Objectives: Diabetic polyneuropathy is a serious complication of diabetes mellitus and the most frequent neuropathy worldwide. Evening primrose oil (EPO) is rich in omega-6 essential fatty acid component and gamma-linolenic acid. Alpha lipoic acid (ALPA) has a protective effect against lipid peroxidation and helps in scavenging free radicals. Data regarding the effect of treatment with EPO on diabetic parameters and neuropathic manifestations are conflicting. This study aimed to determine the therapeutic efficacy of EPO and ALPA in correcting diabetic parameters and functional and structural neuropathic manifestations in streptozotocin (STZ) induced diabetic rats. Materials and methods: In this study, the effects of two week oral treatment with EPO (1.25 g/kg) was compared to that of ALPA (100 mg/kg) and insulin (2 IU/day), utilized singly or in combination. Results: Compared with untreated diabetic rats, EPO and ALPA resulted in reduction of serum levels of glucose (p
Amaç: Diyabetik polinöropati diabetin en ciddi bir komplikasyonudur ve dünyada en yaygın olan nöropatidir. Akşamsefası yağı (EPO) omega-6 esansiyel yağ asit ve gama-linoleik asit bakımından zengindir. Alfa lipoik asit (ALPA) lipid peroksidasyonuna karşı koruyucu bir etkiye sahiptir ve serbest oksijen radikallerini temizlemeye yardımcı olur. EPO tedavisinin diyabet parametreleri ve nöropatik belirtileri üzerine etkisi konusundaki veriler çelişkilidir. Bu çalışma EPO ve ALPA'nın, streptozotosinle diyabet geliştirilen ratlarda, diyabetik parametreleri ve fonksiyonel ve yapısal nöropatik belirtileri düzeltmedeki tedavi etkinliğini belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada EPO ile iki haftalık oral tedavi (1.25 g/kg) ALPA (100 mg/kg) ve insülin (2 U/gün) ile tek başına ve kombinasyon şeklinde karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi edilmemiş ratlarla karşılaştırıldığında; EPO ve ALPA, serum glukoz (p
Diabetik periferik nöropati akşamsefası yağı oksidatif stres alfa lipoik asit
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Yazısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 3 |