Invest. 01 Mart 2013;4(1):73-9. doi:10.5799/ahinjs.01.2013.01.0237